Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каква ще е новата визия на Видин

7
Снимка: Радио ВИДИН
Седем проекта за нова визия на Видин подготвят от общинското ръководство. От местната управа  обещават, че от пролетта работата по проектите може да започне. Това каза пред видинската общественост в края на миналия месец изпълняващият длъжността кмет на Видин Добромир Дилов. А главният архитект на Общината Ангел Недялков обясни, че работните проекти ще станат готови до есента на 2015 година.

"Сградата на Младежкия дом ще бъде реновирана, с изцяло нова визия, ремонтирана театрална зала със 108 места, подменена настилка, сцена и акустика. Ще ремонтират и репетиционната зала, гардеробните помещения и санитарните помещения в сградата, които са в плачевно състояние. Предвижда се и панорамен асансьор. Помещението, където някога се правеха дискотеки, ще бъде превърнато в многофункционална зала за пресконференции и обучения, а вечерта ще може да действа като клуб или дискотека. Покривът на сградата ще бъде подменен, а външната част ще бъде с панели в контрастни цветове"
- обясни ръководителят на проекта арх. Стефка Иванова.

СнимкаСледващата сграда, която ще има по-добър нов вид, е училището в центъра на Видин- СОУ "Цар Симеон Велики". Авторите на разработката обещават минимална намеса по фасадата, за да не се наруши старинният вид.

"Ще има външно саниране, подмяна на осветлението с енергоспестяващо, както и смяна на отоплителната инсталация. На мястото на спортната зала ще има баскетболно игрище, съблекални и ще има топла връзка с останалата част от училището"
- уточни арх. Атанас Вангелов.

Още едно училище влиза в сметките за ремонт по идея на Община Видин. Това е Природоматематическата гимназия "Езарх Антим I", която ще има подобрения в основната сграда, физкултурният салон ще се превърне в спортна зала с 850 кв. м площ и ще се ползва за спортни състезания. Разработката е на арх. Таня Генчева:

"Предвижда се външен асансьор и преустройство на котелното, което ще работи с екопелети. Ще има и ново волейболно игрище."

СнимкаТри културни институции ще бъдат реновирани. За "Конака" идеята е да бъдат оптимизирани изложбените площи, да има платформа за достъпност на хора с увреждания, а прозорците, затворени от години ще бъдат отворени към светлината. Институтът за паметниците на културата е запознат с идеите на архитектите, обясни Атанас Вангелов:

Драматичният театър ще придобие оригиналния си вид, който е с цвят на благородна охра. Изцяло сменени ще бъдат седалките в салона, който е с 400 места, които не са сменяни от 60-те години на миналия век. Предстои пълна подмяна на пода, озвучителната и осветителна система. Последна в списъка е художествената галерия "Никола Петров", за която се предвижда приобщаване на сутеренния етаж и направа на щанд за сувенири.

Нов облик ще има центърът на града, с подмяна на павета с нови плочи. Пешеходната зона, която е третата по дължина в Европа с 1350 метра, ще има пейки за отдих, като елемент на градския дизайн ще се върнат будките за театрални афиши. Решетките на площада отново ще бъдат чугунени. Как ще ги опазят от крадците, това попитахме главния архитект на града- Ангел Недялков.

"Предвижда се навсякъде по зоната LED осветление, камери за видеонаблюдение. Ще ги подменяме решетките, ако изчезват, докато не се промени мисленето на хората"
- обясни Ангел Недялков.

Попитахме и видинчани какво мислят за идеите. Коментарите във Фейсбук- на Габриела Борисова:

"По-добра идея би била да се направят цехове или нещо друго, за да се отворят работни места за малкото млади и многото безработни хора във Видин."

Росен Панов коментира, че:

"Няма смисъл! То хора не останаха! А който иска да иде до някоя от тези сгради, ще му трябва хеликоптер защото месечният, пардон, водният цикъл няма да е приключил до 2020!". А Иван Георгиев поставя въпроса:

"Докъде стигна съдебното дело за собствеността на "Конака"? Има ли смисъл да ремонтираш нещо, което утре може вече да не е твое?"

Ето и останалите мнения, които събрахме:

"Може би е добре да има камерна зала в театъра... Съвременните музеи изискват и място за продажба на сувенири, временни изложби, дори кафене... Харесват ми идеите, както и новите настилки. Специално за озеленяването не мисля, че с лека ръка трябва да се махнат храстите от централната част на града. Да останат само тревни площи е престъпление"- смятат хора от града.

Още за идеите за нова визия на Видин може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Дунавци чества 50 години от обявяването си за град

Дунавци празнува 50 години от обявяването на населеното място за град. Честването съвпада с 10-ия Международен фолклорен фестивал "Дунавци пее и танцува". Тържествата ще продължат три дни, каза кметът Димо Скорчев:  "Това са два празника в едно, затова ще продължат в рамките на три дни. Имаме поканени състави - танцови и певчески групи...

публикувано на 04.10.24 в 08:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. С редната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов , изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят...

публикувано на 02.10.24 в 15:48

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45