Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Участието в пробното преброяване - само онлайн


Пробно преброяване на населението и жилищния фонд започна Националният статистически институт /НСИ/. Поради извънредното положение, провеждането му е само по електронен път. Участието в него не е задължително, но ще помогне за организирането и провеждането на същинското преброяване през януари 2021 година, обясни началникът на отдел "Статистически изследвания"- Видин Цветан Цветков:


"Пробното преброяване стартира от 00:00 часа на 20 април и ще приключи в 24:00 часа на 30 април. Целта на пробното преброяване е да бъде тестван инструментариумът за същинското преброяван, което ще се проведе догодина. Затова всеки може да запише своето мнение, ако има препоръки за подобряване на въпросите и т.н. Разбира се, всичко това ще бъде прегледано от нас и ще бъде съобразено при провеждането на същинското преброяване. Открит е кол център. Всеки, който има някакви затруднения с провеждането му, може да се свърже на телефон 02/ 9078 430. Там наши служители, които дежурят от 08:00 до 20:00 часа, ще окажат помощ на нуждаещите се, тоест по методологически въпроси или по технически въпроси."


За да участваме в пробното преброяване, първо трябва да посетим страницата на Националния статистически институт, обясни Цветан Цветков:


"Първата стъпка е да посетим сайта на Националния статистически институт или да се изпише "Преброяване 2021", след това да се направи самата регистрация. Регистрацията се извършва с ЕГН, номер и дата на издаване на валиден български документ за самоличност. Образец на преброителна карта може да се види на страницата на преброяването. Три са основните групи въпроси, на които се отговаря. Това са въпроси за сграда, след това карта за жилище и съответно се попълват за самото домакинство лицата, които живеят в него. Въпросите са стандартни, няма разлика то предишните преброявания. По-различното от предишното преброяване това е за енергийната ефективност, но това не е нещо, което би могло да ни затрудни. Сега е по желание, но призовавам всички да покажем, че в нашия Северозападен регион имаме активна гражданска позиция и да се преброим електронно."


Националният статистически институт продължава да провежда и своите редовни наблюдения на процесите в страната. По този повод Цветан Цветков призова:


"Една част от дейността ни е свързана с провеждане на анкети сред домакинствата. Знаете, НСИ обяви, че прекратява обхода по места, тоест интервютата, които се провеждаха преди "лице в лице" са прекратени. В момента текат три основни наши изследвания сред домакинствата, останалите са отложени във времето. Във връзка това искам да апелирам, че НСИ и по-скоро отделът във Видин разпраща писма до адресите на домакинствата, попаднали в извадката, с молба да се свържат с нас. Там ще има подробни инструкции и телефон на анкетьори. Апелирам да се свържат са нас, за да може да проведем нашето интервю по телефона. Вече са изпратени такива писма, имаме обратни връзки, за което искам да им изкажа най-сърдечни благодарности."


Информирана е Областната дирекция на МВР, запознат е и областният управител на Видин. Всяко писмо носи отличителните знаци на НСИ, подпис и печат на отдел "Статистически изследвания"- Видин.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02

Професия "сватбен агент"- предизвикателството да превръщаш приказките в реалност

В рубриката "Професия-хоби" ще ви срещнем с дама, която присъства в един от най-важните дни на всеки човек, а именно- в сватбения. Тя е Петя Богомилова-Кънчева от Видин и има сватбена агенция.  Задачата ѝ не е лека. Нейната работа е свързана с планирането и изработване на сватбени декори и въобще създаването на цялостната визия на този важен..

публикувано на 05.07.24 в 14:00

Михаил Александров: За животните- с любов!

Около 4000 млечни крави се отглеждат във фермите във Видинско. 24 са тези с над 100 животни, в 8 са заложили на породата Симентал. Една от тях, тази на Михаил Александров , е във видинското село Рупци.  За първи път Михаил се захваща с отглеждането на крави през 2000 година. Няколко години му трябват, за да осъзнае, че условията за..

публикувано на 05.07.24 в 10:30