Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изявени български музиканти са част от спектакъла "Пресътворените песни" във Видин

9
Снимка: Симфониета Видин


"Пресътворените песни" - концерт-спектакъл по музика на Николай Антов, ще представи на 1 юли Симфониета Видин. В програмата са включени избрани творби на композитора и основател на най-популярната видинска поп група през 90-те години - формация "Север". Обичани от видинската публика песни ще бъдат представени с нова съвременна оркестрация, дело на младия диригент Димитър Косев. Специално участие ще вземат изявени български музиканти и артисти. Спектакълът е в отговор на интереса към стойностната музика от края на 20 век, обясни Николай Антов:

"Все повече хора се връщат към стойностите на музиката от 80-те и 90-те години - време, в което се появиха много мелодични песни от български композитори, изпълнени от български изпълнители, време, което помним и се радваме на всеки един момент, в който се докосваме до тази т. нар. стара музика. Аз не бих я нарекъл стара, защото тази нужда да се появи отново я има. Музиката е с нова премяна, през погледа на един много талантлив млад диригент и оркестратор- Димитър Косев. Самият аз всеки ден се запознавам с още една оркестрация...Остават още няколко, за да станат 11 оркестрациите, които ще поднесем на уважаемата видинска публика с колегите певци и артисти, които повярваха в тази идея...
Николай Антов, Снимка: Личен архив
Няколко изненади ще има за публиката на спектакъла "Пресътворените песни", обясни Николай Антов:
"Гост ударни инструменти ще бъде барабанистът на група "Кикимора" - Николай Тодоров. Популярно лице сред рок музикантите, един музикант, който е носител на много национални и международни награди, музикант от много висок клас. За мен е много голяма радост, че ще имам възможност да се докосна до този виртуоз. Още един гост имаме. Това е концертмайсторът на "Биг бенд Русе" - Данаил Ненков, който ще изпълнява соловите партии на саксофона. А най-голямото предизвикателство ще бъде да видите талантливия диригент Димитър Косев и в ролята на пианист, и в ролята на басист, и в ролята на диригент - изобщо един млад човек, който повярва в моята музика и благодарение, на когото нещата се случват именно по този начин."

Организаторите са подготвили и един подарък за Видин и неговите жители.

"Това е популярната песен на нашата съгражданка Диана Александрова, която създаде хита "Видин, Видин" - една песен, която смятам, че заслужава сериозно звучене и че е време нашият стар град да има една емблема. Мисля, че това може да бъде емблемата на Видин и тя да се изпълнява с гордост на Димитровден, изобщо на всички празници. Оркестрацията аз я подарявам на Симфониета Видин, както и всички ноти, които създава Митко Косев остават за Симифониета Видин. Идеята е младите хора, които са решили да тръгнат по трънливия път на музиката, да се обръщат към Симфониетата и тези песни да бъдат изпълнявани от най-младите изпълнители на Видин. Смятам, че Видин винаги е имал потенциал и това музикално наследство, което ще оставим аз и моите колеги, може да послужи за пример на младите певци", каза Николай Антов.

Диригентът и автор на оркестрациите Димитър Косев обясни, че целта му е да придаде по-свежо звучене на добре познаните на публиката песни:

"Николай Антов винаги е бил привърженик на оркестровия звук. Опитвам се да се придържам към оригинала, опитвам се да дам някаква нова свежест на песните. Все пак авторът ще бъде на самия концерт и трябва много да се внимава. Въпреки това бих искал да придам едно някак си по-свежо звучене, но въпреки това те са така добре написани, че не мога да избягам от оригнала толкова много.

В спектакъл като изпълнители участват солистите на Държавния музикален театър Денко Проданов и Илона Иванова, актьорът и носител на две награди "Икар" в категорията "Златен глас" Симеон Владов и актрисата и певица Яница Маслинкова. Заедно с тях на сцената ще излязат и част от изпълнителите на формация "Север". 

"За първи път се срещнах с музиката на Николай Антов преди два месеца. Също така за първи път работя със Симеон Владов - един страхотен професионалист, "Златен глас на България". За мен е изключително удоволствие да мога да съм част от проекта. Музиката е много интересна, много нетипична, съвсем различна от това, което сме свикнали да слушаме в последните 10 години, особено в последните 5 музиката се разви в съвсем различна епоха", каза Илона Иванова. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Полина Спирова с децата си и Илияна Кръстева

Потомка на Йон Чолака в Брегово възстановява паметта за него

Как се създава родословно дърво, как се събират спомени, снимков материал и информация за основателя на бреговското училище - даскал Йон Чолака , разбираме от разказа на неговата праправнучка Полина Спирова. Тя е богослов, преподавател в Богословския  факултет, която с радост се включва в честванията и търсенето на нови данни и факти за своя..

публикувано на 20.09.24 в 14:00
Заводът на

Липсва официално уведомление за затварянето на завода за кабелни комплекти в Мездра

В Бюрото по труда в Мездра не е постъпила официална информация за затваряне на завода за кабелни комплекти в града. Работодателят е длъжен поне 30 дни предварително да информира институцията за намерението си, в противен случай може да бъде санкциониран от Инспекцията по труда. Това каза директорът на Бюрото по труда Владимир Петков и поясни, че е..

публикувано на 19.09.24 в 15:36

С какво привлича туристи пещера Леденика

На 17 септември се навършиха 63 години от влизането на първата посетителска група в природния феномен "Леденика". През годините пещерата е впечатлила стотици хиляди туристи. Освен с уникални образувания, тя разполага и с място за провеждане на концерти и спектакли. Пещерата е отворена за посещения през цялата година, каза Христо Христов-..

публикувано на 19.09.24 в 15:19

Доброволци почистиха туристическа пътека на връх Бабин нос

Доброволци разчистиха паднали клони и дървета по екопътека в участъка между Бабин нос и Студен кладенец, това е маршрутът "Връшка чука - Ком", който е естественото продължение на "Ком - Емине". Инициативата е на групата "Торлакия" - това е неформална група от доброволци, чиято обща цел е развитието на туристическия маршрут "Връшка чука - Ком" и..

публикувано на 19.09.24 в 15:00

Учредиха туристическо дружество в Мездра

Туристическо дружество "Искър - Мездра" беше учредено в железничарския град. Негови учредители станаха 14 активни туристи . Сред тях е доайенът на местното туристическо движение Борислав Леонкев . Искаме да си върнем дружеството, каквото е било преди промените, каза той. "Това го говорим от отдавна, защото нашето дружество има славни..

публикувано на 19.09.24 в 14:56

Деца отбелязаха Европейската седмица на мобилността във Видин

По повод Европейската седмица на мобилността , която се провежда всяка година от 16-и до 22 септември , децата от ДГ "Арабела" във Видин за четвърта поредна година участваха в инициатива, съвместно със служители на Областната дирекция на МВР.  Проявата е част от програмата по повод Дните на безопасността на пътя, организирани от..

публикувано на 19.09.24 в 14:17

Търси се решение на проблема с електрическите тротинетки във Видин

Броят на електрическите тротинетки, които се използват като средство за придвижване във Видин се увеличава. Проблемът е, че често на тях се возят повече от един човек, управляват се от деца, водачите не се съобразяват с пешеходците и другите участници в движението, карат ги на пешеходни зони. Всичко това води до риск от сериозни инциденти. Главен..

публикувано на 19.09.24 в 14:00