Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защитени ли са личните ни данни с новия закон

Снимка: Радио Видин

На 25 май 2018 г. влезе в сила Регламентът за защита на лични данни – известен като GDPR. Всеки бизнес, който работи с лични данни на физически лица е задължен да спазва новите правила. Всяко предприятие следва да анализира своите процеси, които са свързани с обработка на лични данни, да направи оценка на риска при нарушаване сигурността на данните и да въведе нужните процедури за тяхната обработка и защита в съответствие с GDPR.

 

Законът за защита на личните данни урежда защитата на физическите лица при обработването на техните лични данни, както и достъпа до тази информация. Целта е да се гарантира неприкосновеността на личността и личния живот, като се защитят хората при неправомерно обработване на свързаните с тях лични данни и се регламентира правото им на достъп до събираните и обработвани такива данни.


Законът влиза в противоречие със свободата на словото, предупреждават от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) в България.


Под претекст, че се въвежда европейският регламент за защита на личните данни, новата уредба дава възможност на държавни органи да правят проверки на медийни публикации и журналисти за начина, по който са били оповестени лични данни, като законът въвежда дълъг списък от критерии, за които медията и журналистът трябва да следи. Цялостната уредба създава условия за налагане на държавно контролирана цензура, още повече, че Законът предвижда огромни глоби за нарушения.


От АЕЖ –България посочват, че очакват допълнителни гаранции относно прилагането на Закона и помиряването на правото на защита на личните данни с правото на свободно изразяване в подзаконови нормативни актове. Ще продължат да следят за баланса между двете права и ще реагират, включително и с уведомяване на международните си партньори, ако констатират, че защитата на лични данни се използва за неправомерен натиск над журналисти.


"Това, което ни увериха и в хода на обществения дебат стана ясно, че ще бъдат много внимателно спазвани тези критерии и ще бъдат прилагани единствено и само в случаите, когато има злоупотреба с данни. Тоест говорим за жълтата преса… Ще видим какво ще се случи в бъдеще. Искрено се надявам, че тези критерии ще се спазват. Журналистите трябва да работят спокойно, да търсят истината, да не се притесняват и когато разкриват лични данни, да си задават въпроса до каква степен е необходимо да се разкриват тези данни. Горната граница на санкцията е 5 000 лева"- каза юристът от АЕЖ-България Симона Велева. С нея говорим и за необходимостта от новия закон, който касае публичните регистри и адвокатската гилдия.


"Защитата на личните данни на първо място е отговорност на всеки един от нас, особено, когато става дума за лични данни на деца. Много родители качват снимки на деца. Винаги трябва да мислим кой има достъп до снимките на нашите деца и да мислим защо качваме тези снимки на деца, кой ще ги види, може да има неблагоприятни последици. Детето също трябва да се научи да си пази данните. Ако сами не се пазим, нито един закон не може да ни помогне."


Гражданите имат задължение за предоставяне на лични данни единствено на държавни институции и органи само в случаите, когато закон изисква това. От друга страна, редица частни институции – банки, застрахователи, търговци изискват предоставянето на лични данни, за да извършат определена услуга. В тези случаи обаче, гражданите имат право да се откажат да ползват услугата, съответно да не предоставят личните си данни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42

Грамотността днес - знания, умения и способности

На първия учебен ден отделяме внимание на грамотността, за да разберем какво означава да си грамотен днес и защо е важно да сме грамотни.  Според Димитър Тодоров - учител по български език и литература, сега пенсионер, г рамотността основно се разделя на две части- едната е базовата, която се определя като умения, способност за четене, писане и..

публикувано на 16.09.24 в 15:24

Полетковци- поредното изчезващо село в Северозапада

Село Полетковци е разположено в хълмиста местност, близо до едноименния язовир. То е най-малкото село в община Кула.  Природата тук е дала много, но дори това не е спомогнало за задържане на хората. Както и в други села от Кулския край, така и тук, жителите му са преселници от Централния Балкан. Знае се, че в края на XVIII и началото на XIX век в..

публикувано на 13.09.24 в 17:05
Александър Михайлов

Александър Михайлов: Партиите да мислят за победа, а не за по-следващия мач

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, задълбочаващи партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 12.09.24 в 10:00

Забавят ли ръст цените на хранителните продукти?

Пазарът на хранителни продукти на едро в момента е "доста стабилен и равновесен", а пазарът на дребно е по-раздвижен и има своите регионални особености. Това каза в интервю за БНР Владимир Иванов , председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. В големите магазини може да се видят трендове, които не са обосновани..

публикувано на 11.09.24 в 10:45