Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инженери изобретиха система за по-лесно управление на електромобили

Снимка: доц. Д-р Симеон Илиев Русенски университет


Улеснение за шофьорите на електрически автомобили измислиха инженери от Русенския университет. Изобретението се нарича "Бордова система за управление на електромобили" и осигурява възможност воланът да е захванат непрекъснато с двете ръце, без да има нужда от пускането му при изпълнение на други основни или допълнителни дейности в процеса на управление. Системата освен улеснение, носи и по-голяма сигурност. Изобретението е разработено по повод участието на университета и клуб "Автомобилист" в международно състезание-маратон за енергийно ефективни автомобили, това каза за Радио ВИДИН доц. д-р Симеон Илиев от екипа изобретатели. 


"Участваме в клас "Прототипи", електрически автомобил, задвижван с електрическа батерия. Идеята е да се измине максимално разстояние с минимален разход на енергия. Има различни показатели, които влияят върху разхода на енергия, като теглото на автомобила, управлението. И едно от нещата е пилотът да може да се съсредоточи максимално върху пистата и по този начин да се намали разхода на енергия и прецизно да се управлява самия автомобил. От там се роди идеята как може да се облекчи натоварването на самият пилот. Задачата на изобретението е да се предложи бордова система за управление на електрическо превозно средство, която да осигурява възможност захвата на волана да бъде непрекъснато с двете ръце, без да има нужда от пускането му при изпълнение на други основни или допълнителни задачи в процеса на управление. Органите за управление са разположени така, че да изискват минимални усилия и движения на частите от тялото, което намалява умората, следователно се подобрява и сигурността при шофиране. Задачата е решена, като бордовата система за управление на електромобили съдържа волан, състоящ се от корпус на волана, функционални бутони, модулен дисплей, като лявата и дясната страна на кормилното тяло са разположени ръкохватки..." 


Изобретението е измислено за спортен електромобил, но то може да намери приложение и в останалите електромобили, също и при конвенционалните автомобили. За да се случи това, системата трябва да бъде преработена, уточни доц. д-р Симеон Илиев. В екипа, изобретили системата за улеснение на шофьорите, са и доц. Данчо Гунев, и инж. Емил Митев. Изобретението на колектива от Русенския университет бе и сред номинациите за наградата “Изобретател на годината 2021” в категория "Електроника и електротехника".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видин посреща дванадесетото издание на Средновековния фестивал "Бъдинъ"

За 12-а поредна година град Видин е домакин на Средновековния фестивал "Бъдинъ" . Какво е различното в това издание на форума и какво е предвидено да включва програмата, ни разказа Цецка Цокова - главен експерт „Реклама и информация в туризма“ към Община Видин: "Средновековният фестивал "Бъдинъ" за поредна година ще се организира в..

публикувано на 21.08.24 в 15:00

Общинските съветници във Видин приеха декларация за "Ел Би Булгарикум"

Извънредно заседание на Общинския съвет се проведе днес  във Видин .  Съветниците приеха декларация за запазване дейността на научно-изследователската и производствена дейност на държавното млекопреработвателно предприятие  "Ел Би Булгарикум"  в града .  Документът е адресиран до председателя на Народното събрание, президента, премиера,..

публикувано на 21.08.24 в 14:50

Летен творчески лагер се провежда във Видин

Тази година между 19-и и 23 август във видинската библиотека  се провежда летен творчески лагер, част от проекта "Научи, разкажи, заснеми! Климатът и екологията се срещат с изкуството!" . В рамките на пет дни и с помощта на ментори, младежите, които участват в киноателиетата, ще се превърнат в един сплотен екип и чрез различни творчески..

публикувано на 21.08.24 в 13:50

Специалисти ще помагат на кандидатите по проект "За по-чист въздух в община Видин"

Ще бъде открит офис за техническа подкрепа  по проект „За по-чист въздух в община Видин“ . Десислава Тодорова , заместник-кмет по европейските политики и инвестиции в Община Видин  ни разказа повече подробности за това какво ще бъде предназначението на новата структура: "Предстои да стартира една от основните дейности по проект..

публикувано на 21.08.24 в 13:20

След сигнал почистиха обществена чешма във Видин

Видинчани се оплакаха от лошото състояние на една от обществените чешми в града. По думите на гражданите водното съоръжение в района на паметника на съпротивата  в Крайдунавския парк е с рушаща се облицовка и в неприветлив вид. Според тях множеството туристи и гости на града не трябва да стават свидетели на подобна гледка и то на такова..

публикувано на 20.08.24 в 15:00

Учители от Мездра обновяват със собствени сили училището си

Мездренски учители успяха със собствен труд да преобразят училището си. Основно училище "Христо Ботев" в Мездра вече има нов интериор, привлекателни и уютни са кабинетите и коридорите, с нови 3D тапети по проект "Обичам моето училище". А химнът на учебното заведение е сложен на фототапет над учителската стая. Така се създава нова и по-добра..

публикувано на 20.08.24 в 14:00

Младежки център – Монтана вече има свое лого

Новосъздаденият Младежки център в Монтана вече има лого.  То е изработено от Бетина Благоева и напълно съответства на целите и идеите на организацията, символизира неподправения младежки дух, енергия и откритост. Кое налага изработването на лого, разказва Александрина Здравкова , образователен съветник и младежки работник към центъра:..

публикувано на 20.08.24 в 13:00