Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искрен Красимиров: Да пазим словото

Снимка: Искрен Красимиров


Дистанционно, чрез видеоклипове и интерактивни дискусии, в отбелязването на Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май, се включи роденият в Мездра режисьор, актьор и преподавател Искрен Красимиров. Създателят на проекта "Незабравимата България" и инициатор на комбинацията от вероучение и родолюбие, която представя в училищата под формата на "Час по родоучение", разговаря с ученици от училищата у нас и в чужбина.

Моето послание е да пазим словото, казва Красимиров.

"Отбелязахме големия празник дистанционно. Имах няколко участия - бях записал видеоклипове за онлайн срещите. Училища от Костенец и от Благоевград бяха най-активни, още от март имаха желание да им гостувам. Обърнах се към учениците с униформата, рецетирах стихотворения, сред тях и такова за Светите Братя, написано от моя баща. Отправих пожелание към децата и учителите, припомняйки същността и важността на словото. Отбелязахме празника и с български училища от чужбина. Доста хора призовават 24 май да е новият национален празник. Истината е, че всяка дата е емблематична и важна. Всяка дата трябва да се отбелязва. Аз се стремя да го правя с моите чести срещи с учениците. Радвам се, че макар и символично, имах възможност да разговарям с учениците вчера. Винаги съм казвал, че те се нуждаят от пример, който да следват".

Патриотичното възпитание на българчетата у нас и в чужбина е кауза на Красимиров. Целта му - по-често да чува думите "аз съм българче". В деня, в който почитаме делото и живота на Светите Братя, най-важно е да бъдем българи, пожелава на всички той.

"Без словото каузата е обречена. Моят призив, към млади или стари, винаги е един и същ - почитайте българското. Днес за подрастващите е трудно - пише се на т.нар шльокавица, такава е тенденцията. Особеност е да се пише на латиница. Напомних още веднъж за уникалността на словото. Обясних защо трябва да го пазим. Но дали 11 май или 24, датата е просто дата. Важността на даден епизод от българската история не трябва да се изразява единствено тогава, когато този ден дойде отново в календара. Работа и пак работа. Всеки ден. Това е моята мисия. Децата трябва да се запознават с героите всеки ден. Защото когато отидат в чужбина, ще могат с гордо вдигната глава да кажат, че са българи. Освен празника, който честитя на всеки, пожелавам си скоро нормален социален живот".

Уроците по родоучение ще се завърнат в училищата от началото на новата учебна година, завърши Красимиров.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Юли е вторият най-топъл в метеорологичната история на страната ни

Въпреки горещините юли не можа да подобри миналогодишното постижение. Месецът няма да се открои с много високи температури, но се откроява с това, че имахме продължителни горещи вълни.  "Юли тази година се представи общо взето в целия свят в една светлина- горещина, горещина, горещина. Но въпреки горещините юли не можа да подобри..

публикувано на 22.08.24 в 16:15

Кръстиха новоизлюпените черни лешоядчета

Три са излюпените черни лешоядчета тази година в Природен парк "Врачански Балкан". Те получиха своите имена. Малките карталчета бяха маркирани от експерти с предаватели.  "Тази година във "Врачански Балкан" се излюпиха три малки черни лешоядчета. Казвам "Врачански Балкан" като целевата територията на проекта, а иначе едното малко е в Западна..

публикувано на 22.08.24 в 16:05

Ще се намери ли решение на проблема с прегледите на автомобилите?

Месец след промените при годишните технически прегледи проблемите и неяснотите продължават. Още в началото, след като заработи новата електронна система, която свързва дигитално пунктовете с Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация” стана ясно, че някои от автомобилите с бензинови двигатели не могат да покрият екологичните критерии...

публикувано на 22.08.24 в 14:00

Млад лекар от Видин е част от екипа на медицинския хеликоптер

Мартин Малчев е млад човек от Видин , на 30 години, който, освен че работи в Клиниката по интензивно лечение в болница "Пирогов", е и част от екипа на медицинските хеликоптери за спешна помощ в базата в София. Той завършва средното си образование в ГПЧЕ "Йордан Радичков" в крайдунавския град, след това продължава да учи в Медицинския..

публикувано на 22.08.24 в 13:52

Галиче се готви за фолклорен празник

Празник на фолклора организират за поредна година в село Галиче , община Бяла Слатина. Фестивалът "На мегдана край чешмата" ще събере на 24 август танцови състави и индивидуални изпълнители от страната и от съседна Румъния. С подобни прояви се цели да се популяризира фолклорът, обясни за Радио ВИДИН Валери Тодоров, организатор и хореограф на..

публикувано на 22.08.24 в 12:30

Разговор за любовта с Цветелина Цветкова

Авторката на "Лейди Гергана"   Цветелина Цветкова  е във Видин за едно по-различно литературно четене днес, 22 август, от 18:30 часа, в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да Съм" , където залата ще се превърне в сцена, а пространството ще се изпълни с емоции и смях. В сички присъстващи ще чуят разкази от книгата ѝ  "Зелената..

публикувано на 22.08.24 в 11:25

В "Музикална зона" на 22 август 2024 слушаме Лука Флорес

Легендарният джаз пианист и композитор има тежка съдба, но въпреки всичко се смята за един от най-интересните представители на италианската джаз сцена. Владее много добре езика на джаза, като страстта му към пианото го превръща в протагонист на един интензивен и изискан пианизъм. Гениалният виртуоз и импровизатор, а по-късно преподавател за..

публикувано на 22.08.24 в 09:00