Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Купуваме некачествен шоколад


Най-разпространените шоколади в търговската мрежа у нас съдържат повече захар, по-малко какао и добавено палмово масло, сочи проучване на асоциация "Активни потребители". Само две от тестваните марки отговарят на изискването за шоколад на Европейския съюз, според което трябва да има над 35 % обща какаова маса, каза Богомил Николов, директор на неправителствената организация.

"Шоколадът си остава популярен продукт по празниците, особено обичан от деца. Ние анализирахме съдържанието на 27 марки - разбира се, в по-ниската ценова категория. Не сме разглеждали бутикови артикули, струващи по 6-7 лева. Главната тенденция е към намаляване съдържанието на какао и влагане на много захар. Децата са поставени в риск по този начин. Виждаме, че статистиката относно наднорменото тегло и затлъстяването става все по-стряскаща".

Останалите 25 марки могат да се считат за млечен продукт. Изводите на асоциацията са само и единствено от информацията, предоставена от производителите върху опаковките на шоколадите. Анализът показва високо съдържание на въглехидрати. При 22 от 27 марки количеството на захарта е 50% и повече, а при 4 достига 60%. Само при 5 шоколада захарта е под 50%.

"Наблюдава се тенденция за индустриалната храна - тази, произвеждаща се промишлено. Смятаме, че големият дефицит в България е липсата на занаятчийските храни. Белгия е прословута със своя шоколад - там има стотици малки работилници, правещи подобен шоколад. В България подобно производство няма за купища стоки, не единствено за шоколада. Важно е да има развитие на фермерски пазари, на малки занаятчийски стоки и храни. При тях пряката връзка между производител/потребител способства за високо качество. Какаото е най-скъпата съставка, затова производителите ограничават ползването и. Същото е с майонеза и лютеница, например. Тенденцията обаче е глобална. Аз разделям храната на промишлена и занаятчийска. Пазарът ни заслужава многообразие, но нататък всеки може да прецени какво иска да консумира. Защото в крайна сметка купуваме големи количества евтина храна, а накрая я изхвърляме".

Само при една марка е спомената държавата на произход на суровината. Няма нито една марка произведена по оригинална технология от шоколадов ликьор. При 17 от тестваните 27 марки се установява влагане на нетипични суровини. При 7 е добавяна растителна, основно палмова мазнина. Други 7 марки съдържат технологични добавки. При по-голяма част от търговските марки задължителната информация за съставките и предупрежденията за наличие на алергени са отпечатани с твърде дребен и често нечетлив шрифт, а понякога на цветен фон замазващ буквите.

"Различаваме се от Западна Европа, защото там се държи на етичната страна на производството - ясно е откъде идват съставките, спазват ли се правата и нормите. Големият проблем е, че дребният шрифт лишава потребителите от възможност за информиран избор. Как да прочетеш съдържанието и информацията? Пробвахме и с лупа".

В България досега не е известно да са извършвани лабораторни тестове за качество и безопасност на шоколадите въпреки предупрежденията за наличие на такива. На национално и европейско ниво няма метод за проверка на основния критерий за качество на шоколада – съдържанието на обща какаова маса.

Цялото проучване можем да намерим тук.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 13 февруари 2025 слушаме двойния албум "Светът на Ханс Цимер – част 2: Ново измерение" 2025

През 2019 г. излиза първа част на колекцията "Светът на Ханс Цимер – Симфонично тържество". Шест години по-късно, на 31 януари 2025 г. идва ред и продължението "Светът на Ханс Цимер – част втора: Ново измерение". Седемнайсет от най-емблематичните филмови композиции на композитора звучат над два часа, предимно под формата на сюити с музика от..

публикувано на 13.02.25 в 09:00

ППМГ "Екзарх Антим I" във Видин отбелязва патронния си празник

На 16 февруари ППМГ "Екзарх Антим I" във Видин отбелязва своя патронен празник . Това е денят, в който по време на Църковно-народния събор през 1872 г.  великият българин, духовник, патриот и дипломат Антим Първи е избран за  пръв екзарх на самостоятелната Българска екзархия.  Програмата за патронния празник започна още на 6-ти..

публикувано на 12.02.25 в 17:13

Логопеди с кампания за безплатни консултации

Кампания за безплатни консултации с водещи специалисти логопеди ще се проведе през март в цялата страна. Инициативата "Логопед с добро сърце" е организирана от платформата Логопедия.БГ по повод Европейския ден на логопедичната терапия - 6 март, който българските специалисти по речево развитие разпознават и като свой професионален празник. Кампанията..

публикувано на 12.02.25 в 15:34

Враца почита Мистер Сенко и магията, която завладя света

Да разнасяш главата си по целия свят, но не на раменете си, а под мишница, с виртуозност, с която в детските си години на сиротство и мизерия, за да оцелееш, като "гаврош" си продавал "лимонада и пасти" - това е история, в която си струва да се вгледаме. Зад илюзията на славата на почетния гражданин на Париж, София и родната Враца , признат по цял..

публикувано на 12.02.25 в 13:00

Климатичните промени и грижата за лозята

Промените на климата са все по-осезаеми през последните години. Свидетели сме на все по-големи горещини, все по-чести са и екстремни климатични явления- наводнения, бури, суши, градушки, екстремно високи температури. Всичко това изправя земеделците пред сериозни предизвикателства, най-вероятно ще  има и  негативно въздействие върху земеделието и..

публикувано на 11.02.25 в 17:30

Честит празник на телефон 112, който никога не дава заето

Днес, 11 февруари, отбелязваме Европейския ден на телефона за спешни повиквания 112. На днешната дата почитаме усилията, благодарение на които телефонната услуга е ефективна и безпроблемно свързана за всички европейски граждани, като гарантира нашата безопасност. Обявен със Съвместна тристранна декларация на Европейската комисия,..

публикувано на 11.02.25 в 17:05
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче е с две първи отличия в музикален конкурс

Дванайсетокласничката Елена-Стефани Асенова е с две първи отличия "Специални" от участието си в Десетия национален конкурс "Звезден сблъсък" в град Велико Търново. Тя учи в СУ "Свети свети Кирил и Методий" във Видин и участва в съревнованието онлайн. "Това е моето първо участие в "Звезден сблъсък"... Двете категории, които избрах, са..

публикувано на 11.02.25 в 16:10