Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкурс за есе по филм за Ботев

Автор:
Снимка: Фейсбук "БОТЕВ - игрален филм"

Конкурс за есе, на тема "Моят Ботев във филма Ботев", обяви режисьорът на филма Максим Генчев. Това е вторият филм на историческа тематика на режисьора, свързан с конкретен образ, след филма за Левски. Ролята на Христо Ботев изпълнява младият актьор Деян Жеков. Премиерата на филма бе на 3 март. 


Филмът се приема прекрасно от учениците, каза за Радио Видин режисьорът с видински корени Максим Генчев и обясни как се е родила идеята за конкурса, какви са условията за участие, до кога и как може да се участва:


"Тази идея се породи спонтанно, тъй като се оказа, че най-въодушевения ни таргет са учениците. Учениците след прожекции излизат толкова вдъхновени - пеят песни, имам предвид 5.,7. клас, дори 4-ти. Тази възраст, която най-неочаквано за нас, се оказа изненадващо активна. Аз питах едно от хлапетата - един Валери, 5. клас - Валери, понеже най-силно викаш, можеш ли да кажеш нещо с малко думи. Той вика "Може ли с три думи", казвам - Да, и той казва "Аз съм Ботев" и това породи у мен идеята. Тъй като учителите по история са много впечатлени, че след прожекция следващите уроци по история са много оживени. Има комуникация между учител и между ученици на тема Ботев. Задават се много въпроси, децата много внимателно и подробно помнят филма и конкретно задават въпроси. Това ни подтикна мен и Деси Ковачева, продуцента на филма, да предложим създаването на такава една поредица от есета. Като най-интересните ще бъдат наградени с диск с филма, за рождения ден на Ботев на 6 януари". 

Правилата за писане на есе не са най-важното нещо в този конкурс. Тук важна е споделената емоция и личното усещане на всеки за това как е видял Ботев във филма "Ботев", обясни още Максим Генчев.

"Това е конкурс без правила. Това е едно вдъхновено отношение, съпоставка между моята представа за Ботев и филма "Ботев". За да напишеш такова съчинение или есе, трябва да си видял филма. Учениците могат да кандидатстват до 6 януари, като изпратят есетата на страницата на филма "Ботев - игрален филм". Най-интересните ще бъдат публикувани и ще бъдат достояние на всички хора".

Максим Генчев и продуцента ще определят кои са най-добрите есета, като нарочно не е избрано специализирано жури, защото то ще започне да се захваща за най-малките правописни грешки и стилистическа подредба на формата есе, обясни още Генчев, като допълни, че тяхната идея е ценната мисъл и споделената емоция в посока Ботев.

"Досега няма нито един негативен коментар. Възрастните хора пишат на нашата страница, че са плакали. Той филма е тъжен - там е раздялата на Ботев с Венета, смъртта му, много емоционален е филма и хората масово го харесват. Аз направих този филм, за този Ботев, който хората познават и искат да видят. Не съм правил някакви режисьорски прочити, които да смайват", казва режисьорът.

Видинската ученичка Елеонора Филипова, която се снима и в малка роля във филма, споделя, че след като е изгледала премиерата във Видин, нейния Ботев е въздействащ и справедлив образ, жадувал свободата на България:

"Ботев е борец за свобода, поет, революционер. Като личност той е въздействащ образ, той е справедлив, жадувал е свободата на България - това личи от произведенията му. Той е искал да се изпълни всичко, което е казал в името на свободата на България. Същевременно той е скромен. Обичал е Венета и дъщеря си Иванка, той дори се сбогувал с жена си и децата си, преди да тръгне към пътя на свободата. Той е оставил любовта на живота си в името на свободата на България. Той даже е преподавал и е казал, че ако се освободи България, тогава той ще започне да преподава в училищата. Мечтата му е била да бъде учител. Обстоятелствата са го принудили  да бъде революционер, но той не е искал, но отговорността го е накарала да бъде такъв".


Актьорът Деян Жеков, който изпълнява ролята на Ботев във филма, влезе много добре в образа, доста добре го направи и доста въздействащо, все едно Ботев е пред очите ми, а не самия актьор, разказа Елеонора Филипова за играта на Деян Жеков. 

"Може би трябва да се стремим да сме като Ботев, но не можем да бъдем него, той е индивидуална личност и не можем всички да бъдем точно като него, но можем да се опитаме. Той е бил изключително отговорен и смел, за да убеди другите да тръгнат с него. Той наистина не умира - остава да живее в сърцата на всички българи", сподели още от впечатленията си за Ботев Елеонора Филипова.


Всички желаещи да участват в конкурса могат да изпращат своята представа за Ботев във филма "Ботев" на фейсбук страницата на филма - БОТЕВ - игрален филм до 6 януари. Идеята на режисьора Максим Генчев е да изгледаме филма и след това да напишем есето на база представата ни за Ботев от филма "Ботев", а не да използваме общата си представа за него.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Колко ще ни струва да изпратим първокласник на училище?

Подготовката на първокласник за учебната година е важен, но и скъп процес. Всяка есен семействата се сблъскват с предизвикателството да осигурят всичко необходими за детето си. Родителите обикновено търсят баланса между качеството и цената, за да гарантират, че децата им ще разполагат с всички нужни материали, без това да представлява..

публикувано на 12.09.24 в 17:10

Ангелина Младенова - за учителската професия преди и сега

В навечерието на първия учебен ден в "Думата имат старейшините" гостува 86-годишната Ангелина Младенова, която е била начален учител в училище "Любен Каравелов" във Видин.  Тя е от белослатинското село Попица, но след като се омъжва се мести във видинското село Ивановци, където я намираме и днес. За себе си Ангелина Младенова казва, че е имала..

публикувано на 12.09.24 в 16:50
село Върбешница, община Мездра

Есенно почистване предстои в село Върбешница

В мездренското село Върбешница няма незаконни сметища. Причината- кметът Магдалена Динкова обикаля селото и когато види, че някъде се чисти или се ремонтират къщите, казва на хората какъв е редът за изхвърляне на отпадъците и контролира дали се спазва начинът на изхвърлянето им. Преди 3-4 години нерегламентираното сметище било изчистено. "И..

публикувано на 12.09.24 в 16:24
Боклук - илюстративна снимка

Има ли решение на проблема с незаконните сметища

Проблемът с незаконните битови и строителни сметища е изключително голям, за разлика от други населени места в страната, това установява  народният представител Петър Петров,  след като започва да обикаля област Монтана, от която е избран. "Стигало се е дотам, че се образуват незаконни сметища с години и те се виждат даже от сателитни..

публикувано на 12.09.24 в 15:10

Занаятчия продължава да вдъхва живот на старо училище в Монтанско

В Център за изкуство, занаяти и етнография е превърнато старото и отдавна нефункциниращо училище в село Меляне, община Георги Дамяново. Инициативата е на Чавдар Антов, художник, дърворезбар, с когото сме ви срещали и преди. Благодарение на дългогодишните му грижи сградата на учебното заведение е спасена от разруха, каквато е съдбата на много..

публикувано на 12.09.24 в 14:00

Сборникът от разкази "Жени без мъже" на Анелия Гешева от Видин

"Близостта ражда презрение… и деца!" Не помня кой го беше казал, но е онова, за което първо се сетих, докато четях разказите от сборника „Жени без мъже“ на Анелия Гешева. А какво се ражда след презрението – когато една жена избере да остане само със себе си? Когато изгуби или съвсем умишлено пререже всички връзки? Раждат се истории, пълни..

публикувано на 12.09.24 в 13:52
Васил Желев и Филип Донков

Филип и Васил: Всеки млад човек трябва да знае поне една българска песен

Българската музика играе важна роля в живота на младите хора. Тя предоставя платформа за самоизразяване, идентификация и социална ангажираност. Въпреки влиянието на чуждестранната музика и глобалните тенденции, българската сцена е успяла да създаде собствено звучене и да стане част от културния живот на новото поколение, част от което са Филип Донков..

публикувано на 12.09.24 в 13:46