Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще спре ли "висенето на опашка" в администрациите

Снимка: Радио ВИДИН, архив

Напоследък отново се заговори за борба с бюрокрацията и административната тежест. "Искаме да поставим гражданите и бизнеса в положение да не се редят на гише след гише и да плащат по няколко такси за една административна услуга. Така им вгорчаваме живота", заяви премиерът Бойко Борисов и увери, че правителството ще вложи цялата си воля да бъдат облекчени гражданите. "Когато има административна тежест или хората си загубят дни за един документ, всичко това създава усещане и за тревожност, и за корупция, и за напрежение в обществото", каза още министър-председателят.

Работна среща с представителите на териториалните звена на изпълнителната власт, на кметове на общини и председатели на общинските съвети на територията на област Враца се проведе в Областна администрация - Враца. Срещата бе заради ангажимента на Правителството за редуциране на административната тежест за гражданите и бизнеса при предоставяне на административните услуги.

С Решение на Министерски съвет е възложено на всички административни органи в срок до края на този месец да извършат детайлен преглед на предоставяните от тях услуги и регулаторни режими и да посочат възможностите за намаляване на административната и регулаторна тежест.

"Има конкретни предложения, които обобщаваме. В момента текат справки, които подават 20 избрани от цялата страна Областни администрации и Общини, една от тях е Община Враца, с конкретни предложения какви мерки да се предприемат. С Общините процесът за намаляване на административната тежест е по-сложен, защото услугите им формират една голяма част от приходите в бюджета."
, обясни областният управител на Враца Малина Николова.

Какво може да се направи, за да се облекчи административната тежест и бюрокрацията в общинските администрации?

"Във всяка една Община има какво да се направи. Ние започнахме малко преди този призив за административна реформа. променихме Наредба №9, с която се регламентират цени и услуги за гражданите и съкратихме сроковете за изпълнение на много от услугите. До няколко месеца ще въведем и услугата "едно гише". Определили сме мястото, на което ще бъде изградено. ще наемем специализирано лице, което ще приема всички молби и декларации, няма да е необходимо хората да обикалят по етажите и да търсят от кабинет в кабинет къде трябва да отидат. Така ще намалим до минимум и опитите за корупция. Още в началото на мандата предупредих служителите максимално бързо да изпълняват услугите, които искат гражданите.", каза кметът на Община Ружинци Александър Александров.

Според кмета на Монтана Златко Живков обаче не е редно за тежката бюрокрация да се обвиняват само общинските администрации, защото те са принудени да извършват огромна част от всички услуги, които търсят гражданите:

"Не знам кой внушава непрекъснато, че Общините са виновни за някакви административни неуредици. Над 75% от всички услуги в тази държава се предоставят от Общините. Кой повече от Общините има интерес да разчиства полето, за да може бизнеса да работи добре, да си плаща данъците, част от които се връщат под различна форма в Общините? Тази реформа приемам единствено в частта да сме малко по-експедитивни там, където някои режими са все още по-тромави."


Сред конкретните мерки, които иска да въведе Правителството е да отпадне издаването на хартия на свидетелството за съдимост, с промени в 2 наредби ще се свържат Имотния регистър и Кадастъра, с нова електронна система ще се улесни продажбата и регистрацията на автомобили, като няма да има необходимост да се ходи до КАТ при покупка на кола, тъй като нотариусите ще имат онлайн връзка с регистрите. Правителството обмисля въвеждането на санкции за държавната и местна администрация, ако чиновниците не изпълняват задълженията си, като това сами да взимат от регистрите необходимите данни, за които сега гражданите трябва да си вадят справки от различни служби.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Незаконна сеч в защитени гори до видинското село Синаговци

Анелис Бюгенхаут живее във видинското село Синаговци повече от 10 години. В събота, 17 август, подава сигнал за незаконна сеч в местността "Божурица" до селото. Изпраща по електронната поща до различни институции и медии писмо, в което пише: "Пиша ви, за да обърна внимание на систематичните злоупотреби със защитените гори в Божурица и..

публикувано на 26.08.24 в 15:19

Село Замфирово - със спомен за миналото и поглед в бъдещето

Екипът на Радио ВИДИН гостува на село Замфирово. Едно прекрасно село, с големи къщи и просторни дворове, с плодородна земя, с прекрасни природни дадености, с трудолюбиви хора.  Замфирово е в община Берковица. Намира се на 340 м надморска височина, на 18 км от Берковица и на 18 км от Монтана.  Старото име на селото е Гушанци. На 24 септември..

публикувано на 23.08.24 в 12:00

22 август - Световен ден на фолклора

22 август е Световен ден на фолклора. Отбелязва се денят, когато британският учен Уилям Г. Томс създава думата „фолклор“ в писмо до списание "Athenaeum"през 1846 год. Фолклорът или нематериалното културно наследство се отнася до многообразните начини за изразяване на културата, включително музика, танци, изкуство, дизайни, имена, символи и знаци,..

публикувано на 22.08.24 в 11:50

Минималната работна заплата се повишава - ще има ли пари за работещите българи

От 1 януари 2025 г. минималната работна заплата у нас трябва да се повиши с 15% и вече да е 1078 лв. Според действащите в момента текстове от Кодекса за социално осигуряване минималното възнаграждение трябва да бъде в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на..

публикувано на 21.08.24 в 10:45

Има ли край политическата криза?

Все по-сложна става политическата ситуация у нас, криза се задълбочава, а изход засега не се вижда. Освен че парламентът не успя да излъчи редовно правителство, се оказва, че дори и служебно не може да бъде назначено безпрепятствено. Датата на новите предсрочни парламентарни избори не е ясна, след като вчера президентът Радев отказа да приеме..

публикувано на 20.08.24 в 13:32

Какви са последствията от горските пожари

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна-членка на Европейския съюз от началото на 2024 година. Това сочат данни на Европейската система за горски пожари, базирани на спътникови изображения. Близо 400 хиляди декара българска гора вече са изпепелени от огъня през тази година при средни за страната в периода 2006-2023 около 10 хиляди..

публикувано на 19.08.24 в 14:55

Промени в Закона за горите предлагат от "Възраждане"

"Възраждане" предлагат промени в Закона за горите. С промените ще бъде затворена "вратичка", с която общините могат да продадат изгорели гори за изграждане на фотоволтаични системи.  " Тази година, 2024-а, е рекордна и по отношение брой възникнали горски пожари и по отношение на площ изгорели гори. Предполагам, както и Вие така и ние срещаме..

публикувано на 19.08.24 в 14:52