Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Не си купувай куче, осинови приятел"

Автор:
5
Снимка: Мария Борисова

Да осиновиш бездомно животно е благородна постъпка, с която спасяваш живот. Избирайки си такъв домашен любимец, помагаме за решаването на проблема с бездомните животни, а и се сдобиваме с верен и истински благодарен приятел.

Снимка


Повечето животни в приюти и фондации са минали период на адаптация в приемен дом. Ще ви информират за особеностите на характера им. Животните, които можете да осиновите, са обезпаразитени, ваксинирани и кастрирани (ако са достигнали нужната възраст). Няма да ви дадат животно със здравословен проблем, без да ви информират за това, което е истински плюс, защото, ако си купим животно от някого, не знаем как се е появило то и дали няма да се окаже, че е болно. 

Преди да пристъпите към осиновяване. не забравяйте, че отглеждането на животно е голяма отговорност и решението следва да бъде добре обмислено от цялото семейство в дългосрочен план, съветва Юлия Иванова, член на видинското сдружение "Добрина, хуманност, състрадание":



"Ние сме шепа доброволци, които сме се организирали в спасяването на животни, полагане на специални грижи за тях. Опитваме се да им намерим дом. В момента сме шест жени, обслужва ни един ветеринарен лекар. За да осинови някой животно, трябва да се свърже с нас, преминава през одобрение, подписва осиновителски договор. С осиновителския договор се задължава да ни дава информация относно животното,  да се грижи за него, да го лекува, ако е необходимо, винаги съм предлагала помощ, дори и да е осиновено вече. Имали сме случай на осиновено и после изхвърлено куче.Тежко е, защото сме малко хора, всички от нас работят, всеки ден отделяме по над 4 часа, всеки ден храната ни е над 40 лева."



СнимкаТемата за осиновяване на бездомно животно е съвсем актуална в Европа, но не и при нас, а уж сме част точно от Европа. Всеки втори български гражданин си купува  куче за 200, 300, 1000 лева и след 2-3 години казва "Това куче не ми трябва вече, голяма ангажимент е, искам да го изоставя". Тук проблемът не е в покупката, а в действията след нея... 

Антония Каменова провери нагласите на видинчани за осиновяването на бездомно куче:

"Бих осиновила, в днешно време приютите са претъпкани. Хората могат да осиновяват вместо да купуват животни, но това е техен избор... Според мен е много добре да се осиновяват... Не,  не бих, не знаеш какво животно взимаш, ако е болно... По-добре е да осиновяваме... Никога не бих прибрала куче от улицата... Осиновеното не се знае какво му е родословието... Има достатъчно бездомни животни, за осиновяването съм..."

Определено има проблем с бездомните кучета, не защото Общината не е прибрала поредното изхвърлено на улицата животно, а защото хората сами го създаваме, допълни Юлия Иванова:


Снимка

"Призовавам всеки, който иска да ни даде животно или да иска помощ от нас, да идва поне веднъж в седмицата да ни  помага или поне да купува храна, много ни е трудно, искам да освободя място за нови животни, да помогнем на още такива, но няма как като нямаме нито едно осиновено... Повече хора от другите градове ни помагат, от Видин никой не се отзовава.. Представете си една стая, в която има три легла да настаниш 20 човека, няма как, нали?! Същото е при кучетата, няма как да няма проблем..."

Затова съветът ни е: "Не си купувай приятел, осинови си" ..


Всеки, който желае да осинови животно или просто да дари средства може да го направи свързвайки се сдружение "Добрина, хуманност, състрадание" или на банковата им сметка

СнимкаЗа парични преводи:

IBAN BG86RZBB91551003624738

PayPal: cis_moll_vd@live.com

Или се свържете на телефон и и-мейл:

goodnesshumanity@gmail.com

+359 89 997 8189 – Доктор по Ветеринарна медицина - Ивайло Иванов (председател)

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Мариана Димитрова: Бабите и дядовците са символ на стабилност

3 октомври е Световен ден на баба и дядо . Денят е повод да отдадем заслужена благодарност на баби и дядовци за подкрепата им към деца и внуци. Трябва да бъдат почитани, казват видинчани.   "Дядовците и бабите са ни едно богатство. Благодарение на тях сме тук, ние, нашите родители. Специално на мен те са ми много от помощ, затова съм..

публикувано на 03.10.24 в 17:16

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" е собственик на рибния ресурс на водоема

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" стана собственик на рибния ресурс на водоема за срок от 5 години. Условията по процедурата, по която е кандидатствало сдружението са сурови, заяви Владислав Йорданов- член на организацията. "Реални сдружения, които имат членска маса, които имат членове над 500, с едногодишни билети, валидни в ИАРА. Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:41
Снимката е илюстративна

"Четири лапи": Интензивното животновъдство кара животните да страдат

Ден след Световния ден на селскостопанските животни и ден преди Международния ден за защита на животните говорим с Тихомир Димитров- ръководител на отдел "Програми" към фондация "Четири лапи" за хуманното отношение към животните и за дейността на организацията, която е фокусирана върху животните под пряко човешко въздействие...

публикувано на 03.10.24 в 16:16

Как могат да останат по-дълго туристите в Искърското дефиле

Туристическият бранш в района на Искърското дефиле се обединява около създаването на нова туристическа дестинация. Идеята възниква още миналата година. При разговори с местните хора и от наблюдения на Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" става ясно, че има много голям бум на туристи по Искърското дефиле. Това навежда на мисълта..

публикувано на 03.10.24 в 16:09

Брусарци има нова зона за отдих и спорт

Брусарци вече разполага с нова зона за отдих и спорт . Общинският център е пример за това, как запуснати терени могат да бъдат превърнати в нещо полезно.  Новият обект е създаден по проект "Обичам природата и аз участвам“ в рамките на Национална кампания "Чиста околна среда - 2023 г.“.  Целта му е да повиши екологичната култура чрез..

публикувано на 03.10.24 в 14:00

Община Монтана набира кандидати за стипендии на талантливи ученици

Община Монтана обяви начало на сесия за стипендии на ученици с изявени дарби от 1 октомври. Начало на сесията за определяне на годишна и еднократна стипендия и приемане на кандидатури е съгласно чл. 10 и чл. 11 на Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии на ученици с изявени дарби от община Монтана. Това обяви за Радио ВИДИН..

публикувано на 03.10.24 в 12:00

Виктория Асенова - VikA с нов сингъл и видеоклип

Младата певица, родом от Видин, Виктория Асенова -VikA представи новия си сингъл и видео към него. "Gimme love" е песен, създадена от самата изпълнителка и нейните италиански продуценти. След"Heart babe", чиято премиера бе преди година, това е втората песен, продуцирана  от звукозаписната компания със седалище в Италия. Песента е на английски език..

публикувано на 03.10.24 в 10:05