Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Време за книги" с препоръката на Регионална библиотека Видин

"Миша" - романът с много живот

Снимка: Радио Видин

Във "Време за книги", с препоръката на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" - Видин, Валентина Вълчева представя романа "Миша", в който по думите ѝ има по много от всичко. Ето и подробностите: 


Млада, красива, свободна, забавна, финансово независима, със собствено жилище и с непреодолимо желание да разбива стереотипи…


Не, не е обява – не скачайте към телефона! Можете обаче да отскочите до книжарницата, защото това е "Миша", а "Миша" е дебютният роман на прелестната Надя Брайт, който излезе от печат през 2021 г.


Твърде вероятно е да познавате Надя в другото ѝ амплоа – като кралицата на стендъп комедията. Талантът ѝ на остроумен комедиант, за който няма теми-табу, миналата година блесна и в риалити формата "България търси талант", където Надя достигна до грандиозния полуфинал.


"Миша" на Надя обаче е всичко друго, но не и дамско четиво. Не че не е и това, но е и много повече. "Миша" разказва сериозна история, в която няма нищо комедийно. Това е роман за свободата. За смелостта. За порастването и съпътстващите го болки на растежа – повече душевни, отколкото физически. За необходимостта да доказваш себе си… пред себе си. Е, и пред другите, де, или поне пред онези, които си заслужават усилието, но преди всичко пред себе си. Да се докажеш пред себе си е най-трудното предизвикателство, в което мнозина се провалят.


В този роман има от всичко… по много. Има блясък, има стил, има страстен секс, но и още по-страстна любов, има пари, международни бизнес-интереси, колебания, страхове, пътувания, нови технологии и светло бъдеще… Има счупени семейни отношения, които чакат да бъдат поправени. Има и тъмно минало. Има и родна действителност. Има много съвременни реалности, с които може и да не сме свикнали, но на тях не им пука от това – тук са, има ги.


В "Миша" има живот. Твърде много живот! Живот, който на пръв поглед е бляскав и безоблачен, подчинен на правенето на пари и преследването на скъпи удоволствия, недостижим за средностатистическия работещ човек. Но дали все пак там няма и много от онова, което всеки от нас преживява или е преживял или е можело да преживее, независимо от цифрите в банковата ни сметка? Истината е, че това е една много човешка, много истинска история. Главната героиня Миша твърде често предизвиква и провокира с думи и действия, сякаш за да изпробва границите ти, а интуицията ѝ я води точно към онези кътчета в душата ти, където има нещо за поправяне. За да го поправи.


В България няма точна статистика за жертвите на домашно насилие, но не е и необходима, за да знаем (колкото и на някои хора да не им се иска да го признаят), че жертвите са много. Ужасяващо много. И те не са само долу, в низините, в маргинализираните, нискообразовани и обречени на наследствена бедност прослойки. Те са навсякъде. И чакат някой да им протегне ръка. Много от тях всъщност вече дори не чакат – примирили са се.


Миша обаче не е. Тя е жена, която не си затваря очите, не мълчи, не търпи. Вече! Страхува се, но по различен начин. Страхува се като войник, избрал да жертва всичко за каузата си. И ако имате душа да чуете посланието ѝ, ще разберете, че този роман е много повече от онова, което мислите за него. Много повече от онова, което самият той претендира. Той е споделяне, а споделянето е крачка първа към себе си за онзи, които някой друг се е опитал да счупи – физически, психически, душевно.


Домашното насилие всъщност не е водещата тема в тази история, но някак си неговият отпечатък белязва всичко в нея. Звучи обезпокоително познато, сякаш се случва у нас или у съседите. Кара те да се заслушваш вечер в шумовете, долитащи през стените. Да се разпознаеш в героите. И е много важно в кой от тях ще се откриеш, чие послание ще стигне първо до теб, кой от тях разказва твоята история.


А иначе… иначе да – водещата тема, разбира се, е любовта. Онова вечно търсене, поривът, който ни движи напред и който в крайна сметка лекува най-дълбоките рани. Онези, които не се виждат, но болят най-силно и най-дълго.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Започна лятното училище по народно пеене

За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова.  Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

ПАГ "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина е с обновена сграда

Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности.  Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..

публикувано на 16.07.24 в 12:00
Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина

Кога скърцането със зъби е проблем

Скърцането със зъби се получава във всички възрастови групи, но ако при децата е нещо нормално, то при възрастните може да е проблем. Това каза лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни с какво е свързано то в различните възрастови групи.  "При децата от 1 до 2,5-3 години скърцането със зъби е нещо нормално, ако родителите го..

публикувано на 16.07.24 в 09:50

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

обновено на 16.07.24 в 09:47