Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ресторантьори в стачна готовност- за какво настояват от бранша?

Снимка: Радио Видин

До края на седмицата ще стане ясно дали ресторантьорите в България ще започнат национални стачни действия, това заявиха преди дни от Българската асоциация на заведенията (БАЗ). Председателят Ричард Алибегов показа сметка за ток на ресторант за декември в размер на 33 763 лв., признавайки, че преди това тя е възлизала на 8000 лв. Той обясни, че ресторантьорите са в стачна готовност откакто в смолянска област бяха затворени баровете и нощните клубове. Според него заради високата заболеваемост, тежестта отново пада върху сектора. Ричард Алибегов упрекна управляващите, че вземат решения без да се допитат до засегнатите браншове. 

За какво настояват спешно от Българската асоциация на заведенията? Според председателят на БАЗ, спадът в оборота на бизнеса е 40%. Мерките са същите, но малко променени. Например това, че само в случай на локдаун бизнесът получава 20% от оборота, но не повече от 100 000 лева. Първите три месеца от миналата година не работихме, а мерките не са направени както трябва и не са обсъдени с бизнеса, подчертаха от бранша. Спазвахме правилата, но при въвеждането на зеления сертификат, хората се разочароваха, обясни Ричард Алибегов. Според него зеленият сертификат трябваше да бъде разширен и да важи за всички:

"Предстоят преговори и ако не получим това, което се полага на бранша като цяло, тогава няма да имаме друга опция освен да излезем на протест. Виждате какво се случва, виждате как в парламента мнозинството гласува "против" помощ за бизнеса за тока и то не само за нашия бизнес, а за целия бизнес в България. Ние ще искаме отговори на тези въпроси тази седмица и ако не ги получим, то просто няма да имаме друга опция. Сметките са непосилни, работата е намаляла страшно много и явно сме на прага на пореден локдаун. Най- вероятно голяма част от бранша няма да може да кандидатства по мерките, които бяха обявени от правителството, тъй като те отново не са обсъдени с бранша и с работодателските организации. На правителството методиката на тези мерки изобщо не им е ясна."

Има ли политически оттенък в евентуалния нов протест на ресторантьорите у нас?

"Не разбирам къде има място политическият оттенък тук, при положение, че ние не можем да си платим сметките за ток и се чудим кое по-напред да платим- заплати ли, наем ли. Тук политиката няма място. Нас не ни интересува кой е политик- ние имаме определени искания и държавата, когато тръгне да предприема действия срещу даден бранш, тя трябва да компенсира подобаващо този бранш"- обясни Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

Наталия Бърборска е хотелиер и ресторантьор в община Вършец. Пагубно се отразяват зеленият сертификат и високите цени на тока върху бизнеса ѝ. Нейните обекти не работят още от октомври 2021 година:

"Никак не можем да се справим, аз съм затворила бизнеса още от октомври- и хотелът и ресторантът в момента не работят. Няма как- 500 лв. на ден са минимум разходите за отопление. При 150-200 лв. оборот- как се оцелява? Не може да се оцелее. Предпочетох да затворя, защото това е по- малкото зло. Имаме някакъв ресурс от летните месеци, но като го изчерпим и какво? Държавата едно нещо не може да осъзнае в случая- дадоха пари на пенсионерите, но ние сме тия, които внасяме осигуровки и ние в момента не работим, което значи, че няма да внесем осигуровки и хората ще отидат на борсата. Държавата пак ще трябва да им плати. Аз освободих около 15-20 души"- каза Наталия Бърборска.

Светослава Йорданова е собственик на ресторант в Монтана. Новите сметки за електроенергия също са непосилни за нейния бизнес. 

"Започваме на ръба на фалита в началото на годината. Сметките ни за ток са скочили в сравнение със същия месец през миналата година повече от три пъти. Над 3500 лв. е сметката ми за ток и ни ограничават със сертификатите, като се има предвид, че в Монтана и в Северозападна България е най- нисък процентът на ваксинация на населението. Можете да си представите колко работа имаме... Със сигурност няма да има мерки, помощ, тъй че със сигурност ще се видим на протеста"- подчерта Светослава Йорданова.

Борислав Георгиев е собственик на заведение в Лом, но има по-различно мнение относно евентуалните протестни действия от страна на ресторантьорския бранш.

"Засега работим, не сме затваряли. Да, по- високи са сметките, не че се примиряваме, но това си е пазарна ситуация, няма как. Пандемията доста промени нещата. Очаквам оттук-нататък нещата да се стабилизират, а не да продължават така... Според мен, ако имаш акъл и имаш виждане и начин на управление на дадено заведение или каквото и да е- ти ще оцелееш. Проблемът е в хората, а не в работата, не в парите. Дали ще плащам 1000, 2000 или 3000 лв. сметка няма никакво значение, ако има хора"- смята Борислав Георгиев.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Плешивец - трудолюбиви хора и желание за по-добър живот

Екипът на радио Видин е в село Плешивец, община Ружинци, област Видин. К расиво селце, разположено в полупланински терен, с красиви и здрави къщи, големи дворове, чист и подреден площад. В селото работи уютен и много добре снабден магазин, в който местните хора могат да поседнат на приказка и да обсъдят това, което ги вълнува. Собствениците са..

публикувано на 25.07.25 в 12:50

"Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора..."

" Заклевам се пред нашето отечество България, че ще изпълнявам точно длъжността си ": крилатите думи на личността, която и до днес не спира да вълнува и да вдъхновява .  Преди 188 години е роден най-великият син на нашата страна .  Самоотвержен и горд, спокоен и неуморим, най-деятелният българин е емблемата на всичко онова, което..

публикувано на 24.07.25 в 10:00

600 евро минимална заплата обещават управляващите - изпълнимо ли е?

Ако се запази сегашният механизъм за определяне на минималната работна заплата (МРЗ), за следващата година тя ще бъде около 1200 лв. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Борислав Гуцанов относно транспонирането на Директивата за адекватни минимални работни заплати в ЕС и механизъма за минималната работна заплата у нас. Той..

публикувано на 23.07.25 в 10:45

Нови промени в ЗДвП, а в Северозапада - дупки, пропадания, буйна растителност, некачествени ремонти

Народното събрание гласува нови промени в Закона за движение по пътищата. Част от тях предвиждат камерите на националната тол-система да отчитат средна скорост на движение и да включат общинските камери в битката с пътния травматизъм. Новите текстове включват по-високи глоби, като целта е да се намали броят на пътните инциденти. Заради липса на..

публикувано на 22.07.25 в 13:05

Знаем ли какво слагаме на трапезата си?

Всяко домакинство усеща инфлацията най-осезаемо при пазаруване на продукти като хляб, сирене, масло и колбаси. Това са така наречените продукти от малката потребителска кошница, които всеки от нас купува ежедневно. Именно те обаче все по-често стават обект на нелоялни търговски практики и фалшификации.  Растителни мазнини вместо мляко в..

публикувано на 21.07.25 в 11:32

Жители на село Медовница: Искаме помощ- пътят е опасен!

Екипът на радио Видин е в село Мѐдовница, община Димово. Селото е на около 50 км от Видин. Потегляме по новата магистрала, но тъкмо когато сме се настроили да пътуваме удобно,  отбиваме по старото трасе на Е-79  и започваме да криволичим по тесния и изпълнен със завои път Скомля - Медовница.  По пътя върволицата от тирове е безкрайна и меко казана..

публикувано на 18.07.25 в 12:05
Владислав Панев

Владислав Панев: Събитията днес навяват спомен за 2020 година

Обвинения в корупция, арести и обиски: политическите нюанси, които изпълват горещото лято, напомнящо повече на раздираната от скандали 2020 година, отколкото на променила се България след серията от големи протести преди години.  От коалицията Продължаваме промяната-Демократична България подготвят вот на недоверие през септември, който да очертае..

публикувано на 17.07.25 в 10:00