Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Електронизацията ще сложи край на сивите практики

Красимир Георгиев: Българинът се разтапя от удоволствие, когато чуе за полигони и Тодор Живков

Нивото на обучение на шофьорите е под нулата, но държавата остава равнодушна

Снимка: в-к "24 часа"


"Идеята на новото правителство аз я приветствам, само че пак тръгваме от покрива към първия етаж, макар че обикновено се върви обратно. Българинът се разтапя от удоволствие, когато чуе за полигони и Тодор Живков. На полигон по време на шофьорския курс няма какво да се научи. Учи се, когато е в истинска обстановка. Иначе свикваме между колчета и линии. След това, когато трябва да паркираме пред блока - не можем. Не би било лошо, ако една година - първата след придобиване на правоспособност, младите водачи минат обучение при специални ситуации - занасяне на автомобила, аквапланинг, внезапно спиране за запазване на пешеходец, изобщо екстремно шофиране. За да стигнем до този момент, първо трябва да си оправим къщичката с обучението за придобиване на правоспособност, а там е страшно", каза в "Посоките на делника" Красимир Георгиев, председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите (АКАБ) в България.

Според думите му е нужна спешна реформа в обучението на бъдещите шофьори. 

"Положението е тежко. Контролът тотално липсва. Смятам, че има симбиоза между някои служители от ДАИ и тези, които правят некачественото обучение. И двете страни имат собствен интерес - един зле подготвен курсист се нуждае от помощ на изпита, а тази помощ не е без пари. Нещата са много занемарени, изоставени. Не само, че трябва да се тръгне от нулата, нивото е под нулата. Краските са много черни, но е така. Готов съм с вашата медия да направим експеримент и ще видите, че всичко, което казвам, е така."

За да се изсветли браншът, се изисква дигитализация на контрола на обучението на водачи, обясни Георгиев.


"Докато има физически контрол, ще има и пари под масата. Дори да дадат 10 000 лева заплата на контролните органи, пак ще взимат под масата. Знаем поговорката за шопа: "И пет стотинки да стане бензинът, пак ще крадна". Единствената причина да не се въвежда електронизация на контрола - заинтересоваността на администрацията да няма такъв."


Електронизацията няма разумна алтернатива, въпреки яростното противопоставяне на сивия сектор, посочи експертът.


"Голям, много голям, изключително голям проблем. И в момента продължава старата практика - бой по редовните фирми, ревизии, проверки по тези, регистрирани по ДДС, имащи данъчни декларации, плащащи заплати и осигуровки. Явно държавата иска всички да бъдат в сивия сектор. Ако се продължава така към малкото останали светли фирми, то ще ги закрием.

Задължително обучение по пътна безопасност от детската градина, ревизия на листовките и създаване на нови 28 полигона за обучение на шофьори - това са част от промените в сектор "Транспорт", заложени в коалиционното споразумение на депутатите от четворната коалиция.


"Колкото и да се усъвършенства подготовката не само на бъдещите шофьори, а и на действащите, никога не е излишно. Съотношението между промените на пътя и адекватната подготовка и умения на водачите не е никак в полза на водачите. Непрекъснато се строят нови магистрали, съоръжения, има автомобили със съвременни системи. Средната скорост на движение ще се покачва. Нивото на водачите, нивото на подготовката, обаче не само че не се качва, а намалява. Подготовката и изпитите се нуждаят от много голяма промяна, изключително голяма промяна. Всичко трябва да се пипне. 2008 година, когато се създадоха учебните центрове, беше последната промяна. Идеята беше добра, но ако държавата си беше наложила това, което беше написала в нормативната база, сега нямаше да има проблем. На книга обаче това беше сборище на инструктори с техните автомобили и всеки си работеше така както иска - собствена методика, собствена документация, автомобил, контрол над обучението".

Статистическите данни показват, че България и Румъния делят водещото място по брой на загиналите по пътищата в Европейския съюз.

"За миналата година убитите са повече, отколкото през предишната. За тази, не че искам да бъда лош пророк, но ще бъдат повече, отколкото за 2021 година. Изпадаме в ужас, когато от епидемията умират 500 човека, но когато умират по 1000 на пътя - седим и гледаме равнодушно".

Държавата да преустанови обучението за инструктори, призова той.

"Листовките са проблем. Говорим го от години, обаче си остава. От друга страна, не е решаващ проблем. Има въпроси, които се назубрят от курсистите, след месец - никой не си ги спомня или знае тези неща. Аз смятам, че държавата трябва да помисли да ревизира, да преустанови обучението за инструктори. То липсва, само на книга е. Хората, които обучават инструкторите, нямат нищо общо с тази работа, не разбират нищо от това, обучават ги обаче и им дават дипломи. Тези хора никой не ги задължава поне няколко години да минат през утвърдени школи, да съберат опит, да понаучат това, което не са, а тогава вече да започнат да мислят за собствен бизнес. Още не са се сдобили с диплома, но вече са сложили на собствената кола педали. Няма никой, който да ги наблюдава. Нататък е свободен флуид и прави каквото си пожелае. Държавата остава безучастна, защото започват едни финансови взаимоотношения и тя потрива доволно ръце в лицето на своите служители".

Изпълнителният директор на Асоциацията е убеден, че с въвеждането на електронната система, която да контролира и отчита правилното подаване на курса, ще има рязък скок в качеството на обучението.

"Разбира се, че сме отворени за разговори с властта. Готови сме на всичко, което ще допринесе за подобряването подготовката за излизането на по-качествени шофьори. Аз гарантирам, че това ще доведе до намаляване броя на убитите. Основният голям проблем във всяко едно начинание е човекът. Не случайно системата е човек-път-автомобил. Човекът е на първо място, защото е най-важният фактор от тази система. Всякакви други пропуски, недостатъци, ако човекът със своето поведение, знаене и можене, предприеме правилните действия, то ще се избегне съответното ПТП. Една електронна система - тя е програмирана, не може да променя поведението си. Човекът обаче така е създаден, че ако знае и може, може да взима различни решения, за да преодолява проблемите. Един добре подготвен водач на пътя е в състояние да компенсира и недостатъците на пътя, и тези на автомобила".

Разговороът с Красимир Георгиев можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Минималната работна заплата се повишава - ще има ли пари за работещите българи

От 1 януари 2025 г. минималната работна заплата у нас трябва да се повиши с 15% и вече да е 1078 лв. Според действащите в момента текстове от Кодекса за социално осигуряване минималното възнаграждение трябва да бъде в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на..

публикувано на 21.08.24 в 10:45

Има ли край политическата криза?

Все по-сложна става политическата ситуация у нас, криза се задълбочава, а изход засега не се вижда. Освен че парламентът не успя да излъчи редовно правителство, се оказва, че дори и служебно не може да бъде назначено безпрепятствено. Датата на новите предсрочни парламентарни избори не е ясна, след като вчера президентът Радев отказа да приеме..

публикувано на 20.08.24 в 13:32

Какви са последствията от горските пожари

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна-членка на Европейския съюз от началото на 2024 година. Това сочат данни на Европейската система за горски пожари, базирани на спътникови изображения. Близо 400 хиляди декара българска гора вече са изпепелени от огъня през тази година при средни за страната в периода 2006-2023 около 10 хиляди..

публикувано на 19.08.24 в 14:55

Промени в Закона за горите предлагат от "Възраждане"

"Възраждане" предлагат промени в Закона за горите. С промените ще бъде затворена "вратичка", с която общините могат да продадат изгорели гори за изграждане на фотоволтаични системи.  " Тази година, 2024-а, е рекордна и по отношение брой възникнали горски пожари и по отношение на площ изгорели гори. Предполагам, както и Вие така и ние срещаме..

публикувано на 19.08.24 в 14:52

Ясен: Малкото село с големите хора

В рубриката "Добро утро, кмете" днес ви отвеждаме във видинското село Ясен . То се намира в община Ново село и е на 15 километра от областния град. Вчера жителите на селото отбелязаха своя храмов празник - Успение на света Богородица с тържествена литургия, беше отслужен и курбан за здраве, традицията за който е възобновена от местното..

публикувано на 16.08.24 в 13:21

Обратното броене за Йоана Георгиева към Игрите в Лос Анджелис вече започна

България записа най-доброто си представяне на Олимпийски игри през новото столетие със спечелените три златни, един сребърен и три бронзови отличия в Париж. Страната ни се нареди на 26-о място по отличия сред 206-е участнички в най-голямото спортно събитие на планетата.  На Игрите в Париж имаше и видинско участие. Единствената представителка на..

публикувано на 15.08.24 в 12:47

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45