Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко голям е бизнесът с шофьорски книжки?!

Снимка: БГНЕС
В "Посоките на делника" дискутираме колко голям е бизнесът с шофьорски книжки. Гледната точка е на автоинструктори и народни представители от Видин.  

При специализирана операция от миналата седмица бяха задържани шефът на бившата ДАИ и над 10 негови служители. Арести бяха извършени и в други градове, сред които Враца и Видин. Разследването е за изнудване на превозвачески фирми, вземане на подкупи за издаване на лицензи, фалшифициране на протоколи от шофьорски изпити и издаване на фалшиви книжки.

"Във Видин категорично не може да се получи книжка без кандидатът да е седнал зад волана.

Това е невъзможно!

Гошо Борисов, председател на Регионалния съюз на автоинструкторите във ВидинНа изпита има камери, записва се, създадена е организация от страна на Отдел "Автомобилна администрация" във Видин, това с  фалшивите книжки да не се случи"
, заяви гостът в студиото Гошо Борисов, председател на Регионалния съюз на автоинструкторите във Видин.

"Във Видин изобщо не е имало бизнес с шофьорски книжки. Изпитите се провеждат съвсем отговорно от служители на отдела и досега няма никакви констатирани случаи на книжки, които са купени или уредени. Вече две години изпитите се провеждат на специални листовки, които се проверяват от компютър, ние даже не участваме. На самия изпит има само квестор. От една година всички изпити са на таблети", заяви Димитър Димитров, началник на отдел "Автомобилна администрация" във Видин.

"Видинчани не са замесени, има само един служител, който по стечение на обстоятелствата е бил на инструктажи за неговата си работа в София. Дали има негово участие, дали няма, аз не мога да потвърдя, но е грозно това, което излиза засега. По никакъв начин не бива да се толерира, но адмирирам органите, които са го разработили, които го реализираха. Не бива по този начин да се използва служебното положение на когото и да е", каза депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев.  

"Отново във Видин сме замесени в корупционни практики. Това е жалко! Във Видин знаете, че минава голям поток от тежкотоварни автомобили, витае слухът, че голяма част от тези шофьори, преминаващи през града, са подложени на страхотен корупционен натиск и то не от сега. Тези нерегламентирани финансови потоци трябва да се види кой има сметка от тях и къде, към коя партийна централа отиват", коментира депутатът от БСП Филип Попов.

Целия разговор чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45