Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спазваме ли новогодишните обещания?

Снимка: Радио ВИДИН

За повечето хора Новата година е и ново начало. Всички сме си обещавали, че от 1 януари оставяме зад себе си вреден навик или порок. Прост пример за това е колко много хора са дали дума да не палят цигара от следващата година. За новогодишните обещания обаче, често се казва, че не траят повече от махмурлука на другия ден. Това каза за Радио ВИДИН Силвия Иванова социолог към Общински съвет по наркотичните вещества в град Видин.


"Сигурно много хора вече са подхванали дългите списъци с добри намерения, които смятат да реализират през новата година. Много започват диета или се отказват от цигари, алкохол или психо-активни вещества. Желанието е да приключат с даден вреден навик от началото на новата година. Много често решението за реализиране на едно такова ново поведение изисква усилия. Признавайки проблемно поведение, хората облекчават съвестта и подхранват увереността си, че създават нещо като контрол. Дори само насрочването на конкретен момент за нов старт засилва още повече успеха на това начинание. Тази дейност обаче много често се превръща в ритуал, който се повтаря периодично и се превръща като обещание, дадено единствено в момент за добро намерение. От друга страна, тези обещания много често служат като начин за манипулиране на близките, като ги уверяват, че са мислили по въпроса, оценили са ситуацията и имат желание за промяна, а какъв по-подходящ момент от идването на новата година."


Новата година се възприема от всички като повратен момент, след който започва чистото начало, каза Веселка Димитрова психолог към Съвета по наркотичните вещества във Видин:


"След този период ние вече може да започнем нашият нов живот, така, както го виждаме и мечтаем за него и ни е по-лесно да поставим нови граници. Хората най-често си обещават да обръщат повече внимание на близките си, да се хранят здравословно, да спортуват, тези, които нямат половинки, искат да намерят любовта през следващата година. Когато и да започнат нещо ново- без значение кой етап от годината те започват нов период и сами могат да контролират щастието и съдбите си. Стига да намерят мотивация, по-всяко едно време на годината могат да започнат тази промяна за себе си и останалите."


Тези обещания най-често се случват на маса, събирания с близки и приятели. Заради празниците през декември хората прекаляват с вредните неща и понеже новата година е близо, си обещават да ги спрат, добави и Мартин Личков психолог към Съвета по наркотичните вещества:


"Казваме си, че ще спрем, но от 1 януари започва новата година по същия начин, ежедневието е същото, навиците също, така, че много от тези неща, които сме си пожелали- специално за спиране на цигарите и алкохола не се сбъдват. Все пак има и хора, които спазват това пожелание. Но в повечето случаи това си остават пожелания във времето, може би после датата се сменя, от лятото, от другата нова година. Пожеланието си остава като всяко едно такова за нова година. Търсим компенсация от дългите маси, дългите нощи и компенсираме, като си пожелаем нещо. Заявяваме го пред близки, пред приятели и се заричаме."


Почти всички видинчани си обещават да оставят нещо вредно в старата година:


"Все си казвам, че ще ги откажа и всека година пак си продължавам. Знам, че е вредно и финансово не е добре, сега даваме за цигари, после за здраве...Не виждам какво да отказвам, все пак пуша. Пробвал съм да спра цигарите няколко пъти и не става... Бих си пожелал да спра цигарите и всяка година си го пожелавам, но не се случва. Пробваме някой път, държим седмица две и... С настъпването на новата година да се променим някак си да оставим лошото, сменям календара нова година си е и нещо ново да направим... Всеки път като почне новата година си обещавам да спра цигарите, но всеки път не успявам, трябва или помощ от някой..."


Ясно е, че новогодишните обещания да спрем някои вредни за нас навици не са много трайни. Затова за да изглеждаме малко по-авторитетно, не е нужно да се заричаме, а просто да го направим и не е нужно да чакаме някоя точна дата, всеки ден е подходящ.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Бойко Николов изненадва с летен дебют на песента "Видин ми е L.A."

Днес ви срещам с видинчанина Бойко Николов . Още като малък той открива любовта си към R&B музиката, която го вдъхновява да започне да рапира. Макар и този негов талант да остава скрит дори за най-близките му хора, музиката винаги е била част от вътрешния му свят. След години на съзряване и личностно израстване Бойко решава, че е време да сподели..

публикувано на 23.08.24 в 14:00

Враца казва: "Buongiorno!"

"Buongiorno, Враца!" - казваме на всички, които са предвидили в рамките на утрешния ден да се потопят в италианската култура под Околчица. Интересни занимания, любопитни срещи, освежаващи напитки и разбира се автентични вкусове от традиционната за Италия кухня - това са само част от нещата, до които може да се докоснете по време на близо..

публикувано на 23.08.24 в 09:30

Юли е вторият най-топъл в метеорологичната история на страната ни

Въпреки горещините юли не можа да подобри миналогодишното постижение. Месецът няма да се открои с много високи температури, но се откроява с това, че имахме продължителни горещи вълни.  "Юли тази година се представи общо взето в целия свят в една светлина- горещина, горещина, горещина. Но въпреки горещините юли не можа да подобри..

публикувано на 22.08.24 в 16:15

Кръстиха новоизлюпените черни лешоядчета

Три са излюпените черни лешоядчета тази година в Природен парк "Врачански Балкан". Те получиха своите имена. Малките карталчета бяха маркирани от експерти с предаватели.  "Тази година във "Врачански Балкан" се излюпиха три малки черни лешоядчета. Казвам "Врачански Балкан" като целевата територията на проекта, а иначе едното малко е в Западна..

публикувано на 22.08.24 в 16:05

Ще се намери ли решение на проблема с прегледите на автомобилите?

Месец след промените при годишните технически прегледи проблемите и неяснотите продължават. Още в началото, след като заработи новата електронна система, която свързва дигитално пунктовете с Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация” стана ясно, че някои от автомобилите с бензинови двигатели не могат да покрият екологичните критерии...

публикувано на 22.08.24 в 14:00

Млад лекар от Видин е част от екипа на медицинския хеликоптер

Мартин Малчев е млад човек от Видин , на 30 години, който, освен че работи в Клиниката по интензивно лечение в болница "Пирогов", е и част от екипа на медицинските хеликоптери за спешна помощ в базата в София. Той завършва средното си образование в ГПЧЕ "Йордан Радичков" в крайдунавския град, след това продължава да учи в Медицинския..

публикувано на 22.08.24 в 13:52

Галиче се готви за фолклорен празник

Празник на фолклора организират за поредна година в село Галиче , община Бяла Слатина. Фестивалът "На мегдана край чешмата" ще събере на 24 август танцови състави и индивидуални изпълнители от страната и от съседна Румъния. С подобни прояви се цели да се популяризира фолклорът, обясни за Радио ВИДИН Валери Тодоров, организатор и хореограф на..

публикувано на 22.08.24 в 12:30