Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Момчил Спасов, кмет на Белене: "Атомната централа може да реши проблемите на цяла Северна България"

Община Белене се намира в област Плевен, в централната част на Дунавската равнина. Тя е една от малките общини в България. Състои се от шест населени места с около 10 500 души население. Миналата неделя в Белене се проведоха частични избори за кмет, след като досегашният градоначалник Петър Дулев бе избран за народен представител. Още на първи тур изборите спечели Момчил Спасов- досегашният заместник- кмет.

© Снимка: belene.net

Момчил Спасов е роден през 1974 г. в Белене, завършил е висшето си образование в Стопанската академия в Свищов, има следдипломна квалификация по вътрешен финансов контрол. Работи в общинската администрация в Белене от 2004 година.

Кои са първите стъпки, които ще направи като кмет, какви проблеми ще решава и как се чувства в ролята на градоначалник- това попитахме новия кмет на Белене в "Добро утро, кмете!" в "Посоките на делника".

"Първите ми стъпки като кмет са свързани с проектите, които се изпълняват в Общината. Предстои ни избор на изпълнител по най-големия проект, който се изпълнява в момента- този за водния цикъл на стойност 43 млн. лв., пречиствателна станция за отпадни води и над 20 км. водопроводен канал. Важно е до края на месец октомври да приключим един друг проект- за реставрация и консервация на античната римска митница и кастел "Димум" на стойност над 1 700 000 лв. Предстои и разработването на общинския план за развитие за 2014-2020 година и приключване на бюджетната година"- обясни приоритетите си Момчил Спасов.

По думите на кмета друг важен проблем, с който ще се бори, е безработицата:"Безработицата в Общината нарасна няколко пъти след спиране строителството на АЕЦ Белене. За съжаление общините, местните власти, трудно създават работни места. Те по-скоро трябва да създават условия за това, т.е. за бизнеса, който създава работни места. Аз съм набелязал някои мерки за популяризиране на свободните общински терени. Мисля да предложа за обсъждане в Общинския съвет за въвеждане на преференции за стартиращите бизнес и работни места на територията на Белене. От позицията ми на член на тематичните работни групи за следващия програмен период за програмата за развитие на селските райони работя активно за това да могат малките земеделски производители да получaват по-голяма част от субсидиите. Една от основните цели през следващия програмен период трябва да е възстановяване на поливното земеделие."

В момента от общинското ръководство се работи по проекти на стойност над 110 млн. лв. Очакват в следващите две години да бъдат инвестирани над 60 млн. лв. в инфраструктура и други дейности. И се надяват някой ден отново на дневен ред да бъде строежът на АЕЦ Белене.

"Всички хора тук са настроени положително, въпреки че някои са отчаяни от дългото чакане нещо да се случи в положителна посока. Площадката на АЕЦ е застроена с уникални съоръжения, които могат да се използват и за други нужди. Имаме декларация на Общинския съвет, която подкрепя изграждането на новата централа, сигурен съм че някой ден ще се намерят инвеститори и ще се построи и без държавно финансиране. АЕЦ е проект, който може да реши проблемите не само на община Белене, но и на област Плевен и цяла Северна България. Ще се опитаме да докараме на практика в Белене парламентарната комисия по енергетика, за да се запознаят на място с площадката. Надяваме се и на среща- разговор, за да чуем позицията на министъра на икономиката и енергетиката, защо не и на министър- председателя по темата за АЕЦ Белене"- допълни новият кмет.

По публикацията работи: Ани Цекова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Винарово съхранява традициите и вярата в младите

Село Винарово ни посреща в хладното есенно утро, което след появата на слънчеви лъчи става все по-топло и приятно. Все още дърветата са със зелената си премяна, която тук-там се обагря в жълто.  Къщите се редят от двете страни на пътя красиви, горди и напети. Жителите на селото се славят със своето трудолюбие и спестовност. Пътували и..

публикувано на 11.10.24 в 12:00
Михаил Митев

Михаил Митев: На практика нищо не можем, а на теория много знаем

Приблизително половината от българските младежи се притесняват от финансови проблеми в бъдеще, а една четвърт - от неуспехи в кариерата.  Младежите са оптимисти, докато не се сблъскат с реалността при влизането на трудовия пазар, отчита проучване на "Тренд".  Произвеждаме ли тревожно поколение, притесняващо се за бъдещето си?  Дава ли..

публикувано на 10.10.24 в 10:00

Има ли място изкуственият интелект в училище

Изкуственият интелект променя пазара на труда, сочи анализ на Икономическия и социален съвет.  Препоръката е да се инвестира в обучение, но готово ли е образованието за това? Говорим с преподаватели по информатика в Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин. Попитахме какво мислят и учениците. Държавата трябва..

публикувано на 09.10.24 в 15:54

Изкуственият интелект променя пазара на труда, препоръката е да се инвестира в обучение

Изкуственият интелект създава нови възможности на пазара на труда, трансформирайки работните места, професиите и работната сила, сочи анализ на Икономическия и социален съвет . Препоръката е да се инвестира в обучение. Анализът "Очакваните ефекти от влиянието на изкуствения интелект върху пазара на труда в България. Предложения за конкретни..

публикувано на 09.10.24 в 13:10

Каква подкрепа за местните общности осигурява МИГ- Лом

Местна инициативна група- Лом е регистрирана през 2017 година. Какви са ползите от сдружението за местните хора показа екипът на организирана обиколка на част от бенефициентите. "Смисълът е за формиране на една общност и хора като междинно звено и хора, които да подпомагат местния бизнес, земеделците и неправителствените организации в лицето..

публикувано на 07.10.24 в 12:04

Дунавци чества 50 години от обявяването си за град

Дунавци празнува 50 години от обявяването на населеното място за град. Честването съвпада с 10-ия Международен фолклорен фестивал "Дунавци пее и танцува". Тържествата ще продължат три дни, каза кметът Димо Скорчев:  "Това са два празника в едно, затова ще продължат в рамките на три дни. Имаме поканени състави - танцови и певчески групи...

публикувано на 04.10.24 в 08:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00