Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боксът - най-трудният спорт

Автор:
Снимка: Цветомир Цветанов

Буквално преди няколко дни Световната боксова федерация (АИБА)  измени датата на Международния ден на бокса, който от 2017 се отбелязваше на 22-ри юли. От тази година Денят на бокса ще е 27 август. Решението е взето от президента на централата Умар Кремльов, който иска датата да се свързва с първото Световното първенство под егидата на Световната боксова федерация, което се е състояло през 1974 година в Хавана, Куба, между 17-ти и 30-ти август 1974 г.. Тогава са коронясани 11 шампиона, а домакинът Куба оглавява отборното класиране по медалите. 

"2004 година по поръчка на телевизионния канал ESPN, на американския олимпийски комитет е направено научно изследване, за това кой е най-трудния спорт по 10 показателя. По десетте критерия се е работело отделно и резултатите са идвали на едно място, и след което всички с учудване установяват, че боксът е най-трудния спорт в света. Следват хокей на лед, американски футбол, баскетбол, борба и така нататък. Футболът е някъде на "престижното" десето място... С бокс се занимавам от 1974 година. Имам участие в над 150 срещи на ринга, няколко пъти съм ставал републикански шампион, балкански вицешампион. В тази форма Спортен клуб по бокс съществува от 2012 година, когато го регистрирахме. Започнахме тренировки и участия в състезания от Републиканския спортен календар. От тогава досега всяка година участваме, от 2015 година досега няма година, в която да нямаме шампион в страната. Последно преди месец, шампионска титла завоюва Ина Цветкова, която стана републиканска шампионка за девойки до 18 години.", разказа Кирил Бушев, треньор на Спортен клуб по бокс "Бдин" - Видин.




Една от легендите на видинския бокс и един от основоположниците на спорта във Видин е Цветан Рангелов, който сега е и помощник треньор в клуба на "Бдин":

"Започнал съм състезателна дейност от Перник, "Миньор" - Перник - това е било 1958-59 година, от там тръгна работата... 1969 година кацнахме тук трима състезатели и направихме мъжки отбор по бокс - "Химик" се казваше. Другите две момчета са Петър Анев и Любо Христов".


12 годишният Йордан, който живее и учи в Дунавци, всеки ден пътува до Видин, за да тренира именно бокс:

"Аз бях в София и там се записах за самозащита на таекуондо, бях тогава 5 годишен и до 7 годишен тренирах. След това отидохме в Германия - там не ми хареса и казах на майка ми и на баща ми, за да си продължа спорта. Тук нямаше таекуондо и дядо ми ми каза, че има само бокс и това повече ми хареса от таекуондото. И се запалих повече по бокса".


Боксът е вид контактен спорт, при който играчите си нанасят един на друг удари със специални ръкавици. С течение на времето се създават 2 вида бокс - професионален и аматьорски. През 1865г. маркиз Куинсбъри измислил аматьорски правилник за този боен спорт, а през 1867г. започнал и да организира двубои. Три години по-късно, в Куинсбъри, се създава Аматьорска Асоциация по Бокс (АБА), а от следващата година започват и редовните аматьорски шампионати. През 1952г. аматьорския бокс е в Олимпийските игри. 

Правилата при аматьорския и при професионалния бокс, разбира се, са различни.

Боят при професионалния бокс се дели на 12 рунда и се контролира от съдия. Победа се присъжда тогава, когато съперникът е повален и не може да се повдигне в продължение на 10 секунди (нокаут) или ако получи травма, която не му позволява да продължи боя (технически нокаут). Ако след края на рундовете боят не е прекратен, то победителят се определя чрез оценки от съдии.

Докато при аматьорския бокс, какъвто всъщност практикува СК по бокс "Бдин" - Видин, рундовете са 3x3 с 1 минута почивка. Победа се присъжда: по точки - с решение на страничните съдии (WP), отказване на противника (ABANDON), прекратяване на срещата от рефера (RSC) и нокаут (KO) - когато един от боксьорите е небоеспособен, след преброяване (от ринговия съдия) до 8.

Повече чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Румяна Димитрова: Естествените материи, цветове и свободните кройки са подходящи това лято

С настъпването на летния сезон няма как да не поговорим за модните тенденции. Всяка година те ни предлагат свежи и ярки решения, които да отразят топлината и веселото настроение на този период от годината.  Летните цветове през тази година са вдъхновени от природата и ярките нюанси, които създават усещане за лекота и жизнерадост. Сред..

публикувано на 15.07.24 в 17:00

Червен индекс за пожари, расте рискът за възникването им

Трети ден за цялата страна е обявен оранжев код за високи температури , които на места се очаква да надхвърлят 40 градуса. За утре остава в сила същото предупреждение. Високите температури и засушаването увеличават риска и всяко невнимание може да доведе до запалване, което да застраши живота и здравето на хората, както и да нанесе сериозни щети на..

публикувано на 15.07.24 в 16:55

Двойки с репродуктивни проблеми могат да кандидатстват за финансова помощ от Община Видин

Община Видин започва от днес, 15 юли, втория прием на заявления за финансово подпомагане на изследвания и процедури при лечението на двойки с репродуктивни проблеми . 20 000 лева са предвидени тази година за подпомагане на 10 двойки, каза заместник-кметът Борислава Борисова :  "С първия прием от началото на годината Общината финансира 8..

публикувано на 15.07.24 в 16:32

Магическите аудио приказки - новата колекционерска лудост

Днес ще ви разкажем за една нова мода сред родителите на малки деца. Става въпрос за Магическите аудио приказки. За хората, които за пръв път чуват за тях, накратко - това са книжка и фигура на приказен Дисни герой. Приказката може да се чете, но понеже живеем в ерата на новите технологии и дигитализация, фигурката може да бъде сложена върху..

публикувано на 15.07.24 в 14:30

Започна записването на приетите в 8-и клас ученици

Записването в Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин започна тази сутрин в 8:00 часа и се извършва в сградата на училището. Ръководен екип съдейства на децата и техните родители за бързото и безпроблемно попълване на документите.  В рамките на работния ден ще бъдат записани само учениците, класирали се на първия етап..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Художничка подрежда дебютна изложба във Видин

Нова самостоятелна изложба представя в Художествена галерия "Никола Петров" във Видин уредникът там Катерина Дюлгерова . Експозицията е наречена "Пречистване" . Основен мотив в творбите на художничката е водата, като една от стихиите и първичен елемент, която носи памет, и е свързвана с чудодейства, смисли и метафори.  Катерина..

публикувано на 15.07.24 в 12:00

В „Музикална зона“ слушаме песни за летни коктейли и други разхладителни напитки

   В разгара на лято‘ 2024 сме, жегите се стовариха отгоре ни ;) Не, че се оплакваме, но би било добре да има малко повечe прохлада … А кои са първите неща, за които се сещаме, като чуем "лято"? Може би море, плаж, бански, диня, мента, цаца (и бира, може би?), морски дарове, дълги дни, весели нощи и задължителните към тях летни коктейли!..

публикувано на 15.07.24 в 09:00