Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСУ откри академичната 2024/2025 година

Новата академична 2023 - 2024 година бе открита днес от доц. д-р Красимир Недялков - президент на Варненския свободен университет. Студентският химн прозвуча и в сърцето на Родопите - във Филиала на университета в Смолян, където също се проведе тържествена церемония.

В препълнената Аула Максима на университета във Варна празникът започна с фолклорно изпълнение на Академичния танцов театър на университета, посрещане на знамето на висшето училище, студентски химн и молебен за здраве, успех и просперитет на академичното семейство. Специални гости на събитието бяха Тодор Балабанов - председател на Общинския съвет на Варна, Антоанета Петрова - заместник-областен управител на област с административен център Варна, Коста Базитов - заместник-кмет на Община Варна, проф. д-р Антоанета Цветкова - председател на Постоянна комисия  "Наука и образование", Мария Тодорова - председател на Постоянната комисия "Култура и духовно развитие" към Общински съвет - Варна, д-р Ванухи Аракелян - председател на Варненския апелативен съд, Елена Янакиева - председател на Административния съд във Варна, отец Стефан Николов и отец Любомир Георгиев - представители на Варненската и Великопреславска митрополия, представители на дипломатически мисии, представители на висши училища и научни институти,  директори и представители на средни училища и професионални гимназии, председатели и членове на браншови настоятелства към професионалните направления, представители на бизнеса.
"Благодарение на общите ни усилия днес университетът е различен, динамично развиващ се, академично свързан в национални и международни мрежи и не на последно място привлекателен образователен център за студенти от целия свят. Навлизайки в своята Христова възраст Варненският свободен университет твърдо и последователно следва високотехнологичната линия на развитие на висше училище и се утвърди на картата на висшето образование у нас и в Европа с профила си на новатор", каза в проветствието си президентът доц.д-р Красимир Недлялков. На първокурсниците той пожела да постигнет върхове, които да направят преподавателите горди и щастливи, а икономиката и обществото - проспериращи и благоденстващи. На България са нужни трудолюбиви и успешни хора, които нямат време да мразят и да завиждат на другите, защото са заети да градят заедно бъдещето, допълни още той.

Ректорът - проф. д-р Петър Христов подчерта, че в сложната и динамична обстановка в света ясно се отличава ролята на университетите да предават "чудото на науката", то да бъде разбрано и възприето от колкото се може повече хора. "В обществото ни решаваща роля ще имат проактивните хора. Такъв е и нашият "Свободен университет", което е равнозначно на проактивен университет - студентите могат сами да поставят целите си, подпомагани от преподавателите да откриват пътищата, които ще ги отведат до тях.", каза проф. Христов.


Приветствие поднесе и зам.-кметът на Община Варна Коста Базитов. От името на студентите, приети с най-висок успех, своите очаквания сподели Магдалена Христова - възпитаник на Националното училище по изкуствата “Добри Христов” - Варна, която ще учи в специалност “Архитектура”. Тя отбеляза, че е избрала ВСУ “Черноризец Храбър”, защото Варна е любимият й град и защото този университет предлага уникална програма за развитие на студентите. Angelo Dipalma, от Universita’ degli Studi di Modena e Reggio Emilia, Модена, Италия, който избра да се обучава по програма “Еразъм+” в специалност “Международен бизнес на английски език” на Варненския свободен университет, също поздрави студентите и преподавателите.

Връчени бяха студентските книжки и грамоти на студентите, приети с най-висок успех.


Първите занятия за новата академична 2023/2024 година във Филиал – Смолян към ВСУ „Черноризец Храбър“ започнаха с учебната дисциплина „Глобални проблеми и решения“. Доц. д-р Иван Соколов пожела на студентите с воля и ентусиазъм да овладяват знанията, а чрез креативност, желание за промяна и реални действия да спомогнат за изграждане на един по-сигурен и по-добър свят.

Интервю на репортера ни Ваня Славова с ректора на ВСУ проф. Петър Христов за приема на студенти, за специалностите и за кадрите:


По публикацията работи: Ваня Славова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

С концерт Варна отбелязва Международния ден на възрастните хора

Община Варна отбелязва Международния ден на възрастните хора – 1 октомври, с безплатен празничен концерт. Той ще се проведе от 15:00 ч. в зала „Пленарна“ на Общината. Темата на тазгодишното честване е „Нашето място“, с което се отдава почит и признание за безценния принос на възрастните хора към обществото. Гости на събитието ще бъдат Снежана..

публикувано на 01.10.24 в 09:24

Днес е Международният ден на кафето

На 1 октомври отбелязваме Международния ден на кафето - любимата напитка на милиарди хора по света, особено рано сутрин.  Денят се отбелязва от 2015 година с решение на Международната организация на кафето, прието на среща на организацията в Лондон, Великобритания, а целта е да бъдат подкрепени производителите на кафе. Денят се използва и за..

публикувано на 01.10.24 в 06:50

Неприбрани счупени клони затрупват тротоарите на много места във Варна

Силният вятър, който се разрази снощи, събори дървета и счупи клони на много места във Варна. Такава е ситуацията и в района на ул. "Капитан Рончевски", където част от разцепения ствол на дърво е изкривил ограда. Тротоарите по протежението на улицата са затрупани с откършени клони и възпрепятстват безопасното преминаване на минувачи, видя репортер на..

публикувано на 30.09.24 в 18:00
Гърция, плаж

Лесна работа: Промяна?

Септември беше чудесен и мнозина успяха да сe порадват на още малко море, слънце, ваканция. Сега, застанали на прага на октомври, поглеждаме назад, помахвамe с усмивка и всеки разгръща различен албум. В него може да има любими мигове, изпъстрени със забележителните цветове на младата есен, със свежия полъх на прохладни ветрове и с танца на..

публикувано на 30.09.24 в 17:00

На 1 октомври започва новият сезон на Варненската опера

След 15-ото издание на фестивала "Опера в Летния театър" Държавната опера Варна започва новия сезон на 1 октомври - Световния ден на музиката, с оперетата „Графиня Марица“ от Имре Калман. В програмата за октомври са включени както някои от най-добрите спектакли, които направиха премиерите си през лятото, така и нови музикални събития, съобщават от..

публикувано на 30.09.24 в 09:43

До 29-годишна възраст е добре да сме изследвали репродуктивния си капацитет

Превенция на репродуктивното здраве на младите българи – това е целта на новата кампания на Фондация ИСКАМ БЕБЕ, съвместно с Фонд Инвитро към община Варна. През почивните дни те проведоха информационна кампания в Морската градина, насочена към младите хора до 29-годишна възраст. С медийното партньорство на Радио Варна по време на събитието специалисти в..

публикувано на 30.09.24 в 07:58
Варна

Почетоха паметта на загиналите мотористи във Варна, Добрич и Бургас

Варненски мотоклубове отбелязоха Деня в памет на загиналите мотористи – 29 септември пред паметника "Ангелски криле", който се намира на панорамната площадка по пътя към квартал „Галата”. Помен отслужи отец Ясен Керчев. Вечерта от 20.30 часа ще се съберат там отново, съобщават от мотоклубовете в града. Денят в памет на загиналите..

публикувано на 29.09.24 в 15:21