Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НОВИЯТ ДЕН на 9 октомври с Мариела Димитрова

Снимка: Личен архив

Зрението на децата постоянно се влошава, като всяко трето дете вече е късогледо или не може да вижда ясно нещата надалеч. Това посочва глобален анализ на изследвания, обхванали повече от пет милиона деца и тийнейджъри от 50 държави на шестте континента. Анализът на числата показа, че късогледството се е утроило между 1990 и 2023 г. Темата ще коментираме с доц. д-р Даниела Митова, в 8.20 часа.

Готов е анализ на организацията на сметосъбирането във Варна по поръчка на общината. Къде трябват още контейнери и какво да се оптимизира ще чуем от заместник-кмета Христо Рафаилов в 8.40 часа.

Варна ще е домакин на Национаналната конференция за социално и емоционално изучаване, насочена към практици в образованието. Oрганизаторът на конференцията Полина Коцева ще разкаже за форума в 9.20 часа.

За кинопиратството и оцеляването на кино залите – коментар на Божидар Илиев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските киносалони, в 9.40 часа.

Творби на български класици и на съвременни художници ще бъдат във фокуса на новата образователна програма за ученици на варненската Градска художествена галерия. Водещ на занятията ще е Дарина Христова, музеен педагог и тя ще разкаже за тази покана от галерията към училищата и преподавателите по „Изобразително изкуство“, в 10.20 часа. 

По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

НОВИЯТ ДЕН в четвъртък, 10 октомври

На 10 октомври Българската Православна Църква чества паметта на Свети 26 Зографски мъченици; Нетипичен цъфтеж на плодни дръвчета през есента - какви са причините разяснява агрометеоролога Мирослав Ганчев; Доброволци ще почистят централния плаж във Варна след края на активния летен сезон. Инициативата е планирана за тази събота, 12 октомври,..

публикувано на 10.10.24 в 05:56
В меката есен...

НА СВЕТЛО на 9 октомври с Валерия Василева

Проблемите пред пчеларите у нас - липса на достатъчно подкрепа от държавата, отравянията на пчелите с пестициди, внос от трети страни, който подбива пазара и цените на ценните пчелни продукти. Инетрвю с родения във Варна Артур Кордон - международно признат експерт в прилагането на изкуствен интелект в индустрията, за напредъка в тази..

публикувано на 09.10.24 в 13:50
Есенни минзухари

НА СВЕТЛО на 8 октомври с Валерия Василева

България изостава с 15-20 години в осигуряването на син растеж на морския сектор - внедряване на нови екологични технологии и използване на нови практики не само в транпорта, пристанищата и корабостроенето, но и в морския и крайбрежния туризъм. Вицепрезидентът Илияна Йотова посети Солницата в Провадия и коментира мерките за опазване и..

публикувано на 08.10.24 в 13:50
Снимката е илюстративна

НОВИЯТ ДЕН на 8 октомври с Иван Барбов

Щастие – това е когато времето, в което се събуждаш и наспиваш съвпадат. Ако случайно събуждането не е съвпаднало с наспиването, спасението идва със сутрешното кафе, което Иван Барбов, Емилия Николова и звукорежисьорът Петър Венков ви канят да изпиете на честотите на Радио Варна. От 6.00 до 10.30 часа е времето, в което ще съвпаднат..

публикувано на 08.10.24 в 07:30
Chart

#780 ТОП 20 (11.10-18.10.2024)

публикувано на 08.10.24 в 07:10

НА СВЕТЛО на 7 октомври с Мариела Димитрова

За подготовката на предстоящите ремонти по централните варненски булеварди „Княз Борис Първи“ и „Владислав Варненчик“, кога започват и колко ще продължат – започваме с репортаж в 14.20 часа. 22-ма души са загинали при 2152 пътно-транспортни произшествия  във Варна и областта, 790 са ранените, основните причини за произшествията са..

публикувано на 07.10.24 в 13:34

На 7 октомври в "От другата страна" по Радио Варна

На 7 октомври в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Rob Franssen (BORN FROM PAIN). Представяне на новия албум на ABYSMATIC "Немъртъв" – разговор с Денис Ников. Мирела Кънева за новия албум на DEADSCAPE "State Of Decline". Разговор с Димитар Савески от PRIMITIVE DREAD и турнето на групата като съпорт на MADBALL (11..

публикувано на 07.10.24 в 14:25