Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представяне на черните лешояди във "Врачански Балкан"

Снимка: Фейсбук Природозащитен център Натура


Презентация с информация за лешоядите в България, интерактивни пъзели, викторина и много награди ще има по време на събитие във Враца целящо да запознае всички любопитни с рядката птица. Инициативата "Лешоядите във Врачански Балкан" ще се проведе днес в Природозащитен център "Натура" град Враца и е изключително подходяща за деца, каза за Радио ВИДИН Георги Антонов от центъра към Дирекция на природен парк "Врачански Балкан":


"Имам предвид, че ще бъде много интересно за деца да опознаят тези величествени птици. Да разберат защо лешоядите са санитарите в природата, защо е необходимо тяхното присъствие в нашият Балкан. Много интересни, любопитни факти - към днешна дата как стои положението с тях. Каква е числеността, как върви размножаването и много интересни неща. Наши гости са сдружение "Зелени Балкани", които са в основата за проекта за интродуциране (заселване б. ред.) на тези птици в България... Също така е за абсолютно всички възрастови групи. Всеки посетител ще намери някаква информация, която ще е доста интересна за него. Представете си една птици с размах на криете 3 и повече метра, с размерите на парапланер, внушителна и научавайки много за нейната биология. Въпреки големината тя е абсолютно безобидна. Тя не може да убие дори кокошка, храни се само с мърша и нищо друго... Събитието е организирано от "Зелени Балкани", което е част от проект "Натура 2000"."


В момента в района на природен парк "Врачански Балкан" се срещат 17 черни лешояда, каза за Радио ВИДИН Поля Русева от "Зелени Балкани":


"Във "Врачански Балкан" колегите от дружество за "Защита на хищните птици", последните години, работим съвместно с тях за възстановяване на черните лешояди, които през 70-те години последно е засичана двойка черни лешояди във "Врачански Балкан". За последните 5 години се внасят по този проект черни лешояди от други държави, най-често Испания. Като в момента в района във Врачански Балкан се срещат 17 към днешната дата. А за юли месец имаше рекордна бройка от 20 черни лешояди. Тази година вече има и двойка загнездили черни лешояди и се надяваме следващите години вече да имаме и първото черно лешоядче - малко, излюпено във Врачански Балкан. Самото събитие ще протече с една кратка беседа под формата на презентация, с кратки клипчета и филмчета за лешоядите. Ще има интерактивни пъзели за лешоядите, които са малко по различни от нормалните пъзели. Съвсем скоро на 4 септември е международния ден на лешоядите, който колегите от "Врачански Балкан" ще отбележат с поход в района и ще могат да наблюдават тези красиви птици в небето."


"Лешоядите във Врачански Балкан" ще се проведе днес, 19 август от 18 часа във Природозащитен център "Натура" град Враца.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02

Професия "сватбен агент"- предизвикателството да превръщаш приказките в реалност

В рубриката "Професия-хоби" ще ви срещнем с дама, която присъства в един от най-важните дни на всеки човек, а именно- в сватбения. Тя е Петя Богомилова-Кънчева от Видин и има сватбена агенция.  Задачата ѝ не е лека. Нейната работа е свързана с планирането и изработване на сватбени декори и въобще създаването на цялостната визия на този важен..

публикувано на 05.07.24 в 14:00

Михаил Александров: За животните- с любов!

Около 4000 млечни крави се отглеждат във фермите във Видинско. 24 са тези с над 100 животни, в 8 са заложили на породата Симентал. Една от тях, тази на Михаил Александров , е във видинското село Рупци.  За първи път Михаил се захваща с отглеждането на крави през 2000 година. Няколко години му трябват, за да осъзнае, че условията за..

публикувано на 05.07.24 в 10:30