Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тържествен акт по сдаване и приемане на длъжността "началник на ВВМУ" се състоя днес

Репортаж на Даниела Стойнова:

Тържествен акт по сдаване и приемане на длъжността "началник на ВВМУ"  се проведе днес във висшето училище.


Флотилен адмирал проф. Калин Калинов е офицерът, който смени на поста дългогодишния началник на морско училище флотилен адмирал проф. Боян Медникаров. 

Той е начело на флотската алма-матер от 2016 година.

През месец август тази година Министерски съвет прие решение, с което освобождава Боян Медникаров от поста началник на ВВМУ поради навършване на пределна възраст за военна служба. 

До сега Калин Калинов беше заместник-началник по учебната и научната част.


На церемонията присъстваха и официални лица: Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, кметът Благомир Коцев, областният управител проф. Андрияна Андреева и други.

Кметът на Варна Благомир Коцев и заместник-кметът по сигурността и обществения ред Илия Коев бяха специални гости на тържествения акт по сдаване и приемане на длъжността началник на ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“. Флотилен адмирал проф. д-р Калин Калинов е новият началник на висшето училище. Той прие ръководството на университета от дългогодишния му началник флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров.

Церемонията започна с предаване на бойното знаме на ВВМУ. Обещавам да го пазя чисто и неопетнено, каза пред строя новият началник на училището. Той прие от предшественика си сабята - символ на властта със завета да я използва мъдро и с обещанието никога да не я вади без повод и да я прибира с чест. Бригаден адмирал Калинов прие и личния флаг на началника. По време на церемонията по сдаване и приемане на длъжността той пое ангажимента да спазва принципите на приемствеността и да продължи да съчетава модерните подходи в обучението на студенти и курсанти със здравите традиции, които ВВМУ има.

Новият началник на училището има богата биография. Той полага клетва като курсант на същия плац през 1986 г. и през 1991 г. получава магистърска степен по управление на тактическите формирования във ВМС. Бил е командир на щурманска бойна част и на минно-торпедна бойна част на подводница, а в последствие и командир на подводница. Преди да заеме високата длъжност, Калинов беше заместник-началник по учебната и научната част на ВВМУ.

Церемонията продължи с ритуал по изпращането на флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров в запаса. Той е началник на училището повече от 13 години, а общо 30 години от професионалния му стаж са били посветени на военното образование и ВВМУ. Участва в 31-вата и 32-рата Българска антарктическа експедиция, като под негово ръководство в началото на 2023 г. за първи път в българската военноморска история първият български военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ преминава през Пролива на Дрейк, плава в Южния океан и достига до остров Ливингстън. Заедно ще продължим да работим за развитието на ВВМУ като водеща образователна институция в национален, европейски и световен мащаб, заяви Медникаров.  

На церемонията присъстваха още заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев, областният управител на Варна проф. Андрияна Андреева, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, председателят на Общинския съвет Христо Димитров, високопоставени военни от различните подразделения на Българската армия, представители на военноморските сили и военни академии на различни държави, с които ВВМУ си сътрудничи през годините.



По публикацията работи: Ваня Славова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Преустановяват електронните услуги в Портала на НАП временно

Преустановяват електронните услуги  в портала на НАП временно днес (8 октомври). В периода от 18:00 ч. до 18:30 ч. , електронните услуги в Портала на НАП ще бъдат временно недостъпни, поради обновяването им. Това съобщават от приходната агенция. От там се извиняват за причиненото неудобство.

публикувано на 08.10.24 в 16:52

Съдия от Апелативен съд в гр.Тулуза бе на посещение в Административен съд – Варна

По програмата за обмен на ЕМСО, в Административен съд – Варна е на посещение г-жа Сандрин Льоклер – съдия от Апелативен съд в гр. Тулуза, Франция. Съдия Льоклер разгледа съда и се запозна с работата на службите, както и с дейността на съда. С кратка презентация за съдебната система на Франция и дейността на Апелативен съд – Тулуза съдия..

публикувано на 08.10.24 в 16:42

Заместник-кметът Снежана Апостолова посети Дневен център за деца и младежи с умствена изостаналост „Св. Йоан Златоуст“

Заместник-кметът по социални дейности и здравеопазване Снежана Апостолова посети Дневния център за деца и младежи с умствена изостаналост „Св. Йоан Златоуст“ в навечерието на празника по случай неговото създаване. Той е най-старият и първи в общността център, създаден преди 31 години благодарение на ползотворен диалог между родители на деца..

публикувано на 08.10.24 в 17:10

Отмениха плаването с катамаран между Бургас и Истанбул

Отменено е първото плаване по линията Бургас - Истанбул – Бургас, което беше планирано за периода от 11 до 14 октомври. Това съобщиха за Радио Варна от туристическата фирма, която продава билетите за катамарана и осигурява нощувките в турската столица. Информацията бе потвърдена и от аген-компанията, която е българския партньор на турската..

публикувано на 08.10.24 в 16:11

Утре ще е предимно слънчево

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО от 21 часа на 8-ми до 21 часа на 9-ти октомври 2024 г.  През нощта от запад на изток ще се появи разкъсана висока облачност, вятърът ще е много слаб от южна четвърт, възможно е на места видимостта да е намалена.  Утре усещането ще е за предимно слънчево време, по-късно следобед временно ще се заоблачи.  Вятърът от..

публикувано на 08.10.24 в 16:05

208 избирателни секции са образувани във Варна за частичните местни избори на 20 октомври

208 избирателни секции са образувани за провеждането на частични избори за кмет на два варненски района на 20 октомври.  В „Приморски“ секциите са 122 броя, а в „Одесос“ – 86 броя. Избирателните секции, които са обособени в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги,..

публикувано на 08.10.24 в 16:04

Предлагат праисторическият солодобивен център Солницата-Провадия да стане обект на Юнеско

Праисторическият солодобивен център Солницата-Провадия да стане обект на Юнеско, това е възможно да се случи през следващата година, когато у нас ще се проведе сесия на организацията- заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която посети обекта ден преди приключване на разкопките, а академик Васил Николов-ръководител на разкопките,  показа..

публикувано на 08.10.24 в 15:51