Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Георги Бърдаров: Ако държавата не обърне най-сериозно внимание на Северозапада, след 50 години тук ще има друг тип население

Георги Бърдаров
Снимка: БГНЕС

Едни от най-тежките проблеми за Северозападна България са демографската криза, застаряващото население и обезлюдяването на региона. Преди парламентарните избори на 4 април в "Посоките на делника" потърсихме възможните решения на кризата. "Положението е критично, но не е чак толкова зле", каза доц. Георги Бърдаров, ръководител на катедра Социално-икономическа география в Геолого-географския факултет на Софийския университет, експерт в сферата на демографията:

- България наистина се намира в сериозна демографска криза, никой не може да избяга от това нещо, фактите и данните го показват, но не е "катастрофа" и не е необратимо. Разбира се, може да се превърне в такова, ако не вземем конкретните мерки. Трябва да си променим мисленето от гледна точка на следното: има четири обезпокоителни демографски процеса в България- два от тях са естествени, част от процесите в целия развит свят, и върху тях не можем да повлияем, каквото и да направим, това са раждаемостта, която е ниска, но е така навсякъде в света, и второто е застаряването на населението, което е също обективен процес в целия развит свят; имаме обаче два други процеса, върху които можем да повлияем и там трябва да си насочим усилията- свръхвисоката смъртност, нелогична, нетипична и срамна за развита европейска държава и второто е ниският дял на младо активно население.

COVID кризата ще повлияе ли на тези процеси?

- Абсолютно смятам, че няма да повлияе. Няма да се получи очакваният бейби бум. Начинът на мислене и репродуктивните нагласи на съвременните млади хора са такива, че да очакваме някакво затваряне да повлияе върху раждаемостта е абсурдно. Да, върнаха се много българи от чужбина, това са хора в активна, трудоспособна възраст, които, ако можем да ги привлечем на българския пазар на труда, ще се реши най-големият проблем пред бъдещето на България- острият дефицит на работна ръка, тъй като той пречи на инвестиции, икономика, развитие на държавата. Но трябват примамливи условия- финансови, корпоративна социална отговорност и т.н. Ако не го направим това нещо, в момента, в който се успокои обстановката, те отново ще тръгнат.

Високата смъртност е свързана с качеството на здравеопазването, в тази посока ли трябва да се насочат допълнителни усилия?

- За излизане от тази демографска криза трябва да се работи в две основни посоки- образование (това е насочено към младите хора и увеличаване на техния брой в България) и второто е здравеопазване (за ограничаване на смъртността). Освен това, разбира се, общо повишаване на жизнения стандарт в най-изоставащите региони на България в демографско и икономическо отношение. Имам предвид конкретно Северозапада, защото много хора и то в активна възраст не могат да направят превенция на заболявания, които иначе биха били лесно лечими, просто заради липсата на доходи, липсата на адекватна медицинска помощ. На първо място са образование и здравеопазване.

Северозападна България е един от най-изоставащите региони. Казахте, че тези процеси са обратими, но икономисти твърдят, че вече сме в омагьосан кръг- няма инвестиции, защото няма хора, а няма хора, защото няма инвестиции. Как би могло да се повлияе на тази реалност?

- Абсолютно обратими са тези процеси. Много пъти съм давал пример с държави и региони, които в съвременността са били в много по-тежка ситуация- Ейре и Финландия днес са водещи по повечето демографски процеси. Ако се вземе техният пример и се използва в Северозападна България, трябва да се знае, че и в двата случая говорим за много сериозна централизирана държавна намеса. Съгласен съм с тези икономисти, които обясняват за този омагьосън кръг- няма как да привлечем инвестиции без да имаме активно население и работна ръка, а нямаме активно население и работна ръка, тъй като реално няма икономика, работни места и достойно заплащане. Така че за Северозападна България и другите изоставащи райони просто има необходимост от намеса на държавата.

Каква кокретно трябва да е тази намеса?

- Първото, което веднага ми идва наум, са два аспекта, в които е много важно да се действа бързо- пътната инфраструктура, която е в доста окаяно състояние, и цялостната социална инфраструктура- образователни заведения, здравни заведения... За да привлечем млади хора, млади семейства, при условие, че Северозападът има прекрасни природни и климатични условия, трябва да има възможност техните деца да имат достъп и до училище, и до здравеопазване. Никой няма да си отглежда детето на място, където най-близката качествена медицинска помощ е на огромно разстояние, а пътят е целият с дупки. Тук може да е директната държавна намеса. След това трябва да се създаде благоприятен инвестиционен климат.

Трябва ли да се мисли в 50-годишна перспектива?

- Много е рисковано да се мисли в толкова дългосрочен аспект и хоризонт, защото са много динамични процесите и много бързо могат да бъдат обърнати, въпреки че нормалните държави си правят разчетите поне до 2050 година. При всички положения, ако България в следващите 10 години не обърне най-сериозно внимание на демографията, на изоставащите в демографско отношение региони, на тези проблеми, които са наболели откакто започна демокрацията, след 50 години тези територии няма да бъдат обезлюдени, тъй като имат наистина прекрасни природо-климатични условия, но ще бъдат населени с друг тип население. В умерените ширини демографски вакуум за дълъг период от време никога не се е търпял. Такъв се получава при чумни пандемии, при големи военни конфликти, но винаги се е запълвал.

Повече- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В какво състояние са водоемите, речните корита, дерета и канализационна инфраструктура в област Видин

В Конферентния център на Областна администрация- Видин се  проведе заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, свикано по повод заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев. Представителите на общините в област Видин отчетоха в какво състояние са язовирите и речните корита.  Извършват се текущи проверки на..

публикувано на 09.09.24 в 16:35

Хората от Добри дол искат да възстановят читалището си

Екипът на радио Видин  гостува на Добри дол. Село, което е на кръстопът, село, в което природата е  благосклонна към хората тук и климатът е изключително благоприятен и топъл.  Селото се споменава за първи път в турски документ от средата на 16 век под името Добрин дол. Димитър Маринов пише, че Добри дол е „старинско село“ и „преданието не..

публикувано на 06.09.24 в 12:00

Стоил Цицелков: ЦИК защитава политическите, а не гражданските интереси

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков . Радио ВИДИН:..

публикувано на 05.09.24 в 10:05

Тома Ушев: Основните стълбове за реализацията на България са образованието и църквата

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме  с анализатора  Тома Ушев , автор в дясната платформа..

публикувано на 05.09.24 в 10:00

Ще има ли пари за пенсионерите?

Прогнозите за българската пенсионна система показват мрачно бъдеще, ако не бъдат предприети драстични мерки. Според доклад на Националния осигурителен институт (НОИ), за да се гарантира стабилността на пенсионната система до 2070 година, осигуровките за пенсии трябва да се повишат повече от двойно. Настоящият процент от 16% върху осигурителния..

публикувано на 04.09.24 в 10:45

Политическите страсти се нажежиха далеч преди изборите

Политическата криза у нас премина на нов етап - пренесе се и на вътрешнопартийно ниво. В навечерието на предизборната кампания скандали разтърсиха две от основните политически сили у нас - ДПС и БСП.  От вчера сутринта Централната избирателна комисия трябваше да започне регистрацията на партиите и коалициите за участие в изборите за народни..

публикувано на 03.09.24 в 11:51

Колко сериозен е проблемът с безводието

Над 400 населени места у нас официално имат издадена заповед от кмета за воден режим. Още 140, по сигнали на граждани и медийни публикации също имат проблеми с водоснабдяването. Това съобщи Тома Белев- съпредседател на "Зелено движение", природозащитник. Той е изготвил карта на безводието у нас. Информацията не е публична, разпръсната е по..

публикувано на 02.09.24 в 15:02