Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджет 2019- плюсове и минуси

Снимка: Радио ВИДИН

Проектобюджетът за следващата година влиза на първо четене в Народното събрание.

"Той е един от най-амбициозните бюджети, които са правени от началото на прехода", каза премиерът Бойко Борисов. Според лидера на БСП Корнелия Нинова предложеният от ГЕРБ бюджет е за оцеляване на правителството. От левицата обявиха, че няма да се регистрират в пленарната зала в началото на извънредното заседание за разглеждането на бюджетните закони.

Работодателски организации пък отчетоха, че в проектобюджета не присъстват така наложителните реформи, а заплатите се увеличават механично, което ще се отрази негативно на бизнеса и икономиката.

Параметрите в бюджета накратко са следните: 116 млрд. лв. брутен вътрешен продукт, заложени приходи от близо 44 милиарда лева, което е с около 5 милиарда лева повече от 2018 година, разходите нарастват от 38.6 млрд. лв. на 44.5 млрд. лв. Основните направления за допълнителните разходи са повишаването на пенсиите и на заплатите в образованието, на държавната администрация, бюджетния сектор и на системата за сигурност. Предвижда се увеличаване на минималната работна заплата от 510 лв. на 560 лв. от 1 януари.

Снимка"Най-сериозният недостатък е, че се предвиждат индикативно много допълнителни средства за здравеопазването, образованието. По-добрият начин е целеполагането и след като бъдат изпълнени тези цели, тогава да се увеличават заплати и то на онези, които са допринесли за това. Например в средното образование около 40% от завършващите са функционално неграмотни. Добре беше обещаното увеличение на заплатите с 20% да се даде тогава, когато се постигне 10 или 20% намаление на функционално неграмотните. Ако се наливат средства в една система, която не е реформирана, няма да бъдат решени проблемите, а ще създаде чувството, че всякак може да се получава увеличаване на заплатите- особено когато наближават избори", обясни председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов и добави, че увеличението на минималната работна заплата ще разшири сивия сектор в българската икономика.

Асоциацията на индустриалния капитал в България насочи вниманието към недостатъчния бюджет по Закона за насърчаване на инвестициите, който се предвижда да е само 9 млн. лв. и разкритикува увеличението на възнагражденията на полицаи и други служители в сектор "Сигурност" с общо 116 млн. лв.

Снимка"Увеличаването на възнагражденията без допълнителни реформи и без намерение за съкращаване на персонал е вредно за държавната администрация. Същото е положението и в сектор "Вътрешен ред и сигурност". Ако там се вложат повече средства за оборудване и техника, ще има по-голяма резултатност, отколкото да се увеличава числеността на персонала и над 95% от бюджета да е за трудови възнаграждения. Недофинансирани в Бюджет 2019 са секторите "Култура" и "Наука", както и мерките, предвидени в Закона за насърчаване на инвестициите при положение, че инвестициите в последните няколко години се сриват", каза Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Преди дни бившият финансов министър Симеон Дянков също коментира във Видин Бюджет 2019. Според него основното предизвикателство днес е как да бъдат обърнати негативните тенденции в Северна България и посочи, че сега е най-добрият момент да се предприемат стъпки в тази посока.

В същото време в проектобюджета е записано, че политиката на правителството е насочена към осигуряване на финансов ресурс и за реализацията на стратегически инфраструктурни проекти, но едва в пета подточка е уточнено, че през следващата година ще се изпълни само "Подготовка на шест участъка за изграждане на скоростен път "Видин - Ботевград".

Повече по темата- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. С редната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов , изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят...

публикувано на 02.10.24 в 15:48

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43