Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият президент- обединител, надпартиен или подкрепен от широка коалиция

Снимка: БГНЕС

Все по-малко време остава до предстоящите президентски избори, а кандидадите за държавен глава още не са обявени. Големите партии ще огласят номинациите си, както се казва, "в последния момент", личи от изказванията на партийните лидери. Според анализаторите, всички формации ще се ориентират към познати лица, а не към личности, които тепърва трябва да се налагат в публичното пространство. Очаква се кампанията да бъде вяла, а вотът- предрешен.

ГЕРБ ще издигне обединител на нацията.
Това заяви премиерът Бойко Борисов. Той съобщи, че коренно преразглежда фигурата на кандидата за президент на ГЕРБ, по думите му той трябва да е обединител. "Нацията, в следващите месеци и години, ще има нужда от един човек, който да балансира между партиите, между изпълнителната власт и да опита да консолидира нацията, не да я раздели. В случая вече не касае човек, дали е с много образование или с много титли, а да бъде приет от всички, когато бъде избран.", заяви Бойко Борисов, той е категоричен, че ще изтегли ГЕРБ от управлението, ако партията не спечели президентските избори.

СнимкаНа свое редовно заседание областната структура на ПП ГЕРБ във Видин обсъди подготовката за предстоящите президентски избори.

"Аз се надявам, че за пореден път ГЕРБ ще постигне убедителна победа. На съвещание с областните координатори заместник-председателят на партията Цветан Цветанов каза, че нашият кандидат ще бъде видна политическа кандидатура от ПП ГЕРБ. Ние имаме готовност за изборите и се надявам да постигнем убедителна победа и на територията на всички видински общини.", обясни областният координатор на ГЕРБ за област Видин Владимир Тошев.

СнимкаСъпредседателят на Парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски смята за най-логично партиите от управляващото мнозинство да издигнат общ кандидат за президент, но той да не е партиен член. Зеленогорски коментира изявлението на премиера Бойко Борисов, който допусна в коалицията да се водят разговори за обща номинация: "Най-логично и нормално е да има единна кандидатура на управляващото мнозинство, за да спечелим убедително и да не дадем шанс на левицата. Това обаче може да се случи с непартийна кандидатура, защото ако ГЕРБ издигне партийна кандидатура, ние също ще си издигнем. Ако се промени стратегията на колегите от ГЕРБ, в Реформаторския блок бихме обсъдили отново тази тема."

Според лидера на ДСБ Радан Кънев обаче е прекалено късно за подобен разговор в управляващото мнозинство.

СнимкаПриключват номинациите на структурите на БСП по места за президент. Очаква се след това да започнат разговорите с АБВ и "Движение 21" за обща лява кандидатура. Лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че няма тя да е кандидатът на социалистите за държавен глава въпреки предложенията от местни структури. Три номинации за кандидат-президент гласува общинската конференция на БСП във Видин - Михаил Миков, Мая Манолова и проф. Андрей Пантев. Социалистите от Враца номинираха шестима души: Корнелия Нинова, Мая Манолова, Илияна Йотова, Янаки Стоилов, Михаил Миков и Румен Гечев.

Омбудсманът Мая Манолова също отрече, че ще се кандидатира за президент на този етап. "Факт е, че постъпват предложения от граждански организации, от граждани, от младежки клубове, от пенсионерски, от партии, но в момента, както виждате, имам съвсем други ангажименти", заяви тя.

Името на кандидата за президент на левицата ще бъде обявено най-вероятно към средата на август. "Търсим кандидат за президент общо в ляво, с другите партии вляво, с граждански сдружения, с патриотични съюзи. Търсим широка коалиция, както хората отговориха във вътрешнопартийното допитване.", каза във Видин председателят на БСП Корнелия Нинова.

Междувременно АБВ отправи ултиматум за избор на общ ляв кандидат за президентските избори. Заместник - председателят на партията Ивайло Калфин посочи, че АБВ ще мисли свои варианти, ако до края на месеца не се договорят с БСП. Според Калфин партиите вече са тотално закъснели с обявяването на своите кандидати за държавен главен, той добави, че ГЕРБ ще спечели изборите, ако левицата има отделни кандидатури. До края на седмицата БСП ще даде отговор на АБВ дали ще имат обща кандидатура за президентските избори, обяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

СнимкаЗасега единствената ясна кандидат-президентска двойка е Жорж Ганчев и Кольо Парамов.

"Президентската институция трябва да бъде поета от свободни хора, които знаят, могат и са от дълго време в политиката." Това каза във Видин Жорж Ганчев и добави: "В един бъдещ президентски кабинет всичко, което не е забранено, е разрешено за президента Жорж Ганчев. Няма да има никаква милост към никакви партийни типове, които изградиха задкулисието".

Кандидат-президентската двойка Ганчев-Парамов обяви програма от 10 точки, сред които са независимост на властите, намаляване на партийните субсидии, довършване на модерните съоръжения по границата, въвеждане на 4 месечно военно обучение за младежите, държавно участие във важните сектори на българското производство и др.

Премиерът Борисов е на нов етап, смята политологът Първан Симеонов. "Ако Борисов изнамери кандидат за президент, който да бъде достатъчно ярък и в същото време да има дясна биография, може да си реши проблема на изборите. Но пък трябва да е и кандидат, който после да не се еманципира. Борисов знае, че ако Трифонов реши да разбърка картите, би могъл да го направи", каза Симеонов. Според него е вероятно ГЕРБ да победи на президентските избори, но колко лесна ще е тази победа зависи от персоналния избор на Борисов и вотът не може да се смята за предрешен.

"Изборът на кандидат за президент е важен за всяка партия, защото той може да привлече гласоподаватели или да ги отблъсне. Напълно партиен кандидат в сегашните условия е невъзможен, защото той трябва да бъде приемлив, симпатичен и подкрепен и от други политически сили. Въпросът е кой ще е и откъде ще се появи този независим, позитивен и общоприемлив кандидат", пък попита социоложката Марчела Абрашева. "Партиите безнадеждно закъсняха с издигането на кандидатури. За ГЕРБ протакането е изгодно, тъй като имат по-широка банка кадри, но за другите- не", смята социологът Юлий Павлов. "Нито една партия не може да спечели сама, включително ГЕРБ", пък заяви политическият анализатор Александър Маринов.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10