Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разделят ли ни Денят на Европа и Денят на победата

Снимка: БГНЕС

Днес, 9 май, отбелязваме Деня на Европа. Преди години тази дата у нас се свързваше с победата над хитлеристка Германия и края на Втората световна война. Датата е избрана за Ден на Европа, тъй като на този ден през 1950 година е предложено създаването на предшественика на Европейския съюз (ЕС) - Европейската общност за въглища и стомана. Денят на Европа е един от европейските символи, които насърчават единството между европейците. Той е наричан още Ден на Шуман, в памет на Декларацията на Шуман. В своя реч на 9 май 1950 г. в Париж Робер Шуман - тогава външен министър на Франция, споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която да направи войната между европейските народи немислима. Неговата идея е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на френските и западногерманските въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението на Шуман се смята за началото на общността, която днес наричаме Европейски съюз. Европейският парламент официално определи 9 май като почивен ден през октомври 2008 г. 

Видинчани смятат, че днешният ден не трябва да разделя обществото ни: 

"Според мен всичко зависи от възпитанието и от обучението на младите хора. За мен този ден е Денят на победата- така съм възпитан и така го усещам този ден. Историята вече е написана и ние не сме по- умни от нея ... Новото време казва, че днес е Денят на Европа. Според мен това е въпрос на мироглед и гледна точка, но младите хора не го разбират, защото няма кой да ги научи и да им покаже ... Победителите определиха кой да е Денят на Европа, а ние сме от победените и не можем да определяме."


Разделят ли ни Денят на Европа и Денят на победата и какво трябва да знаем за днешната дата- това попитахме историка проф. Андрей Пантев

"Целият свят или поне по- голямата част от Европа, към която имаме претенции, че принадлежим, честват победата над злото, продължила 7-8 мрачни години. Има нещо символично между Деня на Европа и Деня на победата. Трябва да се поклоним на тези войничета, тръгнали от степите на Русия, за да осъществят една велика европейска мисия." 

В община Кула днес отбелязват Деня на Европа. Сътрудникът ни Христела Александрова разказа за предстоящите събития: 

"Празникът се чества всяка година след присъединяването на България към ЕС и е свързан преди всичко с детски и младежки изяви. Тази година изявите са повече, защото са организирани по проект на Община Кула в контекста на председателството на България на Съвета на Европа и обезпечени с достатъчно финансови средства. Предвидени са събития за деца и за възрастни. За малките ни съграждани са подготвени забавна интерактивна образователна игра за опознаване на държавите членки на Европейския съюз, техните символи, флагове, природни забележителности, викторина и презентация. На площада ще се разгърне пъстро ветрило от музикални и танцови композиции, изпълнени от групата за модерни танци към читалището. Децата ще се забавляват и с търсене на съкровища на тайни места, ще разгледат и изложбата от рисунки и фотографии от конкурсите "Път сред звездите“ и "Моят роден град - един град в Европа". От 17 часа е организирана информационна среща - дискусия за граждани на тема „Председателството на България на Съвета на Европа и десетгодишното членство - резултати, приоритети и перспективи“. Подготвени са мултимедийни презентации по темите. На срещата ще бъдат представени и резултатите от проведените конкурси за рисунка, есе и фотография и награждаване на победителите."

В община Белоградчик днес отбелязват двата празника. Иванка Петрова ни запозна с проявите в града на скалите: 

"Община Белоградчик и ръководствата на Съвета на ветераните от войните и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва организират тържествено честване на Деня на Европа и на 73-та годишнината от победата над хитлерофашизма. Тържеството бе открито от заместник - кметът на община Белоградчик  Антон Трифонов и офицерът от запаса подполковник Милчо Манолов, председател на организациите на Ветераните от войните и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в община Белоградчик. Празникът ще продължи с културна програма, в която ще вземат участие вокална група "Пей, сърце" при клуб на пенсионера "Мадона" и децата от школата по  народни танци към Детски комплекс - Белоградчик. Поднесени бяха венци на паметника на загиналите във войните от община Белоградчик." 


Във Враца също днес почитат Деня на победата. Какво трябва да знаят идните поколения за 9-и май и защо трябва да помним историята? Разговаряхме с председателя на Областния съвет на Съюза на ветераните от войните в България за Враца о.з. майор Лъчезар Генов:

"Ако нямаше Ден на победата нямаше да има и Ден на Европа. Загиналите войници никога не трябва да бъдат забравяни. Няма бъдеще без минало и затова основната роля на 9-и май е Ден на победата. Младите хора трябва да знаят, че войната не е с женско лице и носи черни забрадки и много сълзи. В отделните общини на врачанска област днес премина маршът на Безсмъртния полк и се състояха срещи с ветерани, които бяха почетени с грамота и удостоени с внимание" - каза майор Генов. 

Във Видин също беше отбелязан Денят на победата с шествие на Безсмъртния полк - Видин пред Драматичния театър "Владимир Трендафилов", а по- късно и на Руските военни гробища се проведоха мероприятия, посветени на тържественото отбелязване на Деня на победата и беше почетена паметта на загиналите руски воини за свободата на България. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Винарово съхранява традициите и вярата в младите

Село Винарово ни посреща в хладното есенно утро, което след появата на слънчеви лъчи става все по-топло и приятно. Все още дърветата са със зелената си премяна, която тук-там се обагря в жълто.  Къщите се редят от двете страни на пътя красиви, горди и напети. Жителите на селото се славят със своето трудолюбие и спестовност. Пътували и..

публикувано на 11.10.24 в 12:00
Михаил Митев

Михаил Митев: На практика нищо не можем, а на теория много знаем

Приблизително половината от българските младежи се притесняват от финансови проблеми в бъдеще, а една четвърт - от неуспехи в кариерата.  Младежите са оптимисти, докато не се сблъскат с реалността при влизането на трудовия пазар, отчита проучване на "Тренд".  Произвеждаме ли тревожно поколение, притесняващо се за бъдещето си?  Дава ли..

публикувано на 10.10.24 в 10:00

Има ли място изкуственият интелект в училище

Изкуственият интелект променя пазара на труда, сочи анализ на Икономическия и социален съвет.  Препоръката е да се инвестира в обучение, но готово ли е образованието за това? Говорим с преподаватели по информатика в Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин. Попитахме какво мислят и учениците. Държавата трябва..

публикувано на 09.10.24 в 15:54

Изкуственият интелект променя пазара на труда, препоръката е да се инвестира в обучение

Изкуственият интелект създава нови възможности на пазара на труда, трансформирайки работните места, професиите и работната сила, сочи анализ на Икономическия и социален съвет . Препоръката е да се инвестира в обучение. Анализът "Очакваните ефекти от влиянието на изкуствения интелект върху пазара на труда в България. Предложения за конкретни..

публикувано на 09.10.24 в 13:10

Каква подкрепа за местните общности осигурява МИГ- Лом

Местна инициативна група- Лом е регистрирана през 2017 година. Какви са ползите от сдружението за местните хора показа екипът на организирана обиколка на част от бенефициентите. "Смисълът е за формиране на една общност и хора като междинно звено и хора, които да подпомагат местния бизнес, земеделците и неправителствените организации в лицето..

публикувано на 07.10.24 в 12:04

Дунавци чества 50 години от обявяването си за град

Дунавци празнува 50 години от обявяването на населеното място за град. Честването съвпада с 10-ия Международен фолклорен фестивал "Дунавци пее и танцува". Тържествата ще продължат три дни, каза кметът Димо Скорчев:  "Това са два празника в едно, затова ще продължат в рамките на три дни. Имаме поканени състави - танцови и певчески групи...

публикувано на 04.10.24 в 08:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00