Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Купуваме некачествен шоколад


Най-разпространените шоколади в търговската мрежа у нас съдържат повече захар, по-малко какао и добавено палмово масло, сочи проучване на асоциация "Активни потребители". Само две от тестваните марки отговарят на изискването за шоколад на Европейския съюз, според което трябва да има над 35 % обща какаова маса, каза Богомил Николов, директор на неправителствената организация.

"Шоколадът си остава популярен продукт по празниците, особено обичан от деца. Ние анализирахме съдържанието на 27 марки - разбира се, в по-ниската ценова категория. Не сме разглеждали бутикови артикули, струващи по 6-7 лева. Главната тенденция е към намаляване съдържанието на какао и влагане на много захар. Децата са поставени в риск по този начин. Виждаме, че статистиката относно наднорменото тегло и затлъстяването става все по-стряскаща".

Останалите 25 марки могат да се считат за млечен продукт. Изводите на асоциацията са само и единствено от информацията, предоставена от производителите върху опаковките на шоколадите. Анализът показва високо съдържание на въглехидрати. При 22 от 27 марки количеството на захарта е 50% и повече, а при 4 достига 60%. Само при 5 шоколада захарта е под 50%.

"Наблюдава се тенденция за индустриалната храна - тази, произвеждаща се промишлено. Смятаме, че големият дефицит в България е липсата на занаятчийските храни. Белгия е прословута със своя шоколад - там има стотици малки работилници, правещи подобен шоколад. В България подобно производство няма за купища стоки, не единствено за шоколада. Важно е да има развитие на фермерски пазари, на малки занаятчийски стоки и храни. При тях пряката връзка между производител/потребител способства за високо качество. Какаото е най-скъпата съставка, затова производителите ограничават ползването и. Същото е с майонеза и лютеница, например. Тенденцията обаче е глобална. Аз разделям храната на промишлена и занаятчийска. Пазарът ни заслужава многообразие, но нататък всеки може да прецени какво иска да консумира. Защото в крайна сметка купуваме големи количества евтина храна, а накрая я изхвърляме".

Само при една марка е спомената държавата на произход на суровината. Няма нито една марка произведена по оригинална технология от шоколадов ликьор. При 17 от тестваните 27 марки се установява влагане на нетипични суровини. При 7 е добавяна растителна, основно палмова мазнина. Други 7 марки съдържат технологични добавки. При по-голяма част от търговските марки задължителната информация за съставките и предупрежденията за наличие на алергени са отпечатани с твърде дребен и често нечетлив шрифт, а понякога на цветен фон замазващ буквите.

"Различаваме се от Западна Европа, защото там се държи на етичната страна на производството - ясно е откъде идват съставките, спазват ли се правата и нормите. Големият проблем е, че дребният шрифт лишава потребителите от възможност за информиран избор. Как да прочетеш съдържанието и информацията? Пробвахме и с лупа".

В България досега не е известно да са извършвани лабораторни тестове за качество и безопасност на шоколадите въпреки предупрежденията за наличие на такива. На национално и европейско ниво няма метод за проверка на основния критерий за качество на шоколада – съдържанието на обща какаова маса.

Цялото проучване можем да намерим тук.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Два прехода през юни във Врачански Балкан

Дирекцията на природен парк "Врачански Балкан" организира и това лято преходи по различни маршрути. През май бяха организирани разходки до някои от водопадите на територията на парка, а през юни предстоят преходи до Черепишкия манастир и до местността "Тезеро".  "До края на юни имаме още два излета. Единият ще бъде на 15 юни в неделя. Той е с..

публикувано на 05.06.25 в 17:01
Христина Банчева

Христина Банчева, еколог: "Всеки е отговорен за опазването на природата в своето ежедневие"

5 юни е Световен ден за опазване на околната среда. Отбелязва се от 1973 година с резолюция на Общото събрание на ООН от 15 декември 1972 година.  Лесотехническият университет е първото място в България, където започва да се изучава обучението по екология и опазване на околната среда, каза Христина Банчева- главен асистент в катедра "Екология"..

публикувано на 05.06.25 в 16:31

Онлайн карта показва местата с катастрофи у нас

Интерактивна карта, показваща местата с концентрация на катастрофи у нас беше изготвена от 18-годишен ученик. Онлайн платформата "Черна писта" ползва данни от МВР за последните 4 години, като за този период са настъпили около 180 000 пътнотранспортни произшествия. Инициативата има за цел да повдигне въпроса за пътната безопасност и да покаже..

публикувано на 05.06.25 в 15:50

Четирима врачани получиха званието „Почетен гражданин на Враца“

Общинския съвет на Враца гласува и избра почетните граждани на града под Околчица за 2025 година. Званието „Почетен гражданин на Враца“ се присъжда на изтъкнати личности с изключителен принос в различни области като медицина, образование, култура, спорт и обществено развитие.  Тази година с почетния приз бяха удостоени четирима врачани...

публикувано на 05.06.25 в 15:15

Представяне на книга и изложба на краевед предстои в Монтана

Краеведът от Монтана Димитър Церoвски издаде своята седма книга "Бележки из историята на църквата "Света Троица" в село Костeнци". По повод новата творба днес на автора предстои среща с читатели в Регионална библиотека "Гео Милев" Монтана. В изданието са поместени проучвания за християнския храм и има богат снимков материал, обясни за Радио ВИДИН..

публикувано на 05.06.25 в 10:45

Изкуственият интелект се обучава с личните ни данни

Социалните мрежи вече обучават изкуствен интелект с данните ни. Защо това е проблем обяснява Йоана Стоянова, юрист към Асоциация „Активни потребители“: "Преди горе-долу една година от компанията, която стои зад Facebook, Instagram, What`s up и други обявиха, че ще започнат да тренират изкуствен интелект, като за целта ще бъде използвана..

публикувано на 05.06.25 в 09:48

В "Музикална зона" на 05 юни 2025 слушаме известни оперни хорове

В зоната за класика слушаме някои от най-великите оперни хорове на всички времена, част от колекцията "Знаменитите класически произведения". Хоровете са из оперите: "Селска чест" от Пиетро Маскани, "Набуко" от Джузепе Верди, "Дон Паскуале" от Гаетано Доницети, "Турандот" от Джакомо Пучини, "Фауст" от Шарл Гуно, "Кармен" от Жорж Бизе, "Вълшебният..

публикувано на 05.06.25 в 09:00