Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Димитровден връчиха почетни звания във Видин

5
Снимка: Радио Видин

Тържествено заседание на Общинския съвет се проведе във Видин за празника на града за Димитровден. 

"За да се осъществят добрите идеи и намерения, са важни взаимодействието между местната и държавната власт, между всички институции, важна е Вашата подкрепа – на гражданите на Видин. Нека бъдем заедно в желанието и усилията да преобразяваме своя град – с много обич и вяра“ – каза кметът Цветан Ценков.


Днешният ден е празничен и радостен за църквата повече от 1 700 години, отбеляза в словото си на тържественото заседание Видинският митрополит Даниил.


"Днешният празник ни учи, че успехът в нашия живот се измерва не само с материални ценности. Успехът в нашия живот се измерва с това, до колко съответства нашият духовен облик, нашият характер, нашият нрав на характера, на нрава, на образа  на нашия първообраз Бога."


По традиция на празника за заслуги към развитието на града беше връчено званието "Почетен гражданин на община Видин".


Посмъртно с отличието е удостоен митрополит Кирил Видински, радетел за възраждането на Българската православна църква и Видинския край. С решение на Общинския съвет званието е присъдено също на д-р Тодор Вълов, на етнографа Нинко Заяков и винопроизводителя Ивайло Йотов.


"Видях много потенциални възможности, които има този край и този град", каза при връчването на почетното звание Ивайло Йотов.


Специалистът "Уши, нос, гърло" доктор Тодор Вълов обяви, че приема почетното отличие като признание за труда на всички лекари, работещи в града и най-вече в болницата във Видин. 


"Видин е бил царствен не само по времето, когато възниква Бонония", отбеляза етнографът Нинко Заяков и припомни факти от историята на града.


На тържественото заседание присъстваха народни представители, областният управител на Видин Момчил Станков, кметове на общини,  районният мюфтия Неджати Али, представители на държавни и културни институции, председателят на Окръжния съвет на Долж, Румъния Козмин Василе и  дългогодишният председател на Окръжния съвет на Долж Йон Приотяса, кметът на Община Калафат Дору Митулецу и кметът на община Четате Марин Дуцъ.

Поздравителен адрес за празника на града е изпратен от президента Румен Радев.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Докато чакаме линейката" на Андрей Звонков - роман, който може да спаси живота ви

Тази седмица ще поговорим за една книга, която вероятно не е препоръчителна за хора, склонни към хипохондрия, защото в нея става дума за лекари и пациенти. И то не за какви да е лекари, а за екип от спешната медицинска помощ и за случаите, с които ги сблъсква работата им. За съжаление, никой от нас не е застрахован срещу злополуки,..

публикувано на 25.10.24 в 14:00

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

По повод Световния ден на туризма хората, които посещават Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация" бяха на еднодневна екскурзия в Белоградчик.  Организаторът „Социално обслужване“ Юлита Петрова обясни: "Посетихме Младежкия дом на града. Там проведохме кратка беседа, свързана със самия ден, да им..

публикувано на 25.10.24 в 14:00

От Враца до Виена: Пътят на диригента Росен Гергов

В "Прoфесия хоби" ви срещаме с  диригента, роден във Враца, Росен Гергов .  Той е един от най-успешните съвременни български диригенти , с международна кариера и признание. Започва да се занимава с музика още от ранна възраст, като първоначално учи пиано и композиция, а по-късно се насочва към дирижирането. Завършва Националното..

публикувано на 25.10.24 в 13:00

Музеят в Белоградчик обяви национален конкурс за Димитър Списаревски

Исторически музей - Белоградчик организира  Национален конкурс в памет на Димитър Списаревски. Инициативата е посветена на 81 години от саможертвения подвиг на летеца през 1943 година по време на Втората световна война. Конкурсът под надслов "Димитър Списаревски - пътят от "лудата глава" до "живата торпила" е разделен на две категории - авторски..

публикувано на 24.10.24 в 15:55

Видински ученици с филм за отпадъците

Как могат да бъдат ангажирани учениците в творчески процес, който ще ги окуражи да погледнат с други очи средата, в която живеят, да се замислят как могат да я направят по-добра - това е идеята, която стои зад проекта "Научи, разкажи, заснеми! Климатът и екологията се срещат с изкуството" на сдружение "Арте Урбана Колектив".  Целта на проекта..

публикувано на 24.10.24 в 15:32

Доброволец в Кения: Как Десислава Иванова съчетава пътуванията със социалната мисия

Десислава Иванова е на 30 години, родом е от Видин и пътуването е нейната голяма страст. Започва да пътешества активно преди около 10 години и за този период успява да обиколи 84 държави , на 6 от 7 континента. Създава съдържание в социалните мрежи и там разказва за пътуванията си. Деси предпочита да обикаля различните страни..

публикувано на 24.10.24 в 15:09

Ученици от Езиковата гимназия във Видин учиха в пътуваща класна стая

Пет дни 40 ученици от ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин посещават различни природни, културни и исторически забележителности в България като част от "пътуващата класна стая". Екскурзията с образователна цел е по националната програма "България- образователни маршрути". Раиса Росинова от 9-и "в" клас е част от групата по творческо писане, с..

публикувано на 24.10.24 в 14:05