Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинското училище по изкуствата навърши 135 години

Снимка: СУ "Св. св. Кирил и Методий"




Своят патронен празник отбелязва на 11 май - Денят на Светите братя Кирил и Методий - едноименното видинско училище по изкуствата, създадено преди 135 години на днешния ден. Въпреки извънредната ситуация, която променя първоначалния замисъл за честване на събитието, от учебното заведение са подготвили подобаващо отбелязване на празника - чрез виртуален концерт в електронна среда и социалните мрежи. Тържеството ще се излъчва в 11 и в 18 часа на фейсбук страницата на училището, каза директорът Бисерка Каменова.

"От началото на годината се бяхме съсредоточили върху идеята този празник да протече в рамките на няколко дни. Желанието ни беше да организираме среща с бивши възпитаници и учители, дали много на училището. Предвиден беше и празничен тържествен съвет. Това, което остана, е концертът днес, който демонстрира таланта на нашите ученици. Датата е достойна, изключително емблематична, показва традицията на училището, което е единственото по изкуствата в нашата област. Аз съм 14тия директор. Всеки един от тях е допринесъл за развитието на "Св. св. Кирил и Методий".

Единайсетокласникът Митко Семков е един от талантливите млади художници от училището. През годините е печелил конкурси на местно, регионално и на национално ниво. 

"Училището е в региона, в който живея, затова го избрах първоначално. С времето обаче реших да остана и да продължа да се развивам в областта, която харесвам - изобразителното изкуство. Не съм пропускал конкурс. Преди две години спечелих награда от Националния врачански пленер. От областно ниво също имам награди. Аз вярвам, че изкуството в каквато и да е форма, се намира в душата на човек. Аз съм го приел и се възползвам от него. Като нашето училище няма в областта. Учениците са активни и дейни, показват го участия в конкурси и спечелени награди. Имаме възможност да участваме в ансамбъл и оркестър, да изучаваме танци. Имаме гвардейски и мажоретен състав. Нашето училище ни дава възможност да се развиваме и се радвам, че съм го избрал".

От 1995 година преподавател по музика и народно пеене в училището е Живка Сливенова. Определя като призвание своята професия.

"Щастлива съм, че работя в това училище. Доста ученици продължиха по пътя на музиката и изкуството. Още през първата ми година имахме ученичка Илияна, която пое към Пловдив, в Академията по музикално и танцово изкуство. Последваха я още много ученици, което ме прави горда. Удоволетворение е да работиш с талантливи млади хора, търсещи развитие. Като учител за мен е важно да запалвам искрицата, която да тлее в техните сърца. Промяна през годините има, но хубавото е, че огънят на знанието не гасне. За видинската община е щастие да притежава подобно училище. Изкуството най-добре зарежда хората. На днешния ден честитя празника на всички колеги, на учениците, на ръководството. Ще продължим да разпръскваме частиците на знанието и изкуството. Обръщам се и към видинчани - бъдете горди с талантливите деца, които са от нашия град".

Директорът Бисерка Каменова се обърна с пожелание към всички.

"Пожеланията са много, но нека най-вече бъдем здрави и предпазливи, да спазваме мерките. Училището липсва, но рано или късно децата ще се завърнат по класните стаи. Благодаря на родителите, които ни помогнаха и бяха съпричастни с дистанционната форма. Пожелавам на всички да гледат нашите концерти днес". 

Създадено през 1885 година и стартирало с над 260 ученици в шест паралелки, от първо до четвърто отделение, 135 години вече видинското училище "Св. св. Кирил и Методий" е храм на науката и изкуството. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Еми в градината, където отглежда зеленчуците си.

Завръщане към корените: Емилия Йорданова и пътят ѝ обратно към Северозапада

Днес ви срещаме с една изключителна жена – Емилия Йорданова , на 42 години. Родена в Белоградчик, с корени от живописното село Стакевци, тя прекарва първите седем години от живота си в Димово, отгледана от своите баба и дядо. След това пътят ѝ я отвежда в столицата, където завършва френска гимназия. Това я подтиква да продължи образованието си..

публикувано на 17.09.24 в 17:45

Видински ученици се представят отлично при практика в голяма ресторантска верига

Отлично се представиха на производствената си практика учениците от ПГТ "Михалаки Георгиев" във Видин. С много добри отзиви за тяхната работа са работодателите, които ще продължат взаимоотношенията си с гимназията, казва техният учител Аксиния Петрова, която преподава учебна практика по предмет "Кулинарни изделия и напитки за..

публикувано на 17.09.24 в 15:00

Малки художници от Монтана с престижни отличия от Токио

Отличия от участието си в конкурс в Токио получиха трима възпитаници на студио "Рени арт" в Монтана. Седемгодишната Катерина Трифонова бе наградена със сребърен медал , диплом и предметни награди.  Натали Петрова и Цветелина Траянова получиха бронзови медали, каза  преподавателят им по рисуване Таня Василева : "Много съм щастлива да..

публикувано на 17.09.24 в 14:00

Да се забранят ли мобилните телефони в час

Да се забрани използването на мобилните телефони от учениците в учебните часове е предложението на Синдикат „Образование“ към КТ "Подкрепа". В световната практика има два модела за регулиране на правилата. Първият е на принципа на правилата и санкциите, а вторият е на консенсуса, смятат от синдиката. За мнение потърсихме Юлиян Петров ,..

публикувано на 17.09.24 в 12:55

Нов живот за село Динково

Село Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. В селото от няколко години са се върнали да живеят в родните си домове по-млади пенсионери. Те успяват да привлекат и други хора, които да купят имот, да го ремонтират и да живеят тук.  Бисерка и съпругът ѝ са..

публикувано на 17.09.24 в 12:15

Изкуството на надеждата: Артисти по перманентен грим в подкрепа на онкоболни пациенти

Днес обръщаме внимание на нещо, което винаги е било актуално, винаги и ще остане такова. Ще говорим за красотата. Но загубената. Тази красота, която ти я отнема една от най-тежките диагнози, която човек може да чуе - рак.  Милиони жени по света вследствие на онкологични заболявания губят това, което е най-женското у една жена - коса, мигли, вежди...

публикувано на 17.09.24 в 11:45

Игри от миналото и забавление без екрани очакват децата на Монтана

На 22 септември Монтана ще се превърне в едно истинско игрище за деца и техните родители. В предпоследната неделя от месец септември ще се състои второто издание на кампанията "Дигитална хигиена" , която тази година ще премине под мотото "Детство мое" .  Сайтът "Призни" започва кампанията миналата година, като една от целите е да повлияе на..

публикувано на 16.09.24 в 17:00