Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Атанасовден- за традициите и творчеството

5
Снимка: Павлин Георгиев

Днес е Атанасовден! Почитаме Атанасий Велики, участвал в прочутия вселенски събор в Никея, който му донесъл световна слава на богослов. В народните вярвания Атанас е представен като властелин на снеговете. Празникът е известен като "Среди зима".

"На Атанасовден се заколва пиле или кокошка и се раздава на съседи и близки против болести. Спазват се строго забраните да не се вари боб или леща, за да не боледуват децата от шарка. Не се шие и плете, защото раната няма да зарасне леко. Народното поверие гласи, че след празника зимата си отива", разказва за традициите на днешния ден Бояна Ангелова, самодеец от читалището във видинското село Дреновец.

Атанас Балъкчиев е ръководител на клуб по спортни танци "Елит - Тим" във Видин с 27 години опит и трудов стаж. Кръстен е на дядо си Атанас по бащина линия. Носи и неговата фамилия - Балъкчиеви. Казва, че традицията с кръщаването на децата на баби и дядовци стига до него. Други във фамилията с името Атанас няма.

Снимка: КСТ Елит-Тим"Празниците бяха големи, ставаха като официалните празници - с големите софри и забавление. Идваха хора да се забавляват, да помогнат на именника да празнува. Сега покрай социалните мрежи става бързо, хората ги уведомяват, че някой има рожден ден, имен ден. Получавам поздравления. Самият аз също си празнувам деня, защото смятам, че е редно. Семейно се събираме, но и с приятели, даже май напоследък повече с приятели", разказва как празнува именния си ден Атанас Балъкчиев и допълни че би съжалявал, ако не му се обади да му честити сина му, защото е "Единственото важно нещо, което остава след мен."

Атанас Балъкчиев работи сега предимно с деца. Започва с тренировки още от детските градини. Казва, че децата го обичат, а и той тях.

Атанасовден, както и Антоновден, се почита като патронен празник на ковачи, железари, ножари и налбанти- това са  занаятчии, които са се занимавали с това да подковават работни животни и които сега са почти изчезнали като майстори.

Снимка: Павлин ГеоргиевПавлин Георгиев е от Видин и в свободното си време прави дървени пластики и изработва ножове за удоволствие. С дърво работи от дете, започнал е с малки дървени пластики, сега прави пана, миниатюри. Ножове изработва от 5-6 години.

"В София работих известно време като бижутер и с колеги се запалихме да изработваме ножове за удоволствие, според материалите и възможностите, които имахме и идеите бяха да са малко по- сложни за изработка и с повече орнаменти", сподели за това как се е запалил по ножарството Павлин Георгиев.

Има миниработилница в гаража си с инструменти, някои от които сам си е правил и с необходимите машини, малка пещ за закаляване на остриетата, универсални шлайфове, които се използват за дообработка на дръжките, длета за инкрустации.

"Има ножове, които са предпочитани от ловджиите, които се използват за дране - т.нар къси и по- извити, универсален тип, които са си прави ножове за обща употреба, по- строго сдпецифични за рибарите. Има и модели, които сам съм изработил. Идва ми идея, начертавам го и го изработвам. Имам няколко, които съм запазил, просто повече труд съм хвърлил в тях, повече време ми е отнело", каза още Павлин Георгиев.

На пазара се предлагат и доста некачествени ножове, които са на по- ниска цена. Като гарант за качество може да бъде само майсторът или фирмата производител.

В Регионалната занаятчийска камара във Видин ковачи и налбанти няма. Причината е, че вече не навсякъде има нужда от каруци и подковани животни за впрягане. За занаятчиите, които празнуват днес си говорим с председателя на Регионалната занаятчийска камара във Видин Кольо Николов:

"Ковачи, членове на видинската камара нямаме. В смисъл на онези ковачи, които ги знаем от времето, защото този занаят е отмрял. Но имаме хора, които се занимават с ковано желязо. Ножари също нямаме членове. Аз се опитвам да ги привлека, засега ние ги приемаме като асоциирани членове на видинската камара. А те трябва да се явят на изпит. Искам да ги привлека като членове, защото техният занаят е много интересен, има много творчество."

Дръжките на ножовете също е важно как ще бъдат изработени, защото те създават общата визия на ножа - да е удобен, но и красив.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Александър Михайлов

Александър Михайлов: Партиите да мислят за победа, а не за по-следващия мач

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, задълбочаващи партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 12.09.24 в 10:00

Забавят ли ръст цените на хранителните продукти?

Пазарът на хранителни продукти на едро в момента е "доста стабилен и равновесен", а пазарът на дребно е по-раздвижен и има своите регионални особености. Това каза в интервю за БНР Владимир Иванов , председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. В големите магазини може да се видят трендове, които не са обосновани..

публикувано на 11.09.24 в 10:45

Проблеми с финансирането затрудняват автобусния бранш

Пред множество затруднения е изправен автобусният бранш. Най-актуален към момента е проблемът с финансирането. Липсват компенсациите, с които трябва да бъдат подпомогнати превозвачите за безплатното пътуване на деца до 14-годишна възраст и други правоимащи граждани (ветераните от войните, военноинвалидите, военнопострадалите) в градския транспорт...

публикувано на 10.09.24 в 11:00

В какво състояние са водоемите, речните корита, дерета и канализационна инфраструктура в област Видин

В Конферентния център на Областна администрация- Видин се  проведе заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, свикано по повод заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев. Представителите на общините в област Видин отчетоха в какво състояние са язовирите и речните корита.  Извършват се текущи проверки на..

публикувано на 09.09.24 в 16:35

Хората от Добри дол искат да възстановят читалището си

Екипът на радио Видин  гостува на Добри дол. Село, което е на кръстопът, село, в което природата е  благосклонна към хората тук и климатът е изключително благоприятен и топъл.  Селото се споменава за първи път в турски документ от средата на 16 век под името Добрин дол. Димитър Маринов пише, че Добри дол е „старинско село“ и „преданието не..

публикувано на 06.09.24 в 12:00

Стоил Цицелков: ЦИК защитава политическите, а не гражданските интереси

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков . Радио ВИДИН:..

публикувано на 05.09.24 в 10:05

Тома Ушев: Основните стълбове за реализацията на България са образованието и църквата

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме  с анализатора  Тома Ушев , автор в дясната платформа..

публикувано на 05.09.24 в 10:00