Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театралният фестивал във Враца ще представи 17 постановки

Снимка: Жоро Александров


Юбилейното 30-о издание на Националния фестивал на малките театрални форми във Враца ще събере най-добрите представления  у нас и на Балканите между 16 и 22 май. Заявката е на директора на Драмчатично-кукления театър във Враца Анастас Попдимитров, според когото качеството тази година е много високо. 17 представления от България, Словения, Румъния, Грузия и Хърватска ще покажат майсторството си на 3 сцени. Бюджетът на културната проява е около 80 000 лева, като традиционно той не е осигурен, а ще се допълва и по време на фестивалните дни.


"На този етап имаме готовност да проведем фестивала като технически сме приготвили всичко, сцени, селекция. Финансовата страна е по-особена. Фестивала така като виждате, с тази богата програма е малко над 80 000, нормално за един юбилеен фестивал. Тази година през март месец получих писмо от господин кмета, че може да осигури за Фестивала 10 000 лева, което е също рекордно малко, за пръв път толкова малко. Министерство на културата не подкрепя директно такива форуми. Там сме кандидатствали на предстоящата сесия за подкрепа на фестивалите. Надяваме се на подкрепа от там, но тя не може да бъде в никакъв случай повече, отколкото да кажем до сега е била максимално около 20 000 лева. Нататък ще видим. Искрено се радвам, че тази година имаме и спонсори на Фестивала, които с не някакви изумителни, сравнително малки суми подкрепят нашия Фестивал, за което аз съм им много благодарен.", каза Анастас Попдимитров.


Селекционер на тазгодишния юбилеен фестивал е Михаил Байков, който е административен директор на Младежкия театър: 


"Фестивалът във Враца всъщност е един от големите, от важните фестивали в България и заедно с фестивалите във Варна, във Шумен и в Пловдив, както ги наричам аз, е всъщност един от фестивалите от Големия шлем на театралната мрежа в България. За това е много важно какви ще бъдат спектаклите, които ще се представят тук."


Най-добрите актьори и постановки ще си тръгнат със статуетки и без награден фонд, обясни Попдимитров. Според него липсата на финансови стимули не е прецедент, а тъжна традиция от последните години.


Българско и международно жури ще решава кои заслужават статуетките. 


Официалното откриване на фестивала на малките театрални форми е на 16 май от 17 часа.


Кои са постановките включени във фестивала и състава на журито, чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Колко ще ни струва да изпратим първокласник на училище?

Подготовката на първокласник за учебната година е важен, но и скъп процес. Всяка есен семействата се сблъскват с предизвикателството да осигурят всичко необходими за детето си. Родителите обикновено търсят баланса между качеството и цената, за да гарантират, че децата им ще разполагат с всички нужни материали, без това да представлява..

публикувано на 12.09.24 в 17:10

Ангелина Младенова - за учителската професия преди и сега

В навечерието на първия учебен ден в "Думата имат старейшините" гостува 86-годишната Ангелина Младенова, която е била начален учител в училище "Любен Каравелов" във Видин.  Тя е от белослатинското село Попица, но след като се омъжва се мести във видинското село Ивановци, където я намираме и днес. За себе си Ангелина Младенова казва, че е имала..

публикувано на 12.09.24 в 16:50
село Върбешница, община Мездра

Есенно почистване предстои в село Върбешница

В мездренското село Върбешница няма незаконни сметища. Причината- кметът Магдалена Динкова обикаля селото и когато види, че някъде се чисти или се ремонтират къщите, казва на хората какъв е редът за изхвърляне на отпадъците и контролира дали се спазва начинът на изхвърлянето им. Преди 3-4 години нерегламентираното сметище било изчистено. "И..

публикувано на 12.09.24 в 16:24
Боклук - илюстративна снимка

Има ли решение на проблема с незаконните сметища

Проблемът с незаконните битови и строителни сметища е изключително голям, за разлика от други населени места в страната, това установява  народният представител Петър Петров,  след като започва да обикаля област Монтана, от която е избран. "Стигало се е дотам, че се образуват незаконни сметища с години и те се виждат даже от сателитни..

публикувано на 12.09.24 в 15:10

Занаятчия продължава да вдъхва живот на старо училище в Монтанско

В Център за изкуство, занаяти и етнография е превърнато старото и отдавна нефункциниращо училище в село Меляне, община Георги Дамяново. Инициативата е на Чавдар Антов, художник, дърворезбар, с когото сме ви срещали и преди. Благодарение на дългогодишните му грижи сградата на учебното заведение е спасена от разруха, каквато е съдбата на много..

публикувано на 12.09.24 в 14:00

Сборникът от разкази "Жени без мъже" на Анелия Гешева от Видин

"Близостта ражда презрение… и деца!" Не помня кой го беше казал, но е онова, за което първо се сетих, докато четях разказите от сборника „Жени без мъже“ на Анелия Гешева. А какво се ражда след презрението – когато една жена избере да остане само със себе си? Когато изгуби или съвсем умишлено пререже всички връзки? Раждат се истории, пълни..

публикувано на 12.09.24 в 13:52
Васил Желев и Филип Донков

Филип и Васил: Всеки млад човек трябва да знае поне една българска песен

Българската музика играе важна роля в живота на младите хора. Тя предоставя платформа за самоизразяване, идентификация и социална ангажираност. Въпреки влиянието на чуждестранната музика и глобалните тенденции, българската сцена е успяла да създаде собствено звучене и да стане част от културния живот на новото поколение, част от което са Филип Донков..

публикувано на 12.09.24 в 13:46