Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

Европейската програма за здравеопазване като отговор на пандемията

Снимка: Радио ВИДИН

Законодателното предложение за по-ефективно предотвратяване, по-добра готовност и по-бърза реакция на ЕС при бъдещи кризи и сериозни трансгранични заплахи за здравето беше прието от Европейския парламент. Кризата с COVID-19 показа, че е необходима допълнителна работа на равнище ЕС за задълбочаване на сътрудничеството между държавите членки, по-специално в граничните региони. 

Подходът "Едно здраве" във всички европейски политики трябва да ръководи цялата ни система за предвиждане и управление на кризи. Кризата с COVID-19 показва как един проблем, свързан с общественото здраве, може да засегне правилното функциониране на всяка част от европейското общество, заяви докладчикът и евродепутат Вероник Трийе-Льоноар (Renew, Франция):

"От началото на 2020 година Европейският съюз започна дълга борба с една от сериозните пандемии в нашата история. Кризата с COVID-19 показа, че що се отнася до общественото здраве ние не сме подготвени. Изправени пред такива проблеми, националните системи се оказаха свръхангажирани, давещи се, поради липсата на организация. Затова ние искахме да се създаде европейски механизъм за ранно предупреждение и реагиране, и искаме също действията, свързани с ваксините да бъдат координирани. Трябва много бързо да се проявява солидарност и координация на европейско ниво и мисля, че това ще доведе до много добри резултати. Здравните заплахи са много пред нас и реакцията, която импровизирахме сега трябва да даде възможност за една солидарна Европа на здравните услуги, едни независими услуги. Виждаме трагичните последици от COVID-19 върху хората, които имат хронични заболявания от друг тип. Трябва да се види какво е въздействието на заразните болести върху незаразните болести. Трябва да гарантираме комуникацията с европейските граждани и да се борим с дезинформацията. Също така смятам, че регионалните власти трябва да се включат при създаването на европейските и националните планове, за да има по- добро сътрудничество в трансграничните региони и да се създаде истинско планиране между регионите."

Проучване на Националната пациентска организация проведено сред хората от 7 области на страната, след които Видин и Враца, показа, че достъпът до здравеопазване е бил влошен по време на пандемията от COVID-19. 

"Трябва да подчертая, че по- голямата част от хората, които сме анкетирали, са хора с хронични заболявания. Такива са 84 човека от общо 151 участници в проучването и се оказва, че точно за тази група е имало проблеми с достъпа до здравеопазване в различни аспекти. Например, хората са имали труден достъп до личния си лекар и до лекари специалисти. Това са заявили около половината от анкетираните. Най-много като най-затруднен е оценен приемът в болница. Така са го оценили 115 от 151 запитани. Има и положителни неща. Например, достъпът до лекарства и медицински изделия почти не е бил засегнат от пандемията. Във Видин и във Враца, в тези два града няма нещо специфично, което да се отличава от общата група, която сме анкетирали в цялата страна. За Видин мога да кажа това, което са споделили хората като трудности и като препоръки, свързани с достъпа до здравеопазване. По отношение на трудностите пациентите с хронични заболявания са изтъкнали страха от заразяване като водеща трудност за това да не се посещава медицинска помощ. Представителите, например, на общинската администрация и на РЗИ са казали, че е имало трудности в спазване на мерките, имало е паника сред хората, а според лекарите има недостатъчен контрол и липса на ясни указания и протокол, по който те да работят. Подобни са препоръките и в град Враца. Видин и Враца са сред градовете, при които мненията, че достъпът е влошен, преобладават", обобщи Анна Любенова- мениджър проекти на Национална пациентска организация.

По отношение преболедувалите от COVID-19, се оказва, че хората оценяват помощта, която са получили като добра, като адекватна и навременна. В голямата си част обаче преболедувалите са разчитали на лични контакти с лекари, отколкото на здравната помощ, която е получена по общия ред от здравната система. 

Видинчани, които са търсили лекарска помощ са изпитвали притеснения: 

"Много хора не отидоха на прегледи, много хора не се лекуваха- тези, които са с хронични заболявания, онкозаболявания... Имаше такова нещо. Притеснявах се... Е не, обръщала ни е внимание, специално за личния лекар... Разбира се, че е притеснително. Но, с маска и те с маски, при спазване на мерките, не сме се заразили... По принцип не живея тук. Доколкото чух тук от мои познати и родители, имаха отказ от доктори да бъдат приемани и преглеждани по време на пандемията, даже им се караха, че ходят в кабинетите и само могат да заразят докторите, което беше супер абсурдно."

Европейската програма за здравеопазване ще предостави 5,1 милиарда евро за укрепване на здравните системи, за подобряване на готовността за действие при кризи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Деца от социални жилища в Ново село беседваха как да се боят с агресията

За агресията в училище и как да ѝ се противопоставят беседваха в Център за превенция и консултации към Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в Ново село. Центърът отвори врати в края на август. П редоставя възможност специалистите да обърнат повече внимание и да помогнат за възпитанието и..

публикувано на 04.10.24 в 17:40

Историята зад фотопроекта "летящите рокли" в Белоградчик

В днешното изданието на "Професия хоби" ще се докоснем до вълшебството на Белоградчишките скали през очите на създателката на фотосесиите с "летящи рокли" . Тези уникални фотопроекти, съчетават красотата на природата с елегантността на облеклото. Идеята идва от Виктория Славчева , която е от Белоградчик, по професия е юрист и активно..

публикувано на 04.10.24 в 16:30

Изложение среща бъдещи студенти с представители на водещи университети

Изложение "Световно образование" дава насоки на бъдещи студенти да изберат желаните от тях специалности и университети. Според организаторите, това е най-големият образователен форум в Югоизточна Европа. Провежда се вече 20 години и неговата мисия е да информира бъдещи кандидат-студенти и родители за възможностите за висше образование както..

публикувано на 04.10.24 в 16:13

Куче или герой? Дакелът Анди, който печели детски сърца

Днес ви срещаме с едно много специално куче . Те всички са специални, особено за техните стопани, но днешният участник в рубриката за домашните любимци, е истински герой и то не за един ден. Той е порода дакел и се казва Андрей Буболечков или накратко Анди . Запознахме ви вече с неговата стопанка Ана-Мария Герасимова , та нямаше как да не..

публикувано на 04.10.24 в 15:30

Малко над 20% от пълнолетните българи спестяват

Над 70% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след 2021 година.  Изводът прави агенция " Тренд " след извършено социологическо проучване по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) , реализирано в първата десетдневка на юни тази година по метода на пряко интервю "лице в лице" сред  810..

публикувано на 04.10.24 в 13:14

Сборникът с разкази „Гризачи“ - дебютната книга на актьора Валери Йорданов

Има книги от хиляда страници, които прочиташ на един дъх без особени поражения. Има и книги от стотина страници, които трябва да четеш дни наред, на малки дози, както се пие люта ракия, особено ако не си ѝ свикнал, за да не те тръшне на земята в безсъзнание, с трайно разбъркани представи за света. Както се диша в планината, когато въздухът е..

публикувано на 04.10.24 в 12:15

Мариана Димитрова: Бабите и дядовците са символ на стабилност

3 октомври е Световен ден на баба и дядо . Денят е повод да отдадем заслужена благодарност на баби и дядовци за подкрепата им към деца и внуци. Трябва да бъдат почитани, казват видинчани.   "Дядовците и бабите са ни едно богатство. Благодарение на тях сме тук, ние, нашите родители. Специално на мен те са ми много от помощ, затова съм..

публикувано на 03.10.24 в 17:16