Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Хърлец очакват ремонт на пътя до Козлодуй напролет

7
Центърът на Хърлец
Снимка: радио Видин
Село Хърлец се намира в община Козлодуй, на около 12 км от общинския център. Върху землището му е построена първата на Балканите атомна електроцентрала - Първа атомна, която се намира на 3 км от центъра на селото. Името му означава геран, кладенец, бунар и има вековна история. В днешни дни населението е около 2 200 души. Искат да имат по-добри условия за живеене и асфалтирани улици, а на кмета си препоръчват да е още по-упорит в работата си. Това казаха пред Красимир Каменов.
 
"Доволни сме от кмета, горе-долу добре се живее, хубаво ни е, но има нужда от по-добри улици. На кмета пожелаваме да полага повече усилия, да се бори за повече, да работи за хората"- казаха жители на Хърлец.


Кметът Огнемир Симов управлява втори мандат. Стреми се да подобри инфраструктурата в селото, поставил си е и друга задача- да подмени ВиК мрежата. Eдин от големите проблеми е лошото състояние на пътя Козлодуй-Хърлец, но е получил уверение от Общината, че до пролетта на следващата година ще бъде ремонтиран заедно с околовръстното шосе на Козлодуй. Средствата са осигурени чрез Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци", предвидени за изграждане на Национално хранилище за радиоактивни отпадъци. 

Късноантичният кастел и ранновизантийски град "Августа" се намира в местността "Калето", на пет километра северно от Хърлец. Достъпът до него е по частично асфалтиран път. И този проблем скоро ще бъде решен, обеща кметът в разговор с Цветомир Цветанов.


Огнемир Симов, кмет на Хърлец, Снимка: Радио ВИДИН"Имаме изработен проект за подмяна на ВиК-то, подаден към Община Козлодуй, надявам се да получи финансиране. Средства очакваме и за ремонта на центъра и читалището. Ще го санираме и ще ремонтираме площада. Имаме и подаден проект за основен ремонт на пътя Козлодуй-Хърлец до крепостта, като целим да подготвим инфраструктурата, а след това да търсим вариант крепостта да бъде туристическа атракция. В момента от нея има възстановена част от северната стена и са правени проучвания"
- каза кметът.


Селото е "живо" благодарение на близостта на Атомната централа и възможностите за работа там на местните хора. Започнало е и изграждането на хранилище за радиоактивни отпадъци в близост до централата, което притеснява местните хора, но експерти са обяснили, че ще бъдат взети всички необходими и съвременни мерки за безопасност. 

В Хърлец имат детска градина със стотина деца, запазили са и основното училище, развиват активно самодейност, каза още кметът Огнемир Симов. 

Църквата "Успение Богородично" е пазител на българския дух за хърлечани. От плочата, монтирана на западната стена на храма е видно, че той е паметник, построен 1884 г. В навечерието на неговата 111-годишнина му е направена вътрешна реконструкция - възстановени са иконописите по стените и е ремонтиран изцяло олтарът. Ремонтът е извършен безплатно от студенти от Художествена академия в София.


Още за Хърлец, за наименованието и историята на населеното място може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42

Грамотността днес - знания, умения и способности

На първия учебен ден отделяме внимание на грамотността, за да разберем какво означава да си грамотен днес и защо е важно да сме грамотни.  Според Димитър Тодоров - учител по български език и литература, сега пенсионер, г рамотността основно се разделя на две части- едната е базовата, която се определя като умения, способност за четене, писане и..

публикувано на 16.09.24 в 15:24

Полетковци- поредното изчезващо село в Северозапада

Село Полетковци е разположено в хълмиста местност, близо до едноименния язовир. То е най-малкото село в община Кула.  Природата тук е дала много, но дори това не е спомогнало за задържане на хората. Както и в други села от Кулския край, така и тук, жителите му са преселници от Централния Балкан. Знае се, че в края на XVIII и началото на XIX век в..

публикувано на 13.09.24 в 17:05
Александър Михайлов

Александър Михайлов: Партиите да мислят за победа, а не за по-следващия мач

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, задълбочаващи партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 12.09.24 в 10:00

Забавят ли ръст цените на хранителните продукти?

Пазарът на хранителни продукти на едро в момента е "доста стабилен и равновесен", а пазарът на дребно е по-раздвижен и има своите регионални особености. Това каза в интервю за БНР Владимир Иванов , председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. В големите магазини може да се видят трендове, които не са обосновани..

публикувано на 11.09.24 в 10:45

Проблеми с финансирането затрудняват автобусния бранш

Пред множество затруднения е изправен автобусният бранш. Най-актуален към момента е проблемът с финансирането. Липсват компенсациите, с които трябва да бъдат подпомогнати превозвачите за безплатното пътуване на деца до 14-годишна възраст и други правоимащи граждани (ветераните от войните, военноинвалидите, военнопострадалите) в градския транспорт...

публикувано на 10.09.24 в 11:00