Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АСТА- заплахата за потребителите на интернет

Търговското споразумение срещу фалшификациите- АСТА, взриви интернет форумите у нас, и по света. След заплахата интернет доставчиците да ни санкционират, дори само ако разменим музикален клип в социалната мрежа, без да имаме права за това, управляващите заеха нова позиция.

След среща между премиера и представители на бизнеса беше обещано да се запази сегашното законодателство и да отпаднат всички промени, срещу които се готвят протести.

В интернет призивът за протести срещу АСТА не стихват дори след обявената позиция на управляващите. Групите в социалните мрежи не вярват на уверенията, че общността няма да стане жертва на масови преследвания. Потребителите настояват международното споразумение да не се ратифицира у нас под никакви форми. Шествията, насочени за 11 февруари, ще се проведат в София и още 6 града.

Ще избегнем ли цензурата в интернет пространството и защитени ли са потребителите- това попитахме Ники Русиновски - журналист, диджей, активен интернет потребител.

"Няма нищо в полза на потребителите. Документът, който беше разпространен от правителството, няма юридическа стойност. Всичко е прах в очите на потребителите, заради нарастващия брой на хората, които ще излязат на протест. Това е поне четвърти опит да се приложи подобно законодателство у нас"- каза за РАДИО ВИДИН Русиновски.

"Така написан законът, в частта за "следенето" на торентите, нещата са споменати много общо и е въпрос на тълкувание дали ще бъдат засегнати крайните потребители. Не е ясно и кой е контролиращият орган. Според подписаното споразумение, доставчиците на интернет влизат в ролята на полицаи, които ще  следят трафика на потребителите и ще докладват. Но не е ясно на кого точно трябва да се докладва и какво следва. За мен, и за колегите ми, този закон е вмешателство в личното пространство на потребителите. Споразумението дава право всеки един да бъде осъден, затова, че е изтеглил песен, филм, или е прочел книга в интернет. Това е ограничаване на достъпа до знания. В същото време, ако страната ни приеме АСТА в сегашния й вид, "следенето" ще стане наше задължение, за което ще трябва да инвестираме много средства в техника и хора" - каза Пламен Петров- управител на една от водещите фирми за доставка на интернет услуги за Видин и селата от областта.

Споразумението, което цели спазването на авторските права в мрежата, предизвиква бурен дебат. Хората се опасяват, че в резултат на документа тегленето на филми и музика от торентите, ще стане равно на криминално престъпление. От друга страна опасенията са, че може да бъде следено всяко действие в мрежата, както и личната кореспонденция, която е неприкосновена.

"В интернет вече върви гражданска подписка срещу ACTA. Идеята на неправителствената организация Avaaz е да събере минимум 2 млн. подписа, преди да ги изпрати в Европейския парламент"- каза още Пламен Петров.

Дали споразумението АСТА ще бъде ратифицирано, остава да видим. Успокояващото е, че до ратифицирането на документа се предвижда дискусия и няма да влезе в сила, без да е одобрен от Парламента. Така че, чакаме...
По публикацията работи: Светла Пардонова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45