Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

В Страстната седмица важно е какви са ни мислите и делата

Снимка: Радио ВИДИН

Последната седмица от Великия пост преди Възкресение Христово наричаме Страстната седмица и в тази седмица страдаме заедно със Спасителя. От днес до Великден вярващите християни спазват най- строг пост. Яде се растителна храна, сготвена, но без олио. Страстна, защото в случая се има предвид страданието на Исус Христос, уточни архимандрит Самуил от Видинската Света митрополия.

"Страст, значи страдание. Това е седмица на страданията на нашия спасител. Той очаква това, което ще стане с него, Той очаква това, за което е дошъл, т.е. разпъването на кръста и няма как такъв момент от живота да е очакван с радост или със спокойно сърце. То е по човешки в духовен смут. Това, което Той го прави, Той го прави заради всеки един от нас. Това е основният момент, основната нишка. Той го прави заради всеки един, който приема, че Исус Христос умира заради него. И това прави величието на Божието дело, на жертвата на Исус Христос най- важният и най- великият момент от живота Му. Защото Исус Христос се ражда, за да каже на хората благата вест- т.е. Евангелието, думичката "евангелие" значи блага вест. Но казвайки тази блага вест, Той трябва да умре за нашите грехове, за греховете на човека. И Той го прави на кръста. През тази седмица ние състрадаме с Него, ние вървим в тези страдания, в тази духовна борба. И точно поради тази причина и последната седмица, както и първата на Великия пост, тя е строг пост".

С Анка от Видин разговаряме пред катедралния храм "Свети Димитър" след сутрешната служба, на която тя присъства. Казва, че цялото семейство пости:

Снимка"Всички постим. Не чувствам никакъв глад, никаква жажда за месо. Даже се чувствам много силна. Чувствам се много свежа, много добре. Да се покаем за греховете си, защото ние сме много грешни пред Бога. Имаме много грехове. Но Бог е милостив и ни прощава много пъти."

Анка казва, че след поста не трябва да се прекалява с храната. Ще идва и на службите през Страстната седмица.

Как въздържанието от храна се отразява на организма попитах диетолога от Враца д-р Петър Илиев:

"Изключително малко са хората, които постят истински. Постът е в намеренията, мислите, делата. Да не навреждаш, да правиш добро. Идва Страстна седмица. Ако някой пък знае какво е Страстна седмица и за какво я прави. Празникът е една идея, велика идея, на която ние трябва чисто душевно да отдадем почит, а не да се готвим цяла седмица с нетърпение какво сега ще започнем да ядем и да пием. И да забравим какво всъщност празнуваме. Човек дали е християнин или не е християнин, или е мюсюлманин, или юдеин, няма никакво значение. Важното е да си вярващ в Бога и да следваш неговите принципи, които са ни завещани. Само че това не правим. А това е най- важното да разберат в тази Страстна седмица."

Още по темата може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Правителството не може да бъде съборено

В кризисната за света ситуация политическата сцена в България продължава да бъде белязана от напрежение.  Опозицията се обедини с призиви за оставка на министъра на вътрешните работи, а част от нея подготвя и вот на недоверие. Част от обществото продължава да протестира срещу еврото.  На 16 януари мандатът започна с думите, че не очаква..

публикувано на 19.06.25 в 10:00

Готов ли е бизнесът за приемане на еврото?

Освен институциите, бизнесът също се подготвя за присъединяването на страната ни към еврозоната. Много компании вече адаптираха ценовата си политика и започнаха да показват цените на стоките си в двете валути, за да се осигури повече прозрачност около ефекта от въвеждането на еврото. Тази самоинициативност е ясен сигнал, че бизнесът сам е..

публикувано на 18.06.25 в 10:45

Балансирано хранене и спорт за здравословен живот

Едва 6% от българите определят начина си на живот като изцяло здравословен , сочи проучване на изследователски център "Тренд". Почти половината от българите (48%) смятат, че здравословният начин на живот е твърде скъп, а 41% споделят, че имат затруднен достъп до качествена храна. Едва 15% спортуват редовно - ежедневно или няколко пъти в..

публикувано на 17.06.25 в 12:46

Платформа "Антиспекула" ще бори скока на цените с помощта на потребителите

Може ли да се спре поскъпването на живота и могат ли да бъдат контролирани цените в условия на пазарна икономика? Каква е реалната икономическа обстановка у нас преди приемането на еврото и как протече този процес в някои от останалите страни от Еврозоната. На тези и други въпроси отговаря Cтoян Πaнчeв , пpeдceдaтeл нa Бългapcĸoто либepтapиaнcĸo..

публикувано на 16.06.25 в 17:00

Ремонт на църковния храм искат жителите на село Бранковци

Бранковци е село в Северозападна България. То се намира в община Грамада. В миналото в землището му са съществували осем села. По време на социализма Бранковци е достигало до 2 хиляди души, днес  постоянно живеят 40.  В селото няма магазин. Докарват хляб три пъти в седмицата.  Автобус има веднъж седмично до Видин, но няма превоз до..

публикувано на 13.06.25 в 12:00
Страхил Делийски

Страхил Делийски: Демокрацията у нас е застрашена не от пропаганда, а от неспособността да функционира

Вот на недоверие към правителството подготвят от десницата с цел промяна в конкретни политики.  През следващия месец Продължаваме промяната ще избере основната тема на предстоящата парламентарна процедура, докато от Демократична България остават твърдо на позиция, че все още има достатъчно рискове, които могат да попречат на България да стане член..

публикувано на 12.06.25 в 10:00

Да учите или не – кой взима решението за висше образование?

Изборът на висше образование е едно от най-важните решения в живота на човека. То определя бъдещата ви професионална кариера. Много често не знаем или не сме напълно сигурни кой би бил най-правилният път. Всъщност висшето образование не е задължително за всеки. Има прекрасни професии, които могат да се придобият и без да се завърши висше учебно..

публикувано на 11.06.25 в 12:05