Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Земеделието- преди, сега и след години

Снимка: Колаж Радио ВИДИН



Как се развива земеделието у нас по отношение на стопанства, заетост и производителност? Каква е ролята на финансирането на сектора и трябва ли да има тавани на субсидиите? Какъв е сценарият, по който се развива българското земеделие и кои са предизвикателствата пред сектора?  Ще може ли родното земеделие да отговори на зелените изисквания  и какъв ще е ефектът от позеленяването?

В "Земята, която ни храни" търсим отговорите на тези въпроси с доц. д-р Божидар Иванов, директор на Института по аграрна икономика. Той е ръководител на проекта "Предизвикателства пред българското земеделие и селските райони за прилагането на новата Обща селскостопанска политика". Идеята е да се изследват очакваните промени в селското стопанство на България през годините на прехода.

"Няма как и земеделието също се развива, то е част от икономиката. България, като част от Европейския съюз е част и от общия европейски пазар, който има правила, изисквания, условия, с които всички ние се съобразяваме. Всяка една страна-производител, всяко едно земеделие на отделните страни, трябва да успее да се интегрира и да се впише, и да може да се приспособи към условията на този общ европейски пазар. Земеделието търпи динамика и то се променя в структурата, това което се вижда, че броят на земеделските стопанства относително се променя..."- посочи доц. Иванов.

В началото на миналия век стопанствата са били около 700 000, в момента са около 140 хиляди- налице е окрупняване на стопанствата, повече са инвестициите, по-добро е и финансирането, повишават се и доходите на заетите в сектора. Забелязва се и чувствително намаляване на неизползваните площи. През последните години България се превръща в утвърден производител на маслодайни и зърнени култури, като се нарежда сред най-добрите. В същото време у нас продължава да е проблем добавената стойност в земеделието и не се наблюдава тенденция към повишаването й, коментира доц. Божидар Иванов:

"Трудно българското земеделие успява да се приспособи и да превключи в режим, който да води до по-висока добавена стойност. Добавената стойност се формира от производството на стоки, които имат по-висока степен на преработено усвояване на ресурси и възвръщаемост. Животновъдство, зеленчукопроизводство, овощарство- това са секторите, които не се представят толкова добре- една от причините е недобрата им интеграция в сферата на пазарите, поради липсата на организираност... "

Според експерта, за да се промени това, е необходимо по-добро управление на средствата, които се насочват към земеделието. Стимулите в селското стопанство трябва да доведат до конкурентоспособност на всеки един сектор, защото малките и средните ще постигнат трудно една производителност, която да ги изведе на конкурентния пазар, ако не са обединени и интегрирани...

По отношение на подпомагането на сектора, доц. Божидар Иванов посочи, че средствата са мотивиращ фактор за хората, но е важно подпомагането да бъде свързано с резултата, който се получава. 

"Когато това започне, самите производители ще се приспособят и ще се ориентират в тази посока, именно защото те са рационални, икономически субекти, които се опитват да печелят, да работят, да получават резултат. Така, че те ще следват стимулите, които им се задават и по този начин ще дадат по-добър резултат, от гледна точка на обществото... Подпомагането на площ доведе до повишаване на интереса към земеделие, но днес вече то не е единствено и само за задоволяване на продоволствената сигурност, а е и агробизнес... Земеделието по наши изчисления има около 3-4% дял в икономиката в България, но косвено може да достигне до над 10 % дял. Да не говорим по отношение на работната сила и по отношение на заетостта на домакинствата на селските райони. Там е основен поминък и продължава да бъде основен поминък и това преструктуриране, което се наблюдава е земеделието, тази концентрация и ускорено развитие на определени сектори, в които не се разчита толкова много на работна сила, където има висока механизация, автоматизация, технологизация, в тези селски райони изпитват определени затруднения,  защото намалява, ограничава се достъпа до работа, до реализация, кариера и т.н. Този бизнес модел на земеделието трябва да се съобрази с икономическите реалности, които са..."

Да има или да няма тавани на субсидиите? 

"Когато говорим за публичен ресурс, много е важно как се разпределят тези субсидии. Което означава това да се подобрява производството, да стават по-ефективни, да произвеждат по-качествени неща, но в същото време да има социални ефекти. Когато те са отразени, тези социални ефекти, това което се произвежда, това което се дава, то е отрасъл на производството, тогава субсидиите имат своята положителна роля."

Ако средствата, които се получават като подпомагане, не се използват за инвестиции в земеделието, когато не се разпределят така, че положителният ефект да е не само за малък кръг от хора, тогава таванът на субсидиите би сработил в посока получаване на повече блага за повече хора, иначе не е необходим, коментира доц. Божидар Иванов. 

Ще може ли родното земеделие да отговори на зелените изисквания и какъв ще е ефекта от позеленяването?

“Това е посоката, в която ще се върви в следващите десетилетия. Така или иначе това ще се случи. Положителни са всичките тези инициативи, друг е въпроса дали и как точно да се осъществят, през какви фази ще се премине, тъй като тези срокове, които са зададени, до голяма степен трябва да се оцени и техния ефект.. Българското земеделие ще изпълни зелените изисквания по-лесно, отколкото старите страни членки, които години наред са развивали интензивно земеделие. Това, което се изисква във връзка със зелената сделка, обаче, ще засегне както производителите, така и потребителите- най-малкото заради това, че производството ще се оскъпи. Затова и потребителите трябва да са наясно каква цена трябва да платят. Трябва да се използват и технологии, които да гарантират, че и производството на храна ще продължи, и продоволствената сигурност ще бъде гарантирана. 

Какво ще е земеделието на бъдещето? 

"По-модерно, а зависимостта от земята все повече ще намалява... Именно заради трудностите за намиране на работна ръка толкова много се модернизира и толкова много се механизира земеделието. Не само защото дава по-висока производителност, а и защото няма работна ръка и тя е кът, което пък налага именно това- да се търсят решения, все повече машини да влязат навсякъде и това е решението..."

По-малките земеделски стопанства ще намерят своето място и в бъдеще, ще запазят характера на автентичното земеделие и ще имат своите последователи, казва доц. Божидар Иванов. Според него, с усилени темпове биотехнологииите ще навлизат в земеделието. Като цяло ще просперират онези, които могат да си позволят инвестиции, които ще увеличат рентабилността, възвращаемостта и ефективността на производството, в същото време ще успеят да отговорят на изискванията на зелената икономика- така или иначе към земеделието има очаквания да замърсява по-малко.... Земеделието ще се променя, в него ще има много по-квалифицирани кадри, ще бъде с по-малко ръчен и повече интелектуален труд, отколкото в годините назад. Дали ще е така- предстои да видим.


Чуйте повече в звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Честит празник на телефон 112, който никога не дава заето

Днес, 11 февруари, отбелязваме Европейския ден на телефона за спешни повиквания 112. На днешната дата почитаме усилията, благодарение на които телефонната услуга е ефективна и безпроблемно свързана за всички европейски граждани, като гарантира нашата безопасност. Обявен със Съвместна тристранна декларация на Европейската комисия,..

публикувано на 11.02.25 в 17:05
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче е с две първи отличия в музикален конкурс

Дванайсетокласничката Елена-Стефани Асенова е с две първи отличия "Специални" от участието си в Десетия национален конкурс "Звезден сблъсък" в град Велико Търново. Тя учи в СУ "Свети свети Кирил и Методий" във Видин и участва в съревнованието онлайн. "Това е моето първо участие в "Звезден сблъсък"... Двете категории, които избрах, са..

публикувано на 11.02.25 в 16:10

Читалището в Ново село се готви за празника Трифон Зарезан

На 14 февруари Община Ново село ще отбележи празника Трифон Зарезан . Регионът е известен с лозята си и добрите технологии при винопроизводството. Основен поминък на населението е лозарството, а характерна черта - трудолюбието му.  Ритуалът "Зарязване" ще бъде извършен в новите лозя на братята Петьо и Владимир Петрови - собственици на..

публикувано на 11.02.25 в 15:00

Художници от Монтана откриват изложба за 14 февруари

Изложба "Вино и любов" откриват тази вечер творците от Дружеството на художниците "Тенец" в Монтана . Поводът за събитието е 14 февруари, когато се отбелязват Трифон Зарезан и Свети Валентин. В експозицията се включват 15 художници с 35 произведения, каза един от организаторите Таня Василева :  "За втора година организираме такава..

публикувано на 11.02.25 в 14:00

"Шоколадчетата" от Лом ще изнесат концерти в Испания

Вокално група "Шоколадче" от Лом тръгва на турне в Испания . Децата се определят като музикални посланици на България и родния си град. Те ще представят музикалното и фолклорно богатство пред българските общности в чужбина. Какво включва програмата на малките певци разказва музикалният им ръководител Росица Кръстева : "Това е изключително..

публикувано на 11.02.25 в 13:00

Каменоделецът Въто Цолов е дарил паметник и параклис на село Кален

Кален е едно от най-малките села в Община Мездра, но жителите му могат да се гордеят с две придобивки, построени през последните две десетилетия.                                                   На 17. 06. 2006 в село Кален, Община Мездра е открит войнишки паметник - дарение от Въто Цолов Вътов /каменоделец/. Паметникът е висок 5 метра и е направен в..

публикувано на 11.02.25 в 08:37

Нутрициолог: Медът е най-доброто лекарство от природата

Пчелният мед е един от най-древните натурални продукти. Използван е от векове както за храна, така и за лекарство. Това каза  специалистът по хранене Пламена Антонова и обясни, че пчелният мед съдържа много полезни вещества, които го правят изключително полезен.  "Медът съдържа изключително много аминокиселини, някъде около 18, около 27..

публикувано на 10.02.25 в 17:51