Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Университет във Видин - мисията възможна или не

Университет във Видин, възможно ли е това, е днешната тема в "Посоките на делника". Този въпрос за университета отново е на дневен ред. Първо, защото наближава 8 декември, а както се казва в един популярен виц, студентът има само три празника - 8 декември, Нова Година и всеки ден. Тази година за пореден път в началото на декември всички са обхванати от предпразнична треска, коята надвишава дори коледната. Ако надникнем назад в историята, обаче, ще видим, че този така обичан празник за малко да го няма днес. Датата 8 декември в началото (1903 година), е била празник само на Софийския университет "Св. Климент Охридски". През 1944 г. датата е заменена със 17 ноември, когато се чества Международният ден на студентската солидарност, а 18 години по-късно е възобновена старата традиция.

И второ, защото отново се заговори, че във Видин може да има университет- даже два. Университетът в румънския град Крайова може да открие филиал във Видин и преговорите за това са в напреднала фаза, това обяви преди време кметът на Видин Герго Гергов. Става въпрос за факултет по медицина, фармация и стоматология- специалности, в които румънският ВУЗ има традиции. От години видински студенти учат без пари в Крайова по линия на местните влашки организации и във видинската болница вече работят много лекари с дипломи от северната ни съседка. Според повечето от запитаните в анкетата на РАДИО ВИДИН видинчани, има вероятност и се надяват в града да отвори врати висше учебно заведение:

"Вярвам, че скоро ще има университет в града. Нужен ни е, защото младите хора са малко във Видин. Нека за нашия град вече да се говори в друга насока, а не само за това, че сме най-бедните. Като се има предвид колко е опустял градът ни, едва ли ще има университет тук. Зависи от управляващите дали ще се направи висше учебно заведение във Видин".

Идеята за румънски факултет в крайдунавския град е още от 2007 г., когато бе подписан протокол за създаването му между тогавашния кмет Иван Ценов и ректора на Крайовския университет. Във Видин дори бе организирано изучаване на румънски език като подготвителна година за крайовския университет, както и дистанционно обучение.

"Ще има и университет във Видин, но това трябва да бъде частна инициатива, защото държавата едва ли ще открие. Ако институциите във Видин работят в една посока и не се конкурират, ако се намери добър инвеститор, предостави се подходяща база и има хабилитирани лица, които да могат да преподават, то тогава може да имаме университет", каза в "Посоките на делника" кметът на Видин в периода от 1999 година до 2007 година, Иван Ценов.

Между първото и второто четене на Закона за държавния бюджет 2013 г., народният представител Михаил Миков е внесъл предложение за увеличение на средствата за Софийския университет с 500 000 лв. Тези средства да бъдат изразходвани за разкриване на филиал на СУ във Видин. Общината разполага със сгради, но те трябва да се обзаведат и оборудват. Филиалът има нужда от библиотека, кабинети и лаборатории, а така също и заплати на хонорувани преподаватели. Проф. Андрей Пантев обаче е скептичен и не вярва, че във Видин може да има университет:

"Не виждам как ще стане тази работа- преподавателите трябва да са местни, а не гости гастрольори. През 60-те години, когато се правеше Великотърновският университет, бях поканен да отида там. По това време бях във видинския музей. Майка ми тогава каза: "Между Видин и Велико Търново няма разлика". Сега знаете каква е разликата".
По публикацията работи: Екип на "Посоките на делника"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Мартин Дончев, зам.-кмет на Община Видин

Мартин Дончев: Средства има, очакваме съдействие от видинчани за оформяне на приоритетите за града

"Иска ми се малко по-рано да започнем планирането на следващия бюджет, където да включим и препоръки и идеи на жителите на Видин за развитието на града." Това каза в студиото на Радио ВИДИН заместник-кметът по "Финансово-стопанска дейност, бюджет и икономическо развитие" Мартин Дончев, след като изслуша анкета с жители на града.  "Ние от около 8..

публикувано на 25.10.24 в 16:13
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Северозападът е най-податлив на манипулации

В навечерието сме на 27 октомври, когато ще дадем гласа си за пореден път.  Какво показват последните социологически данни за електоралните нагласи?  Могат ли везните да бъдат наклонени от предизборната кампания?  Какви са изводите от нея и зададени ли са вече следизборните посоки?  Предстоящият вот дискутираме с изборния експерт  Стоил Цицелков..

публикувано на 24.10.24 в 10:00

Ще наемат ли фирмите нови служители?

Повече от половината фирми у нас не смятат да наемат работници в близките 6 месеца. Това показва проучване на Българската конфедерация по заетостта, в което са участвали близо 1200 компании в страната. От тях 20% планират да намалят броя на служителите си през следващата половин година. Други 24% не са сигурни дали ще разширяват или ще..

публикувано на 23.10.24 в 10:45

Как МИГ- Лом помага на местната общност

Местна инициативна група (МИГ) - Лом е регистрирана през 2017 година. Какви са ползите от сдружението за местните хора показа екипът на организирана обиколка на част от бенефициентите.  Музеят кандидатства за финансиране на археологически изследвания. Проектът е сключен между Община Лом и Държавен фонд "Земеделие" по процедура на МИГ. Целите..

публикувано на 21.10.24 в 15:28

Тома Ушев: Крайнолявата заплаха се олицетворява от самото статукво

Отличава ли се сегашната надпревара за новата изпълнителна и законодателна власт от миналите предизборните кампании? Какъв е залогът пред играчите на политическата сцена?  Малко повече от две седмици след началото на обратното броене до 27 октомври основните теми, послания и приоритети пред кандидатите за новия парламент дискутираме с  Тома Ушев ,..

публикувано на 17.10.24 в 10:00

Разчитат ли родните компании на по-възрастни служители?

Хората на възраст от 60 до 69 години могат да спасят трудовия пазар на Европейския съюз в условията на задълбочаващата се демографска криза. При развитието на успешни политики за отложено пенсиониране техният дял в общата работна сила може да се увеличи от 9% през 2023 г. до 14,2% през 2040 г. По този начин компаниите в ЕС имат шанс да..

публикувано на 16.10.24 в 10:45

Институциите декларират готовност за изборите на 27 октомври

Подготовката на парламентарните избори на 27 октомври навлиза във финалната си фаза. Ще успеят ли институциите да върнат доверието в изборния процес? Може ли МВР да гарантира честността на вота и да ограничи купуването на гласове? Подготвени ли са секционните избирателни комисии? Могат ли машините да манипулират изборните резултати? Отговорите..

публикувано на 15.10.24 в 13:59