Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

ЕС в помощ на качественото образование

Снимка: ec.europa.eu

Появата на COVID-19  показа  необходимостта от инвестиране в качествено образование за младите хора в страните в Европа. Доброто образование е в основата на приобщаващи и устойчиви общества. То е отправната точка за успешна професионална реализация и най-добрата защита срещу безработица и бедност, способства личностното развитие и поставя основите за изграждане на активно гражданство. Мониторинговите доклади за образование и обучение, които ЕК издава всяка година, имат за цел да се проследяват общите цели на образованието и да дадат своите препоръки към всяка отделна държава особено в условията на COVID-19, казва  Гергана Ефремова, мениджър на проекта FIERST:


"ЕС безспорно дава голяма подкрепа на страните - членки по отношение на образованието. Вече не е толкова важно конкретните знания, които имаш, много по-важни са уменията, които имаш. Притежавайки нужните умения човек може да се адаптира към заобикалящата го среда и нуждата от тази адаптация беше показана през последната година с появата на COVID-19."

 
FIERST е тригодишен проект, финансиран от програма Еразъм +/ Ключова дейност 3 на Европейския съюз, който цели да разпространи добри практики за включващо обучение, създадени от иновативни учители и образователни експерти, които работят с ученици от уязвими общности на местно ниво. 
В България партньори по проекта са "Заедно в час", Министерството на образованието и науката и Нов български университет, а Синдикатът на българските учители е асоцииран партньор. 35 училища  и 340 учители  участват в проекта, обяснява  Гергана Ефремова:


"Целите са - все повече учители да посрещат нуждите на своите ученици... Друга специфична цел е в училищата да бъдат създадени професионални учебни общности, които водят до сплотяване на екипа, следващата цел е споделяне на специфични добри практики, като в България те са - развиване на умения на 21 век."


 
В проекта FIERST от Северозападна България  се включват 7 учители от СУ "Христо Ботев" Козлодуй, те работят по едно от уменията на 21 век - четивна грамотност, казва Верка Петкова, директор на СУ "Христо Ботев" Козлодуй:



"Всеки един от нас работеше в експериментална паралелка. Направихме изследване и видяхме на какво ниво са учениците... Моята работа като учител по биология беше да науча учениците да работят с непрекъснат и прекъснат текст, да могат да разчитат фигури, таблици. Направихме краен продукт - Справочник с биологичните термини... Преминахме в електронна среда и това създаде условия, мотивиращи учениците да се справят със задачите."
 

Една от целите, които си поставя професионалната общност  на училището е да се привлекат още колеги, които да се включат в проекта.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Еми в градината, където отглежда зеленчуците си.

Завръщане към корените: Емилия Йорданова и пътят ѝ обратно към Северозапада

Днес ви срещаме с една изключителна жена – Емилия Йорданова , на 42 години. Родена в Белоградчик, с корени от живописното село Стакевци, тя прекарва първите седем години от живота си в Димово, отгледана от своите баба и дядо. След това пътят ѝ я отвежда в столицата, където завършва френска гимназия. Това я подтиква да продължи образованието си..

публикувано на 17.09.24 в 17:45

Видински ученици се представят отлично при практика в голяма ресторантска верига

Отлично се представиха на производствената си практика учениците от ПГТ "Михалаки Георгиев" във Видин. С много добри отзиви за тяхната работа са работодателите, които ще продължат взаимоотношенията си с гимназията, казва техният учител Аксиния Петрова, която преподава учебна практика по предмет "Кулинарни изделия и напитки за..

публикувано на 17.09.24 в 15:00

Малки художници от Монтана с престижни отличия от Токио

Отличия от участието си в конкурс в Токио получиха трима възпитаници на студио "Рени арт" в Монтана. Седемгодишната Катерина Трифонова бе наградена със сребърен медал , диплом и предметни награди.  Натали Петрова и Цветелина Траянова получиха бронзови медали, каза  преподавателят им по рисуване Таня Василева : "Много съм щастлива да..

публикувано на 17.09.24 в 14:00

Да се забранят ли мобилните телефони в час

Да се забрани използването на мобилните телефони от учениците в учебните часове е предложението на Синдикат „Образование“ към КТ "Подкрепа". В световната практика има два модела за регулиране на правилата. Първият е на принципа на правилата и санкциите, а вторият е на консенсуса, смятат от синдиката. За мнение потърсихме Юлиян Петров ,..

публикувано на 17.09.24 в 12:55

Нов живот за село Динково

Село Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. В селото от няколко години са се върнали да живеят в родните си домове по-млади пенсионери. Те успяват да привлекат и други хора, които да купят имот, да го ремонтират и да живеят тук.  Бисерка и съпругът ѝ са..

публикувано на 17.09.24 в 12:15

Изкуството на надеждата: Артисти по перманентен грим в подкрепа на онкоболни пациенти

Днес обръщаме внимание на нещо, което винаги е било актуално, винаги и ще остане такова. Ще говорим за красотата. Но загубената. Тази красота, която ти я отнема една от най-тежките диагнози, която човек може да чуе - рак.  Милиони жени по света вследствие на онкологични заболявания губят това, което е най-женското у една жена - коса, мигли, вежди...

публикувано на 17.09.24 в 11:45

Игри от миналото и забавление без екрани очакват децата на Монтана

На 22 септември Монтана ще се превърне в едно истинско игрище за деца и техните родители. В предпоследната неделя от месец септември ще се състои второто издание на кампанията "Дигитална хигиена" , която тази година ще премине под мотото "Детство мое" .  Сайтът "Призни" започва кампанията миналата година, като една от целите е да повлияе на..

публикувано на 16.09.24 в 17:00