Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само едно предложение от област Добрич за попълване на системата „Живи човешки съкровища“

Снимка: НЧ Свобода-1897, с. Гурково

В изпълнение на указания от Министерство на културата областният управител Румен Русев изпрати единственото постъпило в срок предложение за попълване на националната система „Живи човешки съкровища – България“ за 2024 г. Предложението е от НЧ „Свобода – 1897“ в балчишкото село Гурково. Колективът предлага обичая Пануда – въвеждане на новородено в общността.

Предложението е в категорията „Социални обичаи, обреди и празнични събития“, съгласно Регистъра на Националната система „Живи човешки съкровища – България“. Кандидатът е приложил всички изисквани приложения, както и кратко видео.

Заради липсата на други предложения от общините, читалищата и Регионалния експертно-информационен консултантски център „Читалища“ – Добрич, областният управител изпрати номинацията на НЧ „Свобода-1897“ с. Гурково в Министерство на културата, където през месец ноември 2024 г. национална комисия ще обсъди и оцени излъчените областни кандидатури и ще направи предложение за вписване на нови елементи в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на страната ни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Млад учител от МГ-Варна се нуждае спешно от средства за животоспасяваща операция

От животоспасяваща операция се нуждае компютърният инженер Калоян Илиев Димитров. 24-годишният млад мъж е роден в Провадия, но в момента учи и работи във Варна. Калоян е завършил специалността  "Компютърно инженерство" в Технически университет – Варна, в момента завършва и магистратурата си по „Системи с изкуствен интелект“. Той преподава информатика..

публикувано на 16.10.24 в 11:15

БАБХ: У нас не се допуска украинско зърно, което не отговаря не критериите за безопасност

Забавянето на „украинската помощ“ за земеделските производители постави отново на фокус вносът на зърно от Украйна. Според земеделски производител държавата се отнася като мащеха със сектора.  "Н а нас, земеделците, ни извиват ръцете с изисквания да ползваме препарати и хербициди - всичко, което трябва да бъде регистрирано. А  това, което..

публикувано на 16.10.24 в 11:05

Във Варна откриха напълно запазена статуя на мъж от римско време (снимки)

Мраморна статуя на мъж от римско време беше открита във Варна, в територия, която се подготвя за застрояване.  Първоначалната датировка е края на II и началото на III век. Тя е напълно запазена, липсва само китката на едната ръка, а върху постамента ѝ е изписано името Г(ай) Марий Хермоген. Това разказа за Радио Варна археологът гл. ас...

публикувано на 15.10.24 в 15:49

145 хиляди двойки с репродуктивни проблеми у нас

Над 145 хил. са двойките с репродуктивни проблеми в България. Това съобщи координаторът на фондация "Искам бебе" за Североизточна България Валентина Иванова. Данните са от изследване от 2021 г. и сочат, че у нас, както в цяла Европа процентът е приблизително еднакъв – между 15 и 17 на сто. За сравнение, в началото на 80-те години на..

публикувано на 15.10.24 в 15:40

Експерти от четири държави обобщават биоразнообразието в басейна на Черно море

До средата на следващата година партньорите по "MARMAPS" ще обработят данните за биоразнообразието в басейна на Черно море и ще ги публикуват в обществено достъпен уеб сайт. Крайната цел на дейностите е да повиши природозащитния капацитет на региона. Това съобщи Ема Гилева - председател на Черноморската мрежа на неправителствените организации...

публикувано на 15.10.24 в 15:10

1 700 евро на квадрат за имот в кв. "Владиславово" - реална ли е тази цена?

Панелен апартамент за 1700 евро на квадрат в квартал "Владислав Варненчик". Струва ли ви се нереално висока тази цена? Дори и така да е, подобни сделки се извършват във Варна. Една от причините за вървящите нагоре цени на жилищните имоти е липсата на достатъчно оферти за продажба на пазара. Това каза за Радио Варна брокерът Юлия..

публикувано на 15.10.24 в 10:20
Кирил Маричков

Прощаваме се с Кирил Маричков

Днес се прощаваме с Кирил Маричков. Рок легендата почина в петък вечер преди началото на концерт във врачанското село Селановци след инцидент при падане от сцената. Опелото ще от 13 часа в столичния храм „Света София“. Кирил Маричков си отиде от този свят 20 дни преди на навърши 80. Често определян като бунтар и лидер, от групата..

публикувано на 15.10.24 в 08:23