Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Тимошка пролет 2012"

© Снимка: Елиза Борисова

За 12 пореден път в граничния град Брегово си дадоха среща минало и настояще.
Миналото на нашия край, съхранено в песните и танците на нашите деди и прадеди. Настоящето- в пресъздадените с любов фолклорни танци, песни и свирни, които представиха самодейните състави при 9-те читалища в общината в заключителния етап на общинските културни празници "Тимошка пролет 2012". Всички състави дефилираха по булеварда в пъстроцветните носии, типични за Северозападния регион и със специфични народни мотиви характерни за всяко населено място в общината.

"Народното изкуство в наши дни има основание за живот, повече от всякога. Песните и танците на родния край носят неповторимост и имат свой специфичен фолклорен блясък. Те са памет за миналото и непресъхващ извор за бъдещето"- каза кметът на общината Милчо Лалов.
Редяха се песни и танци, а публиката, насядала по пейките в парка пред НЧ "Развитие", аплодираше всяко изпълнение. На сцената бяха певците и танцьорите на Чавдар Гънгов- музикант и художествен ръководител, който вече 32 години отдава своята любов и професионализъм на самодейците. Тук бяха и танцьорите от младежката танцова формация "Бреговица" с ръководител Борислав Борисов, които само след няколко месеца репетиции, излязоха на сцената и изпълниха местни хора.

Гости на "Тимошка пролет" бяха танцьорите и певците от фолклорен ансамбъл "Цвят"- Видин. На сцената излезе Лора Асенова, чийто певчески път започва в родния град Брегово. Лора е носителка на много престижни отличия и награди от Национални фолклорни фестивали. С вълнение публиката слушаше певческата група при Дома за възрастни хора с умствена изостаналост в с. Куделин.

© Снимка: Елиза Борисова

По традиция, втория ден от "Тимошка пролет" се провежда и фестивал на духовите оркестри- тази година бе петото му издание. Вълнуващо и запомнящо се преживяване за жителите и гостите на града бе изпълнението на мажоретния състав при Представителен духов оркестър "Стефан Стефанов" гара Елин Пелин с ръководител Вилимир Кирилов. Оркестърът е на бреговска сцена за втора година. В продължение на много часове духовите оркестри се надсвирваха и показаха най- доброто от своя репертоар пред публиката, а публиката се "отплащаше" с кръшни хора.

"Във фестивала участваха над 200 самодейци от читалищата от общината, имаше и гости от Видин. Във втората вечер освен духовите оркестри от общината и някои от областта, за втора година участва и духовият оркестър от Елин Пелин. Тази година гости от Сърбия нямаше, заради големия брой български участници. Благодарим на спонсорите, без които фестивалът нямаше да се случи"- каза Фидел Петров- директор на Дирекция "Административно правно и информационно обслужване" в Община Брегово.
 
Всички участници в празниците "Тимошка пролет 2012" получиха грамоти.
На изпроводяк "приятелите" от Елин Пелин отново засвириха за довиждане и благодарност- за настроението и доброто посрещане.
По публикацията работи: Елиза Борисова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Минималната работна заплата се повишава - ще има ли пари за работещите българи

От 1 януари 2025 г. минималната работна заплата у нас трябва да се повиши с 15% и вече да е 1078 лв. Според действащите в момента текстове от Кодекса за социално осигуряване минималното възнаграждение трябва да бъде в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на..

публикувано на 21.08.24 в 10:45

Има ли край политическата криза?

Все по-сложна става политическата ситуация у нас, криза се задълбочава, а изход засега не се вижда. Освен че парламентът не успя да излъчи редовно правителство, се оказва, че дори и служебно не може да бъде назначено безпрепятствено. Датата на новите предсрочни парламентарни избори не е ясна, след като вчера президентът Радев отказа да приеме..

публикувано на 20.08.24 в 13:32

Какви са последствията от горските пожари

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна-членка на Европейския съюз от началото на 2024 година. Това сочат данни на Европейската система за горски пожари, базирани на спътникови изображения. Близо 400 хиляди декара българска гора вече са изпепелени от огъня през тази година при средни за страната в периода 2006-2023 около 10 хиляди..

публикувано на 19.08.24 в 14:55

Промени в Закона за горите предлагат от "Възраждане"

"Възраждане" предлагат промени в Закона за горите. С промените ще бъде затворена "вратичка", с която общините могат да продадат изгорели гори за изграждане на фотоволтаични системи.  " Тази година, 2024-а, е рекордна и по отношение брой възникнали горски пожари и по отношение на площ изгорели гори. Предполагам, както и Вие така и ние срещаме..

публикувано на 19.08.24 в 14:52

Ясен: Малкото село с големите хора

В рубриката "Добро утро, кмете" днес ви отвеждаме във видинското село Ясен . То се намира в община Ново село и е на 15 километра от областния град. Вчера жителите на селото отбелязаха своя храмов празник - Успение на света Богородица с тържествена литургия, беше отслужен и курбан за здраве, традицията за който е възобновена от местното..

публикувано на 16.08.24 в 13:21

Обратното броене за Йоана Георгиева към Игрите в Лос Анджелис вече започна

България записа най-доброто си представяне на Олимпийски игри през новото столетие със спечелените три златни, един сребърен и три бронзови отличия в Париж. Страната ни се нареди на 26-о място по отличия сред 206-е участнички в най-голямото спортно събитие на планетата.  На Игрите в Париж имаше и видинско участие. Единствената представителка на..

публикувано на 15.08.24 в 12:47

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45