Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинска танцова школа с призови награди от престижен конкурс

Снимка: Танцова школа Суинг



Видинската танцова школа за модерен балет "Swing" завоюва 1 златен и един сребърен медал на Първия танцов фестивал Sundance festival в Сандански. Той се проведе на 2 април и посрещна над 800 танцьори от 10 танцови стила. Спортната зала в града се превърна в сцена за 39 клуба и школи за танци от цяла България и над 230 танцови изпълнения. За видинската школа това е първата изява с конкурсен характер, сподели за радио Видин танцовият ръководител Елена Венелинова:


"Вече две години се подготвяме за този момент и дойде времето, в което аз реших, че те ще могат да донесат дори някой медал на нашата школа. Вярвам в тях и затова ги пуснах. Момичетата взеха едно второ място, сребърен медал и едно първо място. Взехме купата в нашата възрастова категория, която беше мaлка група от 9 до 12 години в нашия стил "contemporary modern". Конкуренцията беше голяма и доста на ниво. Някои от съставите бяха от София, Бургас, Сандански, Варна и още много други градове, също така ни журира всеизвестната Маша Илиева, която е прима балерината на България и за мен беше чест, че точно тя ни оцени на това високо ниво." 


Спечелените награди Елена приема като признание не само за танцовата школа, а и за Видин въобще. По думите ѝ купите и медалите могат да се поставят наравно с това танцовите общества да разберат, че и във Видин вече има школа от този тип, която въпреки малкото си стаж, застава рамо до рамо с други затвърдени такива. Елена Венелинова е убедена, че школата ще продължи своето развитие, като и в бъдеще ще залага на иновации, креативност и уникалност и дава сериозна заявка за още бъдещи успехи: 

"От тук нататък ни предстоят все повече такива участия и изяви. Имам планове за още няколко места, които да посетим преди началото на лятото, но това ще го оставя в тайна и когато дойде моментът ще го обявя."

Адреналинът от участието в танцовия фестивал не подминава и момичетата от съставите на видинската школа. За радио Видин те описаха емоцията от представянето си само с една дума.

"Блестящо... Притеснена... Уникално... Весело... Щастлива... Великолепно... Емоционално... Невероятно... Развълнувана... Върхът."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Заводът на

Липсва официално уведомление за затварянето на завода за кабелни комплекти в Мездра

В Бюрото по труда в Мездра не е постъпила официална информация за затваряне на завода за кабелни комплекти в града. Работодателят е длъжен поне 30 дни предварително да информира институцията за намерението си, в противен случай може да бъде санкциониран от Инспекцията по труда. Това каза директорът на Бюрото по труда Владимир Петков и поясни, че е..

публикувано на 19.09.24 в 15:36

С какво привлича туристи пещера Леденика

На 17 септември се навършиха 63 години от влизането на първата посетителска група в природния феномен "Леденика". През годините пещерата е впечатлила стотици хиляди туристи. Освен с уникални образувания, тя разполага и с място за провеждане на концерти и спектакли. Пещерата е отворена за посещения през цялата година, каза Христо Христов-..

публикувано на 19.09.24 в 15:19

Доброволци почистиха туристическа пътека на връх Бабин нос

Доброволци разчистиха паднали клони и дървета по екопътека в участъка между Бабин нос и Студен кладенец, това е маршрутът "Връшка чука - Ком", който е естественото продължение на "Ком - Емине". Инициативата е на групата "Торлакия" - това е неформална група от доброволци, чиято обща цел е развитието на туристическия маршрут "Връшка чука - Ком" и..

публикувано на 19.09.24 в 15:00

Учредиха туристическо дружество в Мездра

Туристическо дружество "Искър - Мездра" беше учредено в железничарския град. Негови учредители станаха 14 активни туристи . Сред тях е доайенът на местното туристическо движение Борислав Леонкев . Искаме да си върнем дружеството, каквото е било преди промените, каза той. "Това го говорим от отдавна, защото нашето дружество има славни..

публикувано на 19.09.24 в 14:56

Деца отбелязаха Европейската седмица на мобилността във Видин

По повод Европейската седмица на мобилността , която се провежда всяка година от 16-и до 22 септември , децата от ДГ "Арабела" във Видин за четвърта поредна година участваха в инициатива, съвместно със служители на Областната дирекция на МВР.  Проявата е част от програмата по повод Дните на безопасността на пътя, организирани от..

публикувано на 19.09.24 в 14:17

Търси се решение на проблема с електрическите тротинетки във Видин

Броят на електрическите тротинетки, които се използват като средство за придвижване във Видин се увеличава. Проблемът е, че често на тях се возят повече от един човек, управляват се от деца, водачите не се съобразяват с пешеходците и другите участници в движението, карат ги на пешеходни зони. Всичко това води до риск от сериозни инциденти. Главен..

публикувано на 19.09.24 в 14:00

Изложба във Видин ще разкаже историята на еврейско момиче

Изложба, разказваща историята на едно еврейско момиче, принудено заедно с родителите си да се укрива, за да избегне преследването от националсоциалистическия режим в Германия, ще бъде открита във Видин . "Сузи, внучката от къща № 4 и времето на скритите еврейски звезди" е създадена по едноименната графична новела на художника и учител в училище..

публикувано на 19.09.24 в 13:29