Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маркировка на кръгово кръстовище във Видин обърква шофьори

Снимка: Радио ВИДИН

Пътната маркировка на кръговото кръстовище на площад "Ташкюприя" във Видин предизвика недоволство и тревога сред местни водачи. Причината е, че самите разчертания са подвеждащи. А при движение в посока към булеварда, на пръв поглед указват шофьорите да продължат в насрещното движение. Според някои водачи, маркировката трябва да бъде променена, за да се избегнат пътни инциденти, показа анкета на Радио ВИДИН.


"Тука да спреш направо точно срещу движението. Виждаш ли как идва колата отсреща и трябва да спреш точно там на "стоп" линията срещу колата отсреща и какво правиш в този момент. Онзи се излита, бие те, после кой е виновен- всички. Значи по принцип като цяло кръговото не е добре... Еми затруднява, не е правилно маркирана. Често минавам оттук, защото живея в този квартал.. Да, има нередности. Тук трябва десен завой, а другото е заобиколка на кръговото, там е малко нередна работата. Защото ако идват оттам- къде ще минат? Просто не може да минат от тази лента, то е непрекъсната и тук, и там. Отиваш в насрещното... Аз доколкото знам, временно е направено кръговото. Сигурно ще го променят, няма да бъде така.. Ами не е добре, оня ден един камион там се беше наредил..."


Хоризонталната маркировка в града като цяло е проблем и на места липсва. А специално тази на кръговото кръстовище на площад "Ташкюприя" е подвеждаща и трябва да се заличи и коригира, коментира за Радио ВИДИН Георги Борисов, член на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата във Видин и председател на Съюза на автомобилните инструктори в града.


"Всеки, който идва там и като гледа маркировката, той по това се ориентира, по маркировката. Маркировката подвежда, да я премахнат. В Закона за движение по пътищата е упоменато, че две ленти, когато са, крайната дясна лента е за направо и надясно, а съседната лента е за наляво. Така сега, не е било предвидено да се постави такова кръгово там, на това място. Обаче маркировката е стара, затова така се получава, обърква се народа. Във Видин не е опасно, защото всеки кара как си иска и се пази, но е опасно за чужденци и за хора от други градове. За тях е опасно, защото маркировката подвежда. Там трябва корекция на маркировката. Обаче сега е изтърван момента, зимно време и да я направят, няма да остане... Това е похвално, че е направено островчето малко, където се заобикаля на кръговото. Това е замислено добре, но не е изпълнено добре. Целта на тези кръгови е да няма светофари, да няма такива "стоп" пътни знаци, пропусквателната способност на кръстовището да бъде по-голямо. Това е целта на кръговото. А тук точно обратното е постигнато..."


За проблемната маркировка потърсихме и позицията на Общината, от където отговориха:


"Община Видин е запозната с въпросния случай и ще се вземат съответните мерки за отстраняване на подвеждащата маркировка, като тя ще бъде заличена."







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Деца от социални жилища в Ново село беседваха как да се боят с агресията

За агресията в училище и как да ѝ се противопоставят беседваха в Център за превенция и консултации към Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в Ново село. Центърът отвори врати в края на август. П редоставя възможност специалистите да обърнат повече внимание и да помогнат за възпитанието и..

публикувано на 04.10.24 в 17:40

Историята зад фотопроекта "летящите рокли" в Белоградчик

В днешното изданието на "Професия хоби" ще се докоснем до вълшебството на Белоградчишките скали през очите на създателката на фотосесиите с "летящи рокли" . Тези уникални фотопроекти, съчетават красотата на природата с елегантността на облеклото. Идеята идва от Виктория Славчева , която е от Белоградчик, по професия е юрист и активно..

публикувано на 04.10.24 в 16:30

Изложение среща бъдещи студенти с представители на водещи университети

Изложение "Световно образование" дава насоки на бъдещи студенти да изберат желаните от тях специалности и университети. Според организаторите, това е най-големият образователен форум в Югоизточна Европа. Провежда се вече 20 години и неговата мисия е да информира бъдещи кандидат-студенти и родители за възможностите за висше образование както..

публикувано на 04.10.24 в 16:13

Куче или герой? Дакелът Анди, който печели детски сърца

Днес ви срещаме с едно много специално куче . Те всички са специални, особено за техните стопани, но днешният участник в рубриката за домашните любимци, е истински герой и то не за един ден. Той е порода дакел и се казва Андрей Буболечков или накратко Анди . Запознахме ви вече с неговата стопанка Ана-Мария Герасимова , та нямаше как да не..

публикувано на 04.10.24 в 15:30

Малко над 20% от пълнолетните българи спестяват

Над 70% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след 2021 година.  Изводът прави агенция " Тренд " след извършено социологическо проучване по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) , реализирано в първата десетдневка на юни тази година по метода на пряко интервю "лице в лице" сред  810..

публикувано на 04.10.24 в 13:14

Сборникът с разкази „Гризачи“ - дебютната книга на актьора Валери Йорданов

Има книги от хиляда страници, които прочиташ на един дъх без особени поражения. Има и книги от стотина страници, които трябва да четеш дни наред, на малки дози, както се пие люта ракия, особено ако не си ѝ свикнал, за да не те тръшне на земята в безсъзнание, с трайно разбъркани представи за света. Както се диша в планината, когато въздухът е..

публикувано на 04.10.24 в 12:15

Мариана Димитрова: Бабите и дядовците са символ на стабилност

3 октомври е Световен ден на баба и дядо . Денят е повод да отдадем заслужена благодарност на баби и дядовци за подкрепата им към деца и внуци. Трябва да бъдат почитани, казват видинчани.   "Дядовците и бабите са ни едно богатство. Благодарение на тях сме тук, ние, нашите родители. Специално на мен те са ми много от помощ, затова съм..

публикувано на 03.10.24 в 17:16