Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как образованието помага на интеграцията на ромите

Снимка: Радио ВИДИН

Международният ден на ромите се чества ежегодно на 8 април. Първият Световен ромски конгрес е проведен в Лондон на 8 април 1971 година. Тогава се събират представители от 30 страни и се поставя началото на световното ромско движение за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност. Социалната цел на Международния ден на ромите е да привлече вниманието на световната общественост върху проблемите на ромите- образование, бедност, сегрегация.

Центърът за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" работи за равноправното интегриране на ромите в общество, основано на запазване на ромската идентичност. Изпълнителен директор на Центъра е Деян Колев. Казва, че за ромската интеграция трябва да работят съвместно всички етноси. Организацията работи в две насоки- образованието и работа на терен по превенция на ранните бракове.

"Работим за превенция на отпадането на децата от училище. Център "Амалипе" работи с 278 училища от цялата страна и в 2/3 от тях вече няма отпаднали ученици, което е наша много голяма гордост. С училището в Дунавци работим много добре. Работата е изцяло педагогическа, т.е. ние не раздаваме дрехи, обувки или социални помощи, а работим съвместно с учителите за въвеждане на интеркултурно образование", каза Деян Колев.

СнимкаВ 15 общини организацията има центрове за развитие на общността, в които работят ромски медиатори. В Северозападна България такъв център има в Бяла Слатина. Скоро ще има в Ново село и Борован.

Огняна Найденова е учител по английски език вече 20 години. В момента преподава в Профилирана гимназия "Найден Геров" в град Лом. В нейното семейство никога продължаването на образованието и личната реализация не са били проблем.

"Колкото си по- образован, си по- конкурентен и на пазара на труда. А другото е, че колкото си по- образован, толкова по- добро бъдеще можеш да осигуриш на децата си. Когато образованието не е табу във вашето семейство или в социалния кръг, в който се движите, то тогава хората израстват неусетно", заяви Огняна Найденова.

При много деца от малцинствен произход нивото на българския език не е добро и срещат трудности в училище. Причината е в средата:

"Основното, на което трябва да се наблегне в училище е точно знанието на родния език. Компетентността на децата да разбират езика в по- голяма дълбочина, не на ниво ежедневни нужди, а на ниво философия. За съжаление, това не е проблем само на етнически различните деца."

Димитър Димитров е от Институт Отворено общество- София и мениджър на Програма "Мост към бизнеса". Програмата "хвърля" мост между пазара на труда в частния сектор и образовани млади роми/представители на уязвими етнически малцинства от България и Унгария, които се стремят към качествени работни места в равностойна среда. Програмата подпомага достъпа на млади роми (18-35 години) със завършено минимум средно образование и успешно положени държавни зрелостни изпити до позиции за висококвалифициран труд в частния бизнес, които да съответстват на тяхното образование и квалификация.

Снимка"Това, което ние правим е не да посредничим за работа, а да подготвим младежите да се справят сами. Но, тези хора, с които ние работим, те са 120 човека от цялата страна, около 40 от тях започнаха работа, благодарение на услуги, които ние сме им предоставили. Тези хора са предимно от по- затворени общности и на тях им липсват редица или не са достатъчно добре развити, редица умения, които са много силно необходими", обясни Димитър Димитров.

По програмата могат да кандидатстват всички хора, които определят себе си като роми. Кандидатстването е през интернет страницата, като едно от условията е диплома за завършено средно или висше образование. Преди дни по програмата на 20 души бе организиран кратък стаж в няколко големи компании. Сред тях е Емилиан Асенов е от Бяла Слатина- студент по право първи курс в Софийския университет.

"Консултантска фирма ми направи силно впечатление. Там ни дадоха казус за развитие. Бях аз и още един мой колега и там ни бяха дали един казус от наказателното право. Решихме го успешно. Това са полезни неща, които прави програмата за нас, защото по този начин ни даде шанс да опознаем реалната работна обстановка, атмосферата, колегиалните отношения, запознанствата с работодателите и най- вече как да се държим по време на работа", коментира пред Мария Борисова Емилиан Асенов.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дунавци чества 50 години от обявяването си за град

Дунавци празнува 50 години от обявяването на населеното място за град. Честването съвпада с 10-ия Международен фолклорен фестивал "Дунавци пее и танцува". Тържествата ще продължат три дни, каза кметът Димо Скорчев:  "Това са два празника в едно, затова ще продължат в рамките на три дни. Имаме поканени състави - танцови и певчески групи...

публикувано на 04.10.24 в 08:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. С редната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов , изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят...

публикувано на 02.10.24 в 15:48

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45