Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опашка за енергийни помощи във Видин

Снимка: Радио Видин

В началото на юли започна приемът на заявления за отпускане на целева помощ за отопление за предстоящия зимен сезон. Пред дирекциите "Социално подпомагане" може да се кандидатства до края на октомври, включително по електронен път или по пощата. Въпреки че размерът на помощта все още не е определен, пред видинската дирекция се наблюдава засилен интерес, има и опашка от чакащи. Хората бързат да подадат документите си и се надяват да бъдат одобрени:

"С 350 лева как да живееш... Не знам какъв ще е размерът. Казаха, че сега с увеличението на тока... На ток съм, чакаме да видим...
Нуждата ме доведе, интересът е малко настрани. Надявам се помощта да стигне да покрие климатика. Сметката е стотина лева, поне толкова да дадат. Има шанс и да не ги дадат...
Аз съм за дърва. Колко ще ни дадат, не знам. Поскъпнаха дървата, искат по 120-130 лева. Колко ще ни дадат, не знаем, сега ще видим. Има и някакъв таван. Ако увеличиш пенсията, не ти дават. Тези, които сме с минималните пенсии, ние може да вземем. С 370 лева съм...
Лошото е, че не знаем какъв е таванът, тази информация би трябвало да я имаме преди да дойдем тук да се блъскаме тук - колко е таванът, какви са възможностите и всеки да си прецени. Такава информация трябва да се подава предварително, да няма това блъскане тук."

Уязвимите групи ще бъдат подкрепени за периода от ноември до март идната година. Предстои размерът на помощта да бъде определен от министъра на труда и социалната политика, каза директорът на РД "Социално подпомагане Видин Венцислав Боянов и обясни кои хора имат право на помощта:

"Право на целева помощ имат хората и семействата, чийто средно-месечен доход за предходните 6 месеца, предхождащи подаване на заявлението, е по-нисък или равен на индивидуално определена граница за достъп, съобразно възрастта, семейното положение, здравословното състояние, наличието или липсата на други съжителстващи лица и др. обстоятелства. За да получат помощ за отопление, безработните в трудоспособна възраст задължително трябва да са регистрирани в бюрото по труда най-малко 6 месеца преди подаване на заявлението. Целевата помощ се отпуска, ако хората и семействата отговарят на следните условия: да не са регистрирани като еднолични търговци и да не са собственици на капитал на търговско дружество, да нямат вземания, влогове, дялови участия и ценни книжа, чиято обща стойност да надхвърля 500 лева..."

До 20 дни след подаване на заявлението се извършва социална анкета на кандидата за енергийно подпомагане. 7 дни по-късно се издава заповед за отпускане или отказ на помощта. 

Над 7 500 души кандидатстваха за енергийна помощ преди година във Видинска област. Тогава държавата определи целева помощ от 523 лева за всеки от нуждаещите се. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Да стане нашето сърце обител на Пресветата Троица

Днешната неделя се нарича Неделя след Въздвижение   – това е първата неделя след празника Въздвижение на Честния и Животворящ Кръст Господен.   Светата Църква в този ден отново ни напомня думите Христови за кръстоносенето, за необходимостта да вземеш кръста си и да тръгнеш след Господа Иисуса Христа. Господ казва:  "Който иска да..

публикувано на 15.09.24 в 08:00

Хартията "цъфти" в правилните ръце

В свят, където технологиите и масовото производство доминират, има хора, които намират красота и смисъл в най-обикновените неща. Един от тях е  Силвия   Цанкова от  Видин . Тя е майстор в това да превръща обикновената хартия в невероятни творения под формата на цветя . Нейната работа не е само да вдъхва живот на използваните материали, но и да..

публикувано на 13.09.24 в 14:00

Видинските огнеборци демонстрираха пожарна и аварийно-спасителна техника

Служители на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) във Видин направиха демонстрация на използваната пожарна и аварийно-спасителна техника и оборудване в града. Събитието е част от проявите, включени в Седмицата на пожарната безопасност, каза Димчо Горанов , началник на РСПБЗН: "Днес сме ситуирали на..

публикувано на 13.09.24 в 13:15

Фестивал на рибата и рибената саламура ще се проведе в Кошава

Фестивал на рибата и рибената саламура ще се проведе тази събота на брега на Дунав във видинското село Кошава . За програмата съобщи кметът Венелин Венелинов :  "От 08:00 часа сутринта сме долу. Към 10:20 ще започне да свири Градският духов оркестър до 11:00 часа, когато е официалното откриване, да приветстваме гостите, заедно с кмета на..

публикувано на 13.09.24 в 12:30

Колко ще ни струва да изпратим първокласник на училище?

Подготовката на първокласник за учебната година е важен, но и скъп процес. Всяка есен семействата се сблъскват с предизвикателството да осигурят всичко необходими за детето си. Родителите обикновено търсят баланса между качеството и цената, за да гарантират, че децата им ще разполагат с всички нужни материали, без това да представлява..

публикувано на 12.09.24 в 17:10

Ангелина Младенова - за учителската професия преди и сега

В навечерието на първия учебен ден в "Думата имат старейшините" гостува 86-годишната Ангелина Младенова, която е била начален учител в училище "Любен Каравелов" във Видин.  Тя е от белослатинското село Попица, но след като се омъжва се мести във видинското село Ивановци, където я намираме и днес. За себе си Ангелина Младенова казва, че е имала..

публикувано на 12.09.24 в 16:50
село Върбешница, община Мездра

Есенно почистване предстои в село Върбешница

В мездренското село Върбешница няма незаконни сметища. Причината- кметът Магдалена Динкова обикаля селото и когато види, че някъде се чисти или се ремонтират къщите, казва на хората какъв е редът за изхвърляне на отпадъците и контролира дали се спазва начинът на изхвърлянето им. Преди 3-4 години нерегламентираното сметище било изчистено. "И..

публикувано на 12.09.24 в 16:24