Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скъсани жици запалиха пожар в село Шишенци

Снимка: Радио Видин


Скъсани електрически проводници  за втори път причиниха пожар в село Шишенци. Местните хора се притесняват, че подобни пожари стават по-чести, тъй като проводниците се късат от неподкастрени клони на дървета, обяснява Нарциса Микова, жител на селото, която е очевидец на огъня:


"Видях, че гъст дим се вдига и мислех, че едни хора си горят нещо вкъщи... Обадих се на мъжа ми... Почна да пука и да горят сухи треви и храсти... Обадих се и на младото семейство... И те излязоха, и мъжа ми и с вода всички те с кофи започнаха да гасят по старовремски... Дойде и пожарната, но това са 18 км... От ЧЕЗ идват тука, оправят бушона и никой не търси повредата...

Подкастрянето на клоните покрай жиците е грижа на "Електроразпределителни мрежи Запад" АД (ЕРМ Запад АД). Това е проблемът в село Шишенци, при силен вятър токът спира и има опасност от пожари, разказва кметският наместник Христина Калчева, която се е обаждала многократно до електроразпределителното дружество, пише писма и сигнали за проблемите в селото, но отговор няма:
 
"Проблемът е много голям, при най-малкия вятър се спира токът и хората са без ток, писала съм писма, обаждала съм се по телефона... Миналата година стана от искра пожар и щеше да изгори къщата на човека... Онзи ден също възниква пожар и запали се от жиците... Обадих се на енергото да дойдат и да изсекат тези клони... Описала съм улиците, където хората живеят и да окастрят клоните... Миналата година не дойдоха..."


Изпратихме въпроси до  Пресцентъра на  "Електрохолд България" ЕООД, и получихме съответните отговори.

Въпрос: Кога в село Шишенци ще дойде група от ЧЕЗ, която да подкастри клоните на проблемните дървета, които късат електропроводите?
 
Отговор: Във връзка с високата растителност в с. Шишенци, община Бойница е изготвен график за кастрене, по който се работи. Според предварително изготвения график, кастренето стартира на 28.06.2022 г.

 Въпрос: Ще вземете ли под внимание сигналите и писмата на кметския наместник на село Шишнеци ?
 
Отговор:През годините 2020 и 2021 ЕРМ Запад е извършвало регулярно кастрене по мрежа ниско и средно напрежение в района както по график, така и по подадени сигнали.

Въпрос: Възможно ли е да бъде отстранена причината за прекъсване на тока на битовите абонати при силен вятър?
 
Отговор: От направената справка за периода от 01.04.2022 г. до 27.06.2022 г. става ясно, че голяма част от изключванията са за планови дейности по електроразпределителната мрежа във връзка с изпълнението на инвестиционната програма на "Електроразпределителни мрежи Запад" АД и държавния "Електроенергиен системен оператор" ЕАД. От справката става ясно, че  за целия период от време има само едно прекъсване с интервал 28 минути, което е предизвикано от гръмотевична буря в района.

"Електроразпределителни мрежи Запад" АД постоянно се стреми да поддържа и развива електроразпределителната мрежа с цел повишаване на качеството на доставяната електрическа енергия на своите клиенти и при основателни сигнали предприема своевременно необходимите действия.


Повече може да чуете в двата звукови файла.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 19 септември 2024 слушаме джаз от Македония

Обръщаме внимание на музикалното изкуство на югозападната ни съседка, тъй като в много отношения принципите на създаване и изпълняване на музика на Балканите са сходни. Сред лидерите на джаз сцената там са  Филип Стевановски  – композитор, тромбонист и кийбордист,  Мишел Трайковски  – виртуозен акордеонист, изпълняващ етно и фолк джаз, свирейки с..

публикувано на 19.09.24 в 09:00

„Жени без мъже“ - Анелия Гешева за новата си книга

"Жени без мъже" - с това провокативно заглавие излезе новата книга на видинската писателка и поетеса Анелия Гешева . В нея са събрани 20-ина разказа и новела със същото име. Писани са в последните 10 години. Историите са реалистични, но не са по действителни случаи, обясни авторката.  "Най-кратко мога да кажа, че това са нормални хора с..

публикувано на 18.09.24 в 17:00

Празник на книгата ще се проведе за втора година в Монтана

Второто издание на "Празник на книгата: Ние, младите писатели" очаква жителите и гости на Монтана на 27 септември. Предвидена е културна програма с игри, занимания за деца, уроци по родолюбие и много литературни срещи, които очакват всички, които ще посетят в последния петък на месец септември площад "Жеравица".  По време на "Празника на..

публикувано на 18.09.24 в 15:06

Нови изследвания ще установят кога е обитавана пещера Магурата

Приключва вторият археологически сезон в пещерата Магурата край Белоградчик . Проучванията започнаха преди година по инициатива на музеите във Видин и Белоградчик. Директорът на Исторически музей Белоградчик Ивайло Крумов посочи задачите на археолозите и някои от находките, на които са се натъкнали през този сезон.  "Започнахме миналата 2023..

публикувано на 18.09.24 в 15:06

Видинският куклен театър с представления за българчета в Германия

Видинският куклен театър ще гостува на българското училище в Нюрнберг , Германия. Поканата е във връзка с началото на новата учебна година, обясни директорът на театъра Павлинка Трифонова .  "Ние не спряхме цялото лято, имахме много фестивали, много турнета. Но това пътуване, което ни предстои на 20-и и 21 септември, е много вълнуващо за нас,..

публикувано на 18.09.24 в 14:29
Еми в градината, където отглежда зеленчуците си.

Завръщане към корените: Емилия Йорданова и пътят ѝ обратно към Северозапада

Днес ви срещаме с една изключителна жена – Емилия Йорданова , на 42 години. Родена в Белоградчик, с корени от живописното село Стакевци, тя прекарва първите седем години от живота си в Димово, отгледана от своите баба и дядо. След това пътят ѝ я отвежда в столицата, където завършва френска гимназия. Това я подтиква да продължи образованието си..

публикувано на 17.09.24 в 17:45

Видински ученици се представят отлично при практика в голяма ресторантска верига

Отлично се представиха на производствената си практика учениците от ПГТ "Михалаки Георгиев" във Видин. С много добри отзиви за тяхната работа са работодателите, които ще продължат взаимоотношенията си с гимназията, казва техният учител Аксиния Петрова, която преподава учебна практика по предмет "Кулинарни изделия и напитки за..

публикувано на 17.09.24 в 15:00