Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За трудолюбивите и борбени хора в село Вълчек

7
Снимка: Радио Видин
Днес ви представяме малкото и закътано видинско село Вълчек, близо до общинския център Макреш. Толкова закътано, че и табелата при отклонението от главния път към населеното място едва се вижда, обрасла в храстите на банкета. До 1966 г. се е наричало Вълчак. През селището минава река Видбол. Днес жителите там не са много, застаряващо население, но с борбен дух, и трудолюбиви, както казват сами за себе си. Навремето Вълчек е било образцово село, спомня си бай Петър- Гечката. Разговаряме за селския бит, за управлението на държавата, за социалните помощи и за... мързела на младите.

"Тук навремето е имало 800 души, село за образец, кипеше труд, на 1-ви май всяко звено от ТКЗС-то печено агне изкарваше. И сега сме такива образцови, но сме много стари вече. Млади има, но не искат да се трудят. Аз съм на 89 години и съм дошъл на центъра да помагам в есенното почистване, а те- не щат, седят и кафета пият само. Не съм доволен от държавата, защо им дава помощи на тези?! Да ни наобикалят началниците искаме, по-често. Иначе кметът ни е добър и селото е добро, всичко имаме, къщи хубави, само хората намаляха. Във Вълчек сме трудолюбиви хора, цялото село", увериха ни местните жители.

СнимкаКметски наместник е Веселин Василев. Кмет е от няколко години и разказва как хората му се стопяват ден след ден. Проблем за селото му е обхватът на мобилните оператори, като покритие на мрежата има само една от компаниите, и то на отделни участъци. Недоволства от по-младите си съжители, които не желаят да работят. С идването на зимата питам и за снегопочистването- как ще се справят със снежните преспи и дали са имали проблеми през зимата.

"Maлко село с малко бенефициенти, не може чудеса да искаме да стават. Асфалтираме по малко, техниката започва да навлиза, само един оператор има обхват обаче. Ремонтирахме клуба на пенсионера, почистихме си преди зимата, проблемът със снегопочистването е решен още преди години- един от земеделските производители почиства. От фирмата за поддръжка на пътищата докарат пясък, аз им слагам на купчините колове. Да знаят като падне снегът, ако закъсат, къде да търсят пясък", обясни кметският наместник.

С него говорим и за имотите, интересът към които расте с годините. Къщи в селото имат англичани, двама братя- Винсънт и Дейвид, за които преди време Радио ВИДИН разказа. Ловци също са станали притежатели на имоти във Вълчек. Привлича ги красивата природа- гората, реката и чистият въздух.

СнимкаОплакванията на възрастните хора от селото са, че им обръщат малко внимание, а управниците рядко идват да видят как върви животът им. А за нерешените проблеми, разбира се, обвиняват кмета си. Който понякога трябва да изпълнява и ролята на Бърза помощ.

"С какъвто и проблем да дойдат, търсим решение веднага. Наскоро една жена беше паднала от втория етаж, костта ѝ се беше надробила, дадох ѝ аналгин и без да чакам линейка, я закарах в болницата. Иначе, да видите стаята на здравната служба как я направихме преди време...", разказва кметът.


 Първите сведения за селото датират от средата на 15-и век. В османски регистър от 1454 - 1455 г. откриваме това населено място под името "Вълчяк", само с едно домакинство данъкоплатци. През 18-и век се е формирало като населено място на важен път, свързващ град Видин с град Кула и днешна Република Сърбия. Предимно търговци са използвали хана на дядо Вълчо. Фигурира в регистрите на Княжество България като населено място от 1878 година. С указ на Министерския съвет от 1961 г. е преименувано от Вълчак на Вълчек.

Още за селото чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00