Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Там, откъдето духа вятърът

© Снимка: РАДИО ВИДИН

Днес ви отвеждаме в селото, откъм което духа вятърът- Кошава. Заради това и го кръстили така от съседните му села, разказват митовете и легендите от стари времена. Кошава е разположено на Дунав, в община Видин. Населението е от власи, като там са останали само най- възрастните и най- младите му жители. Хората на средна възраст отдавна са на гурбет по чужбина. В населеното място се намира едно от малкото предприятия, работещи в областта- заводът за гипс.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"Хората, които излязоха зад граница се връщат за празниците. И там не са много добре, но поне имат какво да ядат. Винаги е имало от селото, заети в завода. През последните години обаче в предприятието бяха направени големи промени заради кризата",
разказа кметицата Галина Радионова в рубриката на РАДИО ВИДИН- "Добро утро, кмете". И както навсякъде в малките, и не само, населени места, и тук разчитат на програмите за заетост, за да се хване някой и друг безработен човек на временна работа. Така свързват двата края дванайсет души в Кошава. Осем от тях поддържат селото чисто, защото иначе се оказва, че няма кой друг да го прави. Но пък с един куршум- два заека. Хем чисто, хем заетост, а и разходът на пари не е голям. Така зайците станаха три. Все пак е добре, че Дунавът е наблизо. Реката осигурява прехраната на част от хората.

© Снимка: Община Видин Архив

      Хоро в селото за Коледа, 2012 г.
Имат все пак радости за душата местните- жив е фолклорът там, поддържат го, а и той крепи духа на хората. Радват се и се гордеят, когато самодейците спечелят награда от фестивал или събор. Певческият и танцов състав съхраняват и популяризират местния фолклор. Гостуват на съседните села и те им идват на гости по празниците.

"Така показваме, че ни има и съществуваме. Защото ако няма читалище, училище или детска градина, няма да има и такъв живот в селата", казва малко с тъга кметицата. 6- 7 са децата в детската градина. Лятото обаче се пълни с малчуганите, излезли във ваканция и дошли при баби и дядовци. Всеки от този край знае и за хубавия плаж, който се открива там през топлите месеци.

Амбицията на кметицата е да баластрира улици, да направи ремонт на покрива и да смени дограмата на читалището. Но знае, че прави най- много за хората, тогава, когато живее с техните проблеми и ги решава, доколкото може.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"Заводът не може да си реализира продукцията. Много хора излизат болнични или в отпуск и не вървят нещата",
разказват местните за предприятието за гипс в селото, и още:

"Добре са тези, които са се пенсионирали вече от завода, защото взимат по- високи пенсии. Останалите разчитат на тези пари или на средствата, които им изпращат роднините от чужбина. Двама гледат крави, а за карти не можем да се съберем и четири души."
По публикацията работи: Екип на РАДИО ВИДИН


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Александър Михайлов

Александър Михайлов: Партиите да мислят за победа, а не за по-следващия мач

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, задълбочаващи партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 12.09.24 в 10:00

Забавят ли ръст цените на хранителните продукти?

Пазарът на хранителни продукти на едро в момента е "доста стабилен и равновесен", а пазарът на дребно е по-раздвижен и има своите регионални особености. Това каза в интервю за БНР Владимир Иванов , председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. В големите магазини може да се видят трендове, които не са обосновани..

публикувано на 11.09.24 в 10:45

Проблеми с финансирането затрудняват автобусния бранш

Пред множество затруднения е изправен автобусният бранш. Най-актуален към момента е проблемът с финансирането. Липсват компенсациите, с които трябва да бъдат подпомогнати превозвачите за безплатното пътуване на деца до 14-годишна възраст и други правоимащи граждани (ветераните от войните, военноинвалидите, военнопострадалите) в градския транспорт...

публикувано на 10.09.24 в 11:00

В какво състояние са водоемите, речните корита, дерета и канализационна инфраструктура в област Видин

В Конферентния център на Областна администрация- Видин се  проведе заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, свикано по повод заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев. Представителите на общините в област Видин отчетоха в какво състояние са язовирите и речните корита.  Извършват се текущи проверки на..

публикувано на 09.09.24 в 16:35

Хората от Добри дол искат да възстановят читалището си

Екипът на радио Видин  гостува на Добри дол. Село, което е на кръстопът, село, в което природата е  благосклонна към хората тук и климатът е изключително благоприятен и топъл.  Селото се споменава за първи път в турски документ от средата на 16 век под името Добрин дол. Димитър Маринов пише, че Добри дол е „старинско село“ и „преданието не..

публикувано на 06.09.24 в 12:00

Стоил Цицелков: ЦИК защитава политическите, а не гражданските интереси

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков . Радио ВИДИН:..

публикувано на 05.09.24 в 10:05

Тома Ушев: Основните стълбове за реализацията на България са образованието и църквата

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме  с анализатора  Тома Ушев , автор в дясната платформа..

публикувано на 05.09.24 в 10:00