Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Честит Трифон Зарезан!

За хубавото вино трябва любов и добър материал

Снимка: Радио ВИДИН

На 1 февруари празнуваме Трифон Зарезан - един от най-старите обичаи в българския народен календар. Тази година, заради пандемията и ограничителните мерки, читалището в село Винарово в община Ново село няма да прави традиционното зарязване на лозята. Последните 20 години те са основните инициатори на празника, който събира лозарите и винарите на 1 февруари. Зарязването се извършва, за да е богата годината и да има добра реколта. Как се празнува Трифон Зарезан разказа Босилка Александрова- библиотекар към народно читалище "Зора- 1927" в село Винарово.

"Хората са облечени в национални носии. Събират се на площада пред кметството. Поканен е и свещеникът, който да извърши ритуала по освещаване на водата на лозята. С хоро се отправяме към лозята, с танец, който е воден от стария Трифон. Старият Трифон държи ритуална китка в ръка и венец през рамо, бъклица с вино, от която да полее лозовите пръчки. На лозето се извършва ритуала." 

Празникът продължава пред дома на младия Трифон, с богата трапеза, приготвена от стопанката. Ритуалната китка е от три лозови пръчки, китка босилек, бръшлян. Друг характерен реквизит е венецът от лозови пръчки. Котле с вода и малка китка използва за водосвета свещеникът. Със светената вода се поръсват орязаните пръчки. Лозето се поръсва с пепел, за да няма мани. За празника се меси пита с грозд отгоре, правят се и сарми. На лозето се ходи с туршия. Наричанията са "Както е червена чушката, така да е червено гроздето, както е сбита сармата, да бъдат сбити гроздовете." 

Андрей Димитров от Ново село от 16 години участва в отбелязването на празника, той е избраният на миналия празник Трифон Зарезан. Казва, че който е лозар, няма как и да не е винар. Според него има значение кой е приемникът като млад Трифон, защото:

"Няма как да не оползотвориш гроздето, което произвеждаш.За мен празникът е важен, винаги ми е харесвал този празник. Отвътре ми е идвало настроението... Една година избрахме едно младо момче, защото нямаше кой друг, който хал хабер си няма от гледане на лозе, нито пък има лозе и годината беше доста лоша за всички."

За хубавото вино трябва имаш мерак и да имаш хубаво грозде, добре гледано през годината, както и нужните познания как да си направиш хубаво домашно вино.

"В Ново село това е традиция. Всяка къща има своята си рецепта. В Ново село лошо вино няма", категоричен е Андрей Димитров.

Преври ли виното, стопаните бързат да се похвалят:

"И вече като си направим главите на сутринта почваме да преценяваме- според което вино най- ни боли главата, значи захарта не му е превряла и му е лошо виното. Това е барометър за лошо вино - ако на сутринта те боли главата, значи виното не струва."

В Новоселския край, известен с лозята и хубавото вино, Петко Мичев избира да се занимава с лозарство и с производство на вино. Собственик и управител е на винарска изба "Дос Аламос" в село Неговановци. Избата работи от края на 2015 година и предлага бутикови вина. Обработват около 300 декара лозя на година, изкупуват грозде и от местните хора.

"За разлика от пандемията и от проблемите, които в световен мащаб създаде тя, миналата година беше, може би, от години не сме имали толкова добра реколта. Прекрасни вина направихме, които очакваме да станат и да се появят на пазара. Пандемията и сега спира процеса на работа. Покупателната способност на хората, като че ли намалява всеки ден", каза Петко Мичев.

Когато дойдох във Видин първото нещо, което ме учуди е, че няма човек, който да не разбира как се гледа едно лозе:

"Във Видин, например, всички правят вино. И го правят, защото им е като хоби. Нещо, което е останало от предците. И е една традиция, местна, която трябва да се защити. С общи усилия да не даваме възможност този бизнес да западне. Въпреки липсата на хора в района, защото това е един поминък, който е традиционен и който би могъл да изведе района напред."

За трапезата на днешния празник Петко Мичев препоръча червено вино, а на лозарите и винарите пожела:

"Честит да ни е празникът на всички нас. На всички нас, които се занимаваме с този прекрасен, даден от Бога занаят, да правим хубаво вино, да отглеждаме хубаво грозде и годината да е още по- добра от миналата!"

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Село Разград

Село Разград възстановява читалищните традиции

Екипът на Радио Видин гостува в село Разград, община Вълчедръм. С познатия ни град Разград са общи не само имената, но и историята на двете населени места. По време на османското робство мигриращо българско население от град Разград се установява да живее в махала Разград, непосредствено до съществуващото тогава село Крумово- основано около 1764..

публикувано на 31.10.25 в 12:00

Успяваме ли да заделим бели пари за черни дни?

75% от българите нямат спестявания, а 25% от пълнолетните българи, или малко над 1,4 млн. души, спестяват, показва проучване на Изследователски център "Тренд", направено по поръчка на ЕКИП (Експертния клуб за икономика и политика ). Въпреки това, през последната една година се наблюдава чувствително увеличение на броя на спестовните българи - 170..

публикувано на 30.10.25 в 12:16

Ще ни осигури ли финансова стабилност бюджет 2026?

До края на тази седмица бюджетът на страната ни за следващата година трябва да бъде внесен за разглеждане в Народното събрание. Това стана ясно от думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов , който заяви, че в бюджета за догодина не е предвидено увеличение на налози.  Няма да има увеличение на данъци през 2026 година. Планира се увеличение на..

публикувано на 29.10.25 в 10:45

Ще има ли кой да работи в Северозапада?

България продължава да се изправя пред сериозни демографски и трудови предизвикателства - населението на страната е намаляло с близо 2,5 млн. души за последните 40 години , показват данните на НСИ. Негативните процеси са най-видими и тревожни в изоставащите региони, като Северозападния. Проблемът бе дискутиран по време на форума "Европа е с мен" -..

публикувано на 28.10.25 в 09:34

Йорданка Ценова: Ролята на учителя е да покаже на децата, че техният интелект е по-важен от изкуствения

С навлизането на изкуствения интелект на пазара на труда някои професии ще бъдат застрашени. Една от тях е графичен дизайнер. Защото изкуственият интелект вече генерира картини и видеа, които са с много добро качество, смята Йорданка Ценова - заместник-директор по учебната дейност в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров"- Видин: "Друга професия,..

публикувано на 27.10.25 в 15:11

Камелия Лозанова: Изкуственият интелект е неизбежен и ще ни бъде полезен

Доста страхове се насаждат във връзка с изкуствения интелект, смята Камелия Лозанова- председател на Управителния съвет на Агенция за регионално развитие и бизнес център /АРРБЦ/- Видин.  "Засега Chat GPT е познат, но това съвсем не е онова, което е истинският изкуствен интелект и за който вече се правят форуми и се коментира неговото бъдещо..

публикувано на 27.10.25 в 14:56

Александра Рачева: Въздействието на изкуствения интелект не е замяна, а по-скоро трансформиране на работни места

Изкуственият интелект се очаква да донесе както значителни рискове, така и огромни възможности за пазара на труда. Влиянието му ще е дълбоко и ще засегне почти всички сектори, като се променят нуждите от умения и работни места.   Основните притеснения са свързани със замяната на човешкия труд и увеличеното неравенство, посочи в "Посоките на..

публикувано на 27.10.25 в 14:06