Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мускулно-скелетните смущения- проблем номер едно на работното място

Снимка: Радио Видин

Може да се предположи, че 2/3 от работещите в България имат някакви проблеми с мускулно-скелетни смущения в резултат на извършваната от тях трудова дейност. Това каза Дина Христова от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" по повод предприетата от институцията Национална кампания за превенцията на мускулно-скелетните смущения на работното място. Акцентът ще бъде върху инспекционната дейност и прилагането на превантивни мерки за ограничаване разпространението на този вид смущения.

"Можем да направим извод, че 2/3 от работещите страдат от такива проблеми, ако се базираме на данните, които колегите от Националния осигурителен институт /НОИ/ извеждат, когато анализират резултатите от тяхната програма за профилактика. Знаете, че НОИ осигурява възможност на работещи лица да използват тази програма и да посещават различни санаториуми, за да се възстановят или да се рехабилитират от такива проблеми. Според резултатите на колегите почти 70% от всички, включили се в програмата, и това са ежегодни данни, са се включили заради проблеми с опорно-двигателния апарат, а мускулно-скелетните смущения най-често водят до заболявания, свързани именно с него...", каза Дина Христова. 

Рисковите фактори за появата на тези проблеми са различни - от уморителните и болезнени положения на тялото, носенето или местенето на тежки товари, до еднообразните движения. Те съществуват както в производството, така и в офиса. Най-често са засегнати вратът, раменете, шията, долната част на гърба, коленете, китките и пръстите. Риск от мускулно-скелетни смущения съществува във всички сектори.

"Това е риск, който е както в работата с тежести и в производството, така дори и в офиса, където пък рискова е постоянно седящата поза и тя също води до подобни смущения, затова и заболяванията с тях са толкова разпространени, защото наистина всеки тип работа крие някакъв риск - и монотонната работа, и постоянно седящата поза, и работата с тежести, и работата, която изисква въртеливи движения, всички, всички дейности крият в себе си подобни рискове", обясни Христова.

Какво могат да направят работодателите, за да намалят рисковете от мускулно-скелетни смущения?

"При възможност да сменят типа работа, тоест ако един касиер в магазин постоянно маркира с една ръка стоки, добре е след някакъв период от време да бъде преместен, за да извършва друга работа, която ще създаде разнообразие в движенията му. Когато говорим за работа в офиса, могат да се предвидят почивки, когато работещите да изпълняват такъв тип упражнения, каквито в материалите на Европейската агенция по здраве и безопасност при работа са дадени като идеи. Разбира се, много е важно ергономичното оборудване - столовете, които се използват..."

Какви са препоръките към работещите, които трябва да свършат своите служебни задължения и да се предпазят от рисковете?

"Нека да се съобразяват с това, ако работят офиса, да използват възможностите да станат от мястото, да променят позата, да се разходят. Ако могат да редуват задачите, които са им възложени, по начин, който да им позволява промяна на позите на движенията, за да минимизират този риск. Винаги съм смятала, че никой не може по-добре от нас да пази живота и здравето ни на работа. Така че е много важно работодателите да осъзнаят, че хората са най-важният капитал и всяка инвестиция в тяхното здраве е печалба, защото ще предотврати загуба на работни дни от заболяванията на техните работници и служители. А работещите нека много да внимават и да спазват правилата за безопасност."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хартията "цъфти" в правилните ръце

В свят, където технологиите и масовото производство доминират, има хора, които намират красота и смисъл в най-обикновените неща. Един от тях е  Силвия   Цанкова от  Видин . Тя е майстор в това да превръща обикновената хартия в невероятни творения под формата на цветя . Нейната работа не е само да вдъхва живот на използваните материали, но и да..

публикувано на 13.09.24 в 14:00

Видинските огнеборци демонстрираха пожарна и аварийно-спасителна техника

Служители на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) във Видин направиха демонстрация на използваната пожарна и аварийно-спасителна техника и оборудване в града. Събитието е част от проявите, включени в Седмицата на пожарната безопасност, каза Димчо Горанов , началник на РСПБЗН: "Днес сме ситуирали на..

публикувано на 13.09.24 в 13:15

Фестивал на рибата и рибената саламура ще се проведе в Кошава

Фестивал на рибата и рибената саламура ще се проведе тази събота на брега на Дунав във видинското село Кошава . За програмата съобщи кметът Валентин Маринов :  "От 08:00 часа сутринта сме долу. Към 10:20 ще започне да свири Градският духов оркестър до 11:00 часа, когато е официалното откриване, да приветстваме гостите, заедно с кмета на община..

публикувано на 13.09.24 в 12:30

Колко ще ни струва да изпратим първокласник на училище?

Подготовката на първокласник за учебната година е важен, но и скъп процес. Всяка есен семействата се сблъскват с предизвикателството да осигурят всичко необходими за детето си. Родителите обикновено търсят баланса между качеството и цената, за да гарантират, че децата им ще разполагат с всички нужни материали, без това да представлява..

публикувано на 12.09.24 в 17:10

Ангелина Младенова - за учителската професия преди и сега

В навечерието на първия учебен ден в "Думата имат старейшините" гостува 86-годишната Ангелина Младенова, която е била начален учител в училище "Любен Каравелов" във Видин.  Тя е от белослатинското село Попица, но след като се омъжва се мести във видинското село Ивановци, където я намираме и днес. За себе си Ангелина Младенова казва, че е имала..

публикувано на 12.09.24 в 16:50
село Върбешница, община Мездра

Есенно почистване предстои в село Върбешница

В мездренското село Върбешница няма незаконни сметища. Причината- кметът Магдалена Динкова обикаля селото и когато види, че някъде се чисти или се ремонтират къщите, казва на хората какъв е редът за изхвърляне на отпадъците и контролира дали се спазва начинът на изхвърлянето им. Преди 3-4 години нерегламентираното сметище било изчистено. "И..

публикувано на 12.09.24 в 16:24
Боклук - илюстративна снимка

Има ли решение на проблема с незаконните сметища

Проблемът с незаконните битови и строителни сметища е изключително голям, за разлика от други населени места в страната, това установява  народният представител Петър Петров,  след като започва да обикаля област Монтана, от която е избран. "Стигало се е дотам, че се образуват незаконни сметища с години и те се виждат даже от сателитни..

публикувано на 12.09.24 в 15:10