Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирена Анастасова, БСП: Ще работя в парламента да има силно лоби за Северозапада

Снимка: БГНЕС

Започнаха преговори за съставяне на правителство, предстои и свикването на 47-ото Народно събрание. Какви са приоритетите на депутатите от Северозападна България, очакват ли да има редовен кабинет и за какво ще настояват в новия парламент? Това попитахме в "Посоките на делника".

Ирена Анастасова ще бъде народен представител от Монтана, като част от парламентарната група на "БСП за България". Тя е включена и в контактната група на левицата за преговорите с "Продължаваме промяната".

Радио ВИДИН: Изборите проключиха, българският избирател показа посоката, в която иска да се движи държавата. Сега накъде?

- В тази посока! Предстоят преговорите между партиите, които ще влязат в коалиция в следващото управление. Тъй като се готвим за тези преговори, задълбочено прочетох предизборните им платформи, ние имаме в значителна степен съвпадение, така че се надявам наистина да вървим в една обща и правилна посока за развитието на страната.

Вие сте част от контактната група на БСП за преговори с "Продължаваме промяната", какво ще отстоявате?

- Ще отстояваме нашите обещания пред хората. Акцентите ни ще бъдат върху социална политика, която е необходима, защото има голямо разслоение като социален статус между гражданите в страната. Има мерки, които трябва много спешно да бъдат предприети и мерки, които могат да бъдат за един 4-годишен мандат. Тези, които много спешно трябва да бъдат предприети, са необходими наистина сега- за зимата, така че може би ще разговаряме в тези два плана. Но това са нашите приоритети, разбира се, здравеопазването, социалната сфера, реформа в правосъдната система... Но примерно реформата в правосъдието не може да се случи за един, два или за три месеца. Т.е. ще има два типа мерки- някои спешни, а други- по-дългосрочни.

Съставянето на работещо правителство ли е приоритет пред БСП или решаването на вътрешнопартийните проблеми?

- О, ние сме с вътрешнопартийни проблеми от много време и като че ли никога не са преставали при нас, разбира се, че приоритет е съставянето на работещо правителство. Т.нар. "вътрешна опозиция" може би пък точно това не иска и заради това сега отново твърде гласовито изговаря лъжи и нагнетява напрежение около партията, защото ние сме с реален шанс да се чува нашият глас в тази бъдеща коалиция и в това бъдещо, надявам се работещо, правителство.

Казахте, че част от мерките, които предлагате, са за 4-годишен мандат. Означава ли това, че сте оптимист, че правителство, съставено от тези четири партии, ще бъде достатъчно стабилно, за да изкара пълен мандат?

- Като имам предвид, че тази година премина в непрекъснати избори, смятам, че всички партии, които не успяха да съставят кабинет, бяха наказани от избирателите и смятам, че сега всички ще имат "обеца на ухото" и ще се стараят максимално да изглаждат противоречията помежду си, за да може наистина хоризонтът пред правителството да не е половин година. Защото това, което искаме като реформа в страната, реформа в правосъдната система, в здравеопазването, са тежки реформи, които по никакъв начин не могат да се случат за половин или една година. Мисля си, че ако е достатъчно силна волята и достатъчно искрено намерението, каквото е нашето- на БСП, ако е такова и в останалите партии, кабинетът ще има дълъг хоризонт.

Какви приоритети за развитието на Северозападна България ще отстоявате?

- Ние като партия сме облекчени в това отношение и ние като народни представители, които сме избрани в Северозападния регион, защото още в 44-ото Народно събрание внесохме нарочен проектозакон за "Инвестиционен фонд Северозапад", който да бъде част от държавния бюджет с 500 млн. лева годишно, които да бъдат използвани целево за подпомагане на бизнеса, на младите семейства, на общините в региона, така че ние имаме на какво да стъпим. Няма да отстъпим от това си намерение, защото аз съм убедена, че ако в Северозападния регион не се предприемат много спешно мерки, а те са достатъчно закъснели вече, и ги оставим за след 2,3 или 4 години, тогава вече няма да има смисъл от такива мерки, защото поне 1/3 от територията на региона ще е напълно обезлюдена.

Подобни намерения споделят и народните представители от останалите политически сили в Северозапада. Може ли да се създаде лоби от 15-20 народни представители, които поне в това отношение да са единни и да загъбрят политическите си пристрастия?

- Аз лично ще работя за това, въпреки че имам лош спомен от 44-ото Народно събрание, когато народните представители от ГЕРБ не ни подкрепиха в този проектозакон. Сега силно се надявам народните представители от повечето политически партии в региона да погледнат отговорно на нещата и да ни подкрепят. Даже да внесат някакви свои приоритети в този проектозакон, някакви свои виждания, но наистина ние да сме лоби на Северозападния регион в парламента. Аз ще работя за това.

Какви са най-належащите проблеми, според Вас, които трябва да реши веднага 47-ото Народно събрание?

- Проблемите със задаващата се криза, с високите цени, което наистина има нужда от работещ парламент, за да се случи или с намалявен на ДДС за някои стоки, или чрез конкретни помощи, които да стигнат до всяко от т.нар. енергийно бедни домакинства заради високите цени на енергоносителите. Това са най-спешните - цените и оцеляването на хората през зимата.

Повече- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В какво състояние са водоемите, речните корита, дерета и канализационна инфраструктура в област Видин

В Конферентния център на Областна администрация- Видин се  проведе заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, свикано по повод заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев. Представителите на общините в област Видин отчетоха в какво състояние са язовирите и речните корита.  Извършват се текущи проверки на..

публикувано на 09.09.24 в 16:35

Хората от Добри дол искат да възстановят читалището си

Екипът на радио Видин  гостува на Добри дол. Село, което е на кръстопът, село, в което природата е  благосклонна към хората тук и климатът е изключително благоприятен и топъл.  Селото се споменава за първи път в турски документ от средата на 16 век под името Добрин дол. Димитър Маринов пише, че Добри дол е „старинско село“ и „преданието не..

публикувано на 06.09.24 в 12:00

Стоил Цицелков: ЦИК защитава политическите, а не гражданските интереси

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков . Радио ВИДИН:..

публикувано на 05.09.24 в 10:05

Тома Ушев: Основните стълбове за реализацията на България са образованието и църквата

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме  с анализатора  Тома Ушев , автор в дясната платформа..

публикувано на 05.09.24 в 10:00

Ще има ли пари за пенсионерите?

Прогнозите за българската пенсионна система показват мрачно бъдеще, ако не бъдат предприети драстични мерки. Според доклад на Националния осигурителен институт (НОИ), за да се гарантира стабилността на пенсионната система до 2070 година, осигуровките за пенсии трябва да се повишат повече от двойно. Настоящият процент от 16% върху осигурителния..

публикувано на 04.09.24 в 10:45

Политическите страсти се нажежиха далеч преди изборите

Политическата криза у нас премина на нов етап - пренесе се и на вътрешнопартийно ниво. В навечерието на предизборната кампания скандали разтърсиха две от основните политически сили у нас - ДПС и БСП.  От вчера сутринта Централната избирателна комисия трябваше да започне регистрацията на партиите и коалициите за участие в изборите за народни..

публикувано на 03.09.24 в 11:51

Колко сериозен е проблемът с безводието

Над 400 населени места у нас официално имат издадена заповед от кмета за воден режим. Още 140, по сигнали на граждани и медийни публикации също имат проблеми с водоснабдяването. Това съобщи Тома Белев- съпредседател на "Зелено движение", природозащитник. Той е изготвил карта на безводието у нас. Информацията не е публична, разпръсната е по..

публикувано на 02.09.24 в 15:02