Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От понеделник, 2 септември:

Здравната каса ще известява с sms или по viber за лекарства и помощни средства

От понеделник – 2 септември, Здравната каса ще уведомява с sms и по viber пациентите със скъпи лекарства за хронични или редки болести и за изписаните им рецепти и одобрени протоколи, както и за отпускането на помощни средства и медицински изделия.

Пациентите ще получават в известие за движението на лекарствените им протоколи за скъпоструващите лекарства и помощните средства. Мярката засяга около 700 - 800 000 хиляди пациенти. Към съобщенията няма да има прикачени файлове или линкове.

Първоначално съобщението ще бъде изпращано по viber, а ако пациентът не получи съобщението, ще се изпраща като sms по телефона.

При заварените текущи случаи гражданите все пак ще могат да получат съобщенията до там, докъдето е стигнала процедурата по предаване на документите им, поясни Гергана Ненчовска – директор на Дирекция „Информационни технологии и системи за здравноосигурителни плащания“ в НЗОК.

Oт въвеждането на системата за изцяло е-протоколи у нас преди малко повече от година са издадени над 560 хил. електронни протокола за над 630 хил. медикамента. Отделно и за повече от 150 хил. медицински изделия. 





Очаква се скоро sms и viber известяването да заработи и за други услуги, като известия за профилактични прегледи. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум за Варна" продължава с дискусии за съживяването на градската среда

“Форум за Варна” е инициатива на сдружение " Пространствата на Варна" . Това е проект за градско развитие с гражданско участие - поредица от срещи, на които експерти в градското планиране споделят своя опит от съживяването на средата в градовете, в които живеят, и превръщането ѝ в по-достъпна за гражданите. След посещението през юли във Варна на..

публикувано на 14.09.24 в 15:50

Над 120 ретро автомобила участват в конкурс за елегантност във Варна

Националният конкурс за елегантност на ретро автомобили , носещ името на доайена и вдъхновителя на ретро движението в България - варненеца Николай Колев-Бижуто, ще се проведе на 14 септември в морския град. Откриването е в 11:00 часа на входа на Морската градина до Слънчевия часовник. Събитието се организира с подкрепата на Община Варна. За..

публикувано на 13.09.24 в 17:47

За книгата "Крайморска Добруджа - Балчик, Каварна, Шабла": Никой така детайлно не е описвал топонимите от Дуранкулак до Кранево

„Всеки от нас е в триадата на времето - минало-настояще-бъдеще. Защото в настоящето и бъдещето винаги има и част от миналото. Тази книга е за миналото, но е написана с взор насочен към настоящето и бъдното. Тя е резултат от многогодишни проучвания с прилагане методите на научното дирене. Същевременно сме се постарали да избегнем сухотата на чисто..

публикувано на 13.09.24 в 16:35

Пожарната в Балчик: Пожарът на кораб е от сложните

Обгазен работник на пристанището в Балчик е евакуиран след пожар в битовата стая на докерите, при който горяща печка възпламенява и облицовката на стената. Такъв бе сценарият на днешното пожаро-тактическо занятия на порта в Белия град, организирано в рамките на Седмицата на пожарната безопасност, която се провежда от 9 до 15 септември. Точно в 10.00..

публикувано на 13.09.24 в 14:10

Отговорно инфлуенсърство? Що е то

Покрай казуса с чалга певицата, която рекламираше енергийни напитки под формата на прах се заговори за отговорно инфлуенсърство. Всеки може да бъде инфлуенсър в днешно време, казва маркетологът Иво Илиев. Ето наскоро видяхме две млади момчета с китари, които свирят и изведнъж от улични музиканти станаха инфлуенсъри. Това, което е..

публикувано на 13.09.24 в 13:00

Седмична прогноза за времето от 13 до 19 септември

В петък денят ще започне със слънчево време, но впоследствие облачността ще се увеличи и към края на деня на изолирани места ще превали слаб дъжд. Вятърът от юг-югоизток ще се усили. Минимални температури 12°-17°, по крайбрежието 15°-20°, максимални между 27° и 32°, по брега на морето 24°-29°. От събота до понеделник облачността ще е по-често..

публикувано на 13.09.24 в 06:41

Варненец: Да се глобява общината за счупена кола от дупки по пътищата, парите за благотворителност

Да налагат глоби на община Варна за некачествено изпълнение на пътен ремонт, а средствата да бъдат вкарвани във фонд и използвани за благотворителни цели. Това предложение отправя варненецът Йордан Йорданов. Той посочи, че всекидневно шофьорите в морската столица се сблъскват с естествени препятствия като дупки и хлътнали шахти, които нанасят материални и..

публикувано на 12.09.24 в 12:55