Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на село Сталийска махала се оплакаха от мобилен оператор

3
Снимка: Радио Видин

В монтанското село Сталийска махала, което е с повече от 1500 жители, абонати на един от трите мобилни оператора остават без постоянно покритие. В същото време доставчикът на услугата продължава да предлага нови договори за населеното място. Хората, които  са се подвели по изгодните на пръв поглед условия, не могат да ги прекратят. Липсата на постоянно покритие блокира и работата на местното кметство, което ползва същия оператор. Абонатите са принудени с телефон в ръка да обикалят селото, за да намерят обхват, най-често връзка с номера им няма. Звукът, който другите чуват, когато ги търсят е: 

“Телефонът на абоната е изключен или е извън обхват.“ 

Стефка Цветанова е собственик на фирма и преди близо година ѝ предложили изгодни условия за мобилната услуга. Още преди да подпише договора, се усъмнила дали покритието е достатъчно, но от мобилния оператор били убедителни. 

"Показаха ни на техните телефони, че има обхват, но след като започнахме да ползваме услугата, то се оказа, че въобще нямаме обхват. Интернет също е много зле. Докараха тук някакви устройства, които да подсилят обхвата, но продължихме по същия начин“ - обяснява Стефка Цветанова. Тя и служителите ѝ имат 45 карти на въпросния мобилен оператор, плащат редовно таксата, но не винаги могат да ги ползват. От фирмата казват, че са подведени, но, ако прекратят договора, ще трябва да платят солидна неустойка: 

"Има дребен шрифт, който  почти никой не чете. В този дребен шрифт са неустойките, примерно на карта, около 200 лева беше. Сега, ако ние прекратим договора, то е ясно, че оттук нататък ще си платим неустойката и тя излиза може би около 8 хиляди лева…“ 

От година и половина без телефонна връзка често е и местното кметството, защото договорът, който Общината в Лом е сключила, е със същия мобилен оператор. Тотка Живкова, която е служител в кметството, казва, че част от работното ѝ време преминава  в обиколка в сградата, докато търси покритие. Със стационарните телефони в административната сграда, които са към същия оператор, също доскоро имало проблеми: 

"Не можеха да ни набират гражданите. Обаждахме се, обяснението беше, че клетките, тук малко ли са, няма ли клетки, нещо в такъв смисъл. Хора идват и се оплакват, че също имат  проблем с обхвата. Трябва да се движиш из двор или на улица, или в стаята, както сме ние в кметството, за да можеш да намериш обхват и да проведеш разговора.“ Ако за различни услуги граждани искат да направят справка в кметството, но дори да са много настоятелни, връзка с телефоните няма, причината е в оператора, обясниха в селото.


Потърсихме позиция от Комисията за защита на потребителите (КЗП) в България. 

"До момента нямаме подаден сигнал при нас. Когато получим такъв, ще имаме грижата да го прехвърлим към Комисията за регулиране на съобщенията. Това е нещото, което можем да направим ние. Липсата на сигнал и неговото качество са от компетенцията на Комисията за регулиране на съобщенията" - каза Елеонора Димитрова, директор на КЗП в Монтана. Същото ни обясни и Габриела Руменова, служител на централата на Комисията в София. Успяхме да се свържем с местния клон на въпросния мобилен оператор. 

"Няма подаден сигнал до момента при нас. Аз, когато преминавам през Сталийска махала, имам нормален сигнал на телефона си. Може да се пусне писмо към оператора ни и там да се опише случаят" - отговори Александър Александров, офис мениджър за оператора в град Лом.


От Комисията за регулиране на съобщенията също се включиха по темата: 

"Запознати сме с проблема и това, че проблемът възниква в равнинен район на страната. Това трябва да е сигнална лампичка за всички мобилни оператори. Много е хубаво, че се подава такъв потребителски сигнал. До десет дни имаме уверенията от въпросния оператор, че всичко ще бъде наред и клиентите ще могат да ползват 3G услуги от него. Клиентите могат да потърсят правата си по съдебен път за получаването на съответните обезщетения" - каза Веселин Божков, председател на Комисията за регулиране на съобщенията. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Мартин Дончев, зам.-кмет на Община Видин

Мартин Дончев: Средства има, очакваме съдействие от видинчани за оформяне на приоритетите за града

"Иска ми се малко по-рано да започнем планирането на следващия бюджет, където да включим и препоръки и идеи на жителите на Видин за развитието на града." Това каза в студиото на Радио ВИДИН заместник-кметът по "Финансово-стопанска дейност, бюджет и икономическо развитие" Мартин Дончев, след като изслуша анкета с жители на града.  "Ние от около 8..

публикувано на 25.10.24 в 16:13
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Северозападът е най-податлив на манипулации

В навечерието сме на 27 октомври, когато ще дадем гласа си за пореден път.  Какво показват последните социологически данни за електоралните нагласи?  Могат ли везните да бъдат наклонени от предизборната кампания?  Какви са изводите от нея и зададени ли са вече следизборните посоки?  Предстоящият вот дискутираме с изборния експерт  Стоил Цицелков..

публикувано на 24.10.24 в 10:00

Ще наемат ли фирмите нови служители?

Повече от половината фирми у нас не смятат да наемат работници в близките 6 месеца. Това показва проучване на Българската конфедерация по заетостта, в което са участвали близо 1200 компании в страната. От тях 20% планират да намалят броя на служителите си през следващата половин година. Други 24% не са сигурни дали ще разширяват или ще..

публикувано на 23.10.24 в 10:45

Как МИГ- Лом помага на местната общност

Местна инициативна група (МИГ) - Лом е регистрирана през 2017 година. Какви са ползите от сдружението за местните хора показа екипът на организирана обиколка на част от бенефициентите.  Музеят кандидатства за финансиране на археологически изследвания. Проектът е сключен между Община Лом и Държавен фонд "Земеделие" по процедура на МИГ. Целите..

публикувано на 21.10.24 в 15:28

Тома Ушев: Крайнолявата заплаха се олицетворява от самото статукво

Отличава ли се сегашната надпревара за новата изпълнителна и законодателна власт от миналите предизборните кампании? Какъв е залогът пред играчите на политическата сцена?  Малко повече от две седмици след началото на обратното броене до 27 октомври основните теми, послания и приоритети пред кандидатите за новия парламент дискутираме с  Тома Ушев ,..

публикувано на 17.10.24 в 10:00

Разчитат ли родните компании на по-възрастни служители?

Хората на възраст от 60 до 69 години могат да спасят трудовия пазар на Европейския съюз в условията на задълбочаващата се демографска криза. При развитието на успешни политики за отложено пенсиониране техният дял в общата работна сила може да се увеличи от 9% през 2023 г. до 14,2% през 2040 г. По този начин компаниите в ЕС имат шанс да..

публикувано на 16.10.24 в 10:45

Институциите декларират готовност за изборите на 27 октомври

Подготовката на парламентарните избори на 27 октомври навлиза във финалната си фаза. Ще успеят ли институциите да върнат доверието в изборния процес? Може ли МВР да гарантира честността на вота и да ограничи купуването на гласове? Подготвени ли са секционните избирателни комисии? Могат ли машините да манипулират изборните резултати? Отговорите..

публикувано на 15.10.24 в 13:59